Aplec de Santa Quitèria a la Vall d’Aran

El diumenge 20 de maig, Solemnitat de la Pentecosta, els veins  de la Val d’Aran i de la Ribagorça es vàren aplegar en romeria a la capella dedicada a santa Quitèria, que es troba a la sortida sud del túnel de Vielha. S’hi van aplegar unes 200 persones, que van ser rebudes a primera hora del matí amb la típica «olla aranesa».

La capella de Santa Quitèria és l’indret on abans es trobava ubicat l’antic hospital de sant Nicolau de Vielha. Més que un hospital era un lloc d’acollida i d’alberg pels qui havien de passar el port de Vielha  i poder descansar i refer les forces.

Es va celebrar l’Eucaristia de la Solemnitat, presidida per Mn. Pere Balagué, Rector de Vielha i Arxiprest de la Vall d’Aran. Es va fer memòria de santa Quitèria i finalment es beneí el terme i del pa i formatge, amb que va obsequiar l’Ajuntament de Vielha als pelegrins. En les romeries que se celebren a la Vall s’acaba sempre amb el repartiment «dera caritat«.

Els fidels van demanar al Déu i Pare de tots que ens enviï també l’Esperit Sant i els seus dons, especialment el do de la veritat, de la fortalesa, del consol i de l’amor, que ens demana en aquests moments saber fer obra de pau i de reconciliació entre les famílies, entre els grups socials i entre les mateixes nacions i nacionalitats. Van demanar també per intercessió de Santa Quitèria, advocada contra la ràbia, de mantenir-nos lluny de les actituts d’agressivitat, de paraules fortes i de gestos violents. Aquest de Santa Quitèria és un dels aplecs de més tradició a la Vall.

Compartir