Benedicció de les obres de millora a la Fundació Jaume Fiella (Tremp)

Divendres dia 25 de juliol, festa de l’Apòstol St. Jaume, Mons. Joan-Enric Vives va presidir la benedicció de les obres de millora a la Fundació Jaume Fiella-Sant Hospital de Tremp. Acompanyà a l’Arquebisbe d’Urgell el Vicari General i membre del Patronat de la Fundació, Mn. Josep M. Mauri i el Sr. Rector de Tremp i President del Patronat de la Fundació Fiella, Mn. Joan Antoni Mateo així com les Religioses Missioneres Filles del Cor de Maria presents a la Residència Jaume Fiella des de fa més de 100 anys i les Autoritats de Tremp i del Pallars que s’hi volgueren fer presents encapçalades pels representants de diversos Ajuntaments i per l’Il·lm. Sr.Coronel Director de l’Acadèmia de Suboficials de Talarn.

Acompanyat pel Rector i President de la Fundació, l’Arquebisbe d’Urgell realitzà una visita guiada per les obres de millora realitzades: una nova terrassa que permet un espai on els avis poden passejar i un nou espai totalment remodelat com a sala d’estar, amb grans vitralls que fa que la natura i el sol puguin entrar a l’edifici de la Residència i que els padrins puguin gaudir de l’entorn d’una forma privilegiada. Posteriorment tingué lloc l’acte d’inauguració amb els parlaments del President del Patronat de la Fundació Mn. Joan Antoni Mateo que destacà la importància que la residència Fiella té per a la ciutat de Tremp i per a la comarca del Pallars. També intervingué l’arquitecte que ha dirigit les obres de millora que s’han realitzat a la Fundació que explicà el procés seguit a terme i agraí l’ajuda principalment de les Religioses en el seguiment de l’obra. Clogué els parlaments l’Arquebisbe d’Urgell que es felicità per l’obra realitzada que ha de servir perquè els padrins i padrines que viuen a la Residència puguin gaudir-ne i subratllà la importància que les generacions majors tenen, ja que ens aporten molt amb la seva memòria històrica i la seva saviesa acumulada. Posteriorment tingué lloc l’acte litúrgic de benedicció on Mons. Joan-Enric demanà a Déu Nostre Senyor, l’Arquitecte totpoderós de tota la creació, que beneís aquest nous espais que s’inauguraven.

Després se celebrà una solemne Eucaristia als jardins de la residencia, presidida per l’Arquebisbe d’Urgell i concelebrada pel Vicari general, l’Arxiprest i Rector de Tremp, el Capellà de la Residència i els Pares de la Sda. Família que treballen a Tremp, amb l’assistència dels representants de l’Ajuntament de Tremp i altres Ajuntaments veïns, els Membres del Patronat de la Fundació Fiella i treballadors, amb la Directora i les Religioses, així com els avis de la residència i els seus familiars que van voler participar de la festa.

A la seva homilia l’Arquebisbe d’Urgell recordà la figura del Canonge Jaume Fiella gràcies a la generositat del qual la Residència va néixer. I glossant les lectures proclamades en la festa de St. Jaume insistí en la necessitat de tenir uns valors sòlids sobre els quals s’edifiqui la nostra vida com a cristians com ho són els valors que emanen de l’Evangeli. Mons. Vives també posà de manifest la necessitat de defensar la dignitat de la persona humana en tot moment, especialment en els seus extrems més dependents: els infants i les persones grans. Una dignitat que res ni ningú no pot prendre i que malgrat la malaltia o la feblesa humana, sempre ha de ser protegida i defensada. En aquest sentit es felicità pel bon treball que des de la Residència Fiella de Tremp es duu a terme envers els padrins i padrines.

En acabar la celebració eucarística els residents compartiren coca i cava i pogueren intercanviar unes paraules d’amistat entre ells.

El Sant Hospital de Tremp, Fundació Fiella fou fundat el 3 de setembre de 1521 pel Canonge Jaume Fiella, fou ubicat inicialment a l’edifici del Jutjat actual.
L’any 1836 l’hospital es traslladà a l’antic convent dels caputxins on es troba actualment. El 1933 la Generalitat de Catalunya estudià la possibilitat de transformar-lo en Hospital Comarcal designant així Tremp com capital de comarca sanitària. Les contínues remodelacions que s’han dut a terme fins ara, han portat al fet que la Fundació Fiella sigui un dels referents en quant a residències geriàtriques de la regió Pirinenca. Actualment la Residència compta amb una capacitat total de 150 llits

fiella 8fiella 2fiella 1fiella 3fiella 4fiella 5

Compartir