50 anys de la Facultat de Teologia de Catalunya

La Facultat de Teologia de Catalunya (FTC) ha celebrat el dimecres dia 7 de març el seu mig segle de vida amb una Eucaristia presidida pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, i concelebrada amb l’Arquebisbe d’Urgell i amb tots els bisbes de Catalunya i Mallorca i amb un acte en el qual el Prefecte per la Congregació de la Doctrina de la Fe del Vaticà, l’arquebisbe Lluís F. Ladaria Ferrer, ha pronunciat una lliçó titulada «Fer teologia en el context universitari i cultural del segle XXI». L’acte s’ha tancat amb la projecció d’un vídeo commemoratiu dels 50 anys de la FTC i un refrigeri.
La Facultat de Teologia de Catalunya, que compta amb una seu a Barcelona i cinc centres vinculats a Girona, Tarragona, Vic, Lleida i Mallorca, ofereix, d’una banda, grau i màster en Ciències Religioses, per a laics, i el grau, màster i doctorat en Teologia, cursat fonamentalment per seminaristes.
En el recorregut acadèmic de Teologia hi ha una majoria d’estudiants homes, mentre que en Ciències Religioses hi ha més dones, detalla el Degà Dr. Joan Planellas. Tot i que les vocacions religioses van en descens, el nombre d’estudiants de Teologia i Ciències Religioses ha anat creixent.
Un total de 2.200 alumnes, religiosos i laics, estudien actualment en la Facultat de Teologia de Catalunya, que aquest dimecres 7 de març ha celebrat el seu 50è aniversari reivindicant que a les seves aules s’ensenya sobretot «a dialogar» perquè la Teologia «és una ciència, però no empírica «, segons ha assenyalat el degà Joan Planellas, que també ha defensat la plena vigència dels estudis de teologia i ha indicat que a la Facultat s’ensenya «diàleg amb el món, no només intraeclesial sinó també amb la cultura i altres ciències».
«Fins als anys 90 les escoles de Teologia no estaven reglades, per tant no s’obtenia un títol oficial, però quan es van reglar hi va haver un gran creixement d’estudiants laics». Respecte a la naturalesa dels cursos impartits, «la Teologia és la fe que busca comprendre, i vam intentar comprendre la fe cristiana de manera metòdica, sistemàtica i científica, perquè la Teologia és una ciència, encara que no empírica».
«Els alumnes es plantegen qüestions relacionades amb el sentit de les nostres vides, cosa que té un vessant molt antropològic i és la pròpia pregunta de l’existència humana».
La Facultat de Teologia va ser erigida canònicament per la Congregació per a l’Educació Catòlica el 7 de març de 1968, sota el nom de Facultat de Teologia de Barcelona, i comptava amb dues seccions, Sant Francesc de Borja, amb seu a Sant Cugat del Vallès (Barcelona), i Sant Pacià, amb seu al Seminari Conciliar de Barcelona. En el curs 1982-1983 va començar un procés de remodelació de la Facultat, i, a partir de l’any 1984, va desaparèixer l’estructura dividida en dues seccions i l’única seu va passar a ser la de Barcelona i amb nom de Catalunya.
El 1999, 29 països europeus van signar la Declaració de Bolonya, que va crear l’Espai Universitari Europeu d’Instrucció Superior i sota el marc de la qual es van unificar els diferents graus universitaris i la seva durada, i a la qual es va adherir la Santa Seu el 2003. Per això, a partir del curs 2005-2006, la Facultat de Teologia de Catalunya va remodelar la seva activitat acadèmica i va implementar la nova estructura per adequar-se a aquest marc.

Compartir