300 anys de les pintures de St. Climent de Talltorta i festa de la gent gran

Diumenge dia 25 de novembre, l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives va presidir la festa que commemorava els 300 anys de les pintures barroques (1718) de l’església de St. Climent de Talltorta (Bolvir-La Cerdanya) amb una Eucaristia solemne que presidí i que fou concelebrada pel Rector de la Parròquia, Mn. Xavier Parés i per Mn. David Codina.

A la seva arribada a Talltorta Mons. Vives fou rebut per l’Il·lm. Sr. Alcalde de Bolvir, Sr. Bartomeu Baqué, així com la Regidora de Cultura de Bolvir, Sra. Roser Caselles i molts fidels del poble, especialment per la gent gran, que en aquell diumenge celebraven la seva festa.

Abans d’iniciar-se l’Eucaristia, la restauradora que treballà en la restauració de les pintures que foren promogudes pel Bisbat d’Urgell i inaugurades l’any 2012, Sra. Meritxell Izquierdo, va presentar als fidels la principal iconografia de l’església totalment pintada que amb raó és anomenada la “Capella Sixtina” de la Cerdanya, amb molta obra de pintura barroca realitzada el 1718 pel bisbe d’Urgell Simeó de Guinda, en moments de restauració després de la desfeta de 1714. Pintures barroques de tota l’església, d’una gran bellesa i simplicitat, amb colors ben vius i representacions de la vida de Crist i dels sants, especialment de St. Climent papa i màrtir, sant patró de la Parròquia així com el judici final i St. Joan Baptista.

A continuació tingué lloc l’Eucaristia dominical, en la festa litúrgica de Crist Rei de l’Univers. A la seva homilia l’Arquebisbe explicà com l’Any litúrgic s’acabava en aquell diumenge per tal de començar el diumenge vinent l’Advent, temps de preparació per al Nadal. Per això, la festa litúrgica de Crist Rei, com el final de l’any, ens crida a posar la nostra mirada sobre l’any que deixem enrere i saber agrair tots els dons que hem rebut per part de Déu i, al mateix temps, demanar-li perdó dels nostres mancaments i pecats. L’Arquebisbe va insistir com cada diumenge els cristians som cridats a celebrar l’Eucaristia al llarg de l’any i com hem d’estimar i valorar el diumenge, com el dia de la resurrecció del Senyor, que ens permet retrobar-nos en la família, en el descans, en la pregària, i, fonamentalment, en l’Eucaristia. Cada diumenge esdevé un compendi de la Pasqua del Senyor. Va animar a valorar la fe cristiana que hem rebut dels nostres avantpassats, i de la qual, les pintures barroques de 1718 de St. Climent de Talltorta, són un exponent clar, ja que eren una catequesi viva per al poble fidel dels misteris de la vida de Jesús i del judici final on tots haurem de comparèixer i donar compte a Déu de la nostra vida, tal i com està pintat bellament en el temple de Talltorta. Va animar els fidels a preguntar-se qui és Crist per a mi? És el Senyor de la meva vida, el meu Rei? I com seria la meva vida sense Crist i sense fe? Ja que la fe no és una idea racional sinó que és creure en Déu fet home, Jesucrist, que m’ha de canviar la vida i transformar-la a través del seguiment de l’autèntic Rei que ha de ser Jesús. Per això l’Arquebisbe va insistir en la necessitat que el Regne de Déu ens porti a estimar especialment els pobres i els marginats i a ser generosos i compromesos amb la família, el poble, el país i l’Església. Finalment, en la festa de la gent gran, l’Arquebisbe va demanar saber valorar tot el treball i saviesa que els qui ens han precedit han portat a terme per fer un poble i un país gran i fecund, i va exhortar els fidels a saber transmetre aquest llegat a les noves generacions.

A l’ofertori una família va regalar per a l’església uns canelobres i una creu per a l’altar que l’Arquebisbe d’Urgell volgué agrair.

Acabada l’Eucaristia, un dinar de germanor al Centre Social de Bolvir amb la participació de la gent gran del poble va cloure la joiosa diada.

L’església de St. Climent descansa sobre les restes de l’absis i pintures romàniques del segle XII, que podrien estar realitzades sobre una església del segle IX.

Compartir