Article de Mons. Vives publicat a La Vanguardia el 15 de gener de 2017: «Els infants emigrants vulnerables i sense veu»

Els infants emigrants vulnerables i sense veu

Des del 1914 el Papa Benet XV va decidir que tingués lloc una Jornada Mundial de l’Emigrant i del Refugiat. Era sensible a la situació de tants emigrants italians d’aquell moment. La sensibilització sobre el fenomen de l’emigració i les obres pastorals per als emigrants i per a la formació dels missioners va portar a celebrar ja el 1915 la 1ª Jornada Mundial de l’Emigrant i del Refugiat.

Enguany, el tema triat pel Papa Francesc per a aquesta 103ª Jornada Mundial de les migracions, que celebrem aquest diumenge, «Menors emigrants vulnerables i sense veu. Repte i esperança», focalitza l’atenció en els més petits entre els petits. Subratlla així que en la immensa majoria, els nens arriben sols als països de destinació i, no essent capaços de fer escoltar la seva pròpia veu, esdevenen fàcilment víctimes de greus violacions dels drets humans. Cal atendre els emigrants menors perquè “són menors, estrangers i indefensos”, diu el Papa Francesc. Per raons diverses els menors són forcats a viure lluny de la seva terra natal i separats de l’afecte de la seva família.

Certament l’emigració és un fenomen mundial que afecta tots els continents i que no concerneix exclusivament persones a la recerca de treball o de millors condicions de vida per a ells i, sobretot, per als seus fills. Afecta també adults i menors que fugen de veritables tragèdies com la guerra, la persecució religiosa i ideològica, les discriminacions i altres vulneracions dels drets humans. Les dades són esfereïdores ja que l’ACNUR calcula en més de 65 milions les persones desplaçades per la força el 2016 arreu del món. A Europa hi han arribat per mar durant el 2016, sobretot per Itàlia i Grècia, 358.403 refugiats i emigrants, molts d’ells nens. Un total de 4.913 refugiats i immigrants indocumentats han mort en el seu intent de creuar el Mediterrani, i això representa gairebé 1.300 morts més que el 2015, segons les dades de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM). És una emergència humanitària que passa prop nostre, i no podem mirar cap a un altre cantó.

Pensant en els menors, i ja que UNICEF calcula que 1 de cada 3 emigrants o refugiats és un infant, i que d’aquests, 9 de cada 10 viatgen sols, el Papa Francesc proposa que els esforços se centrin “en la protecció, en la integració i en trobar solucions estables”. Caldria adoptar les mesures necessàries per assegurar-los protecció i defensa, ja que aquests nois i noies acaben amb freqüència al carrer, abandonats a si mateixos i víctimes d’explotadors sense escrúpols que, més d’una vegada, els transformen en objecte de violència física, moral i sexual. Per tant, també caldria no impedir-los l’entrada i adoptar polítiques adequades d’acollida, assistència i inclusió, així com actuar en les causes que provoquen l’emigració. Es requereix una visió de futur, que sàpiga projectar programes adequats per a les zones d’origen dels emigrants afectades per la inestabilitat i per greus injustícies, perquè a tots se’ls garanteixi l’accés a un desenvolupament autèntic que promogui el bé dels nens i les nenes, esperança de la humanitat. Pensant en tots els emigrants, el Papa Francesc fa una crida contra l’exclusió: «Tocar el pobre pot purificar-nos de la hipocresia. Als refugiats potser molts els consideren exclosos, però són els nostres germans! El cristià no exclou ningú, dóna un lloc a tots, deixa venir tothom».

Òscar Camps, català de l’any 2015, no va restar inactiu quan va veure la foto d’Aylan Kurdi, el nen ofegat a la sorra d’una platja turca. Va ser el detonant que el va portar a fundar Proactiva Open Arms, l’oenagé badalonina de socorristes que des de Lesbos rescaten i assisteixen les pasteres de refugiats que busquen una vida més segura a Europa. Caldria que tots, i especialment els voluntaris que ens han donat i ens donen un gran exemple de generositat i solidaritat, no ens cansem d’ajudar amb audàcia i creativitat, fixant-nos en els infants. Ens hi va el futur de tota la humanitat, perquè en cada infant s’hi amaga el futur de tots.

Joan Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell

http://www.lavanguardia.com/vida/20160115/301411405708/portada-la-vanguardia-15-de-enero-2016.html

Compartir