223ª Reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense a Salardú

Els dies 10, 11 i 12 de juliol de 2017 ha tingut lloc la reunió n. 223 de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), a Salardú (Vall d’Aran i bisbat d’Urgell). La reunió ha estat presidida per Mons. Jaume Pujol Balcells, arquebisbe de Tarragona, i hi han assistit el Cardenal-Arquebisbe de Barcelona Mons. Joan Josep Omella, tots els bisbes de Catalunya, i al final de la reunió s’hi han unit els dos bisbes auxiliars electes de Barcelona, Mons. Sergi Gordo i Mons. Antoni Vadell.

  1. Els bisbes han reflexionat sobre la pastoral en el temps lliure d’infants i joves, les colònies i els esplais, a partir de les explicacions que els han donat el Sr. Josep Oriol Pujol i Humet, director general de la Fundació Pere Tarrés i el Sr. Xavier Nus i Garrell, president del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC).

El MCECC agrupa 182 centres d’esplai federats, vinculats a les parròquies o escoles cristianes, amb més de 20.000 infants i joves participants, per als quals compta amb més de 3.600 monitors i monitores. Han exposat als bisbes les accions i activitats portades a terme el passat curs, així com també que durant l’estiu es realitzen prop de 400 activitats de colònies i casals a tot el territori català i Andorra.
Els bisbes s’han interessat especialment pels Centres Socioeducatius, que la Fundació Pere Tarrés gestiona, destinats a ajudar a desenvolupar humanament, emocionalment i competencialment aquells nens i nenes que necessiten una atenció especial. En aquests moments s’atenen més de 2.500 infants en aquests Centres.

  1. També han pogut reflexionar i dialogar sobre l’acció de l’Església Catòlica en l’àmbit de l’ensenyament, a partir de la detallada exposició que els ha fet el P. Enric Puig, secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. El P. Puig ha exposat alguns dels reptes que es plantegen avui en el món de l’ensenyament en general i a l’escola cristiana en particular. La Fundació Escola Cristiana de Catalunya en l’actualitat està formada per 434 escoles, en les quals s’eduquen 256.000 alumnes dels diferents nivells i etapes del sistema educatiu. Les escoles cristianes es troben situades en la majoria de les comarques de Catalunya i formen part del conjunt del sistema educatiu del nostre país. Són escoles obertes i respectuoses amb tothom que en el seu ideari ofereixen una identitat cristiana que vol ser evangelitzadora per als alumnes, professors i famílies.

Sempre que és possible accedeixen al sosteniment amb fons públics encara que aquest finançament sigui clarament insuficient per cobrir les despeses dels ensenyaments curriculars i el suport de les famílies sigui necessari.
Els bisbes han felicitat el P. Puig pel recent reconeixement rebut per la Fundació Escola Cristiana de Catalunya amb l’atorgament del premi Blanquerna Educació 2017.

  1. Els bisbes també han reflexionat sobre diverses qüestions relatives a la pastoral vocacional i als seminaris, on es formen els futurs preveres de les Esglésies diocesanes de Catalunya, encaminades a un treball en comunió cada cop més intens entre les diòcesis així com l’aplicació del nou pla de formació sacerdotal (ratio fundamentalis) que ha aprovat el desembre passat la Congregació per al Clergat.
  2. S’han revisat diverses qüestions relatives als nous mètodes d’evangelització i de catequesi, la pastoral de joventut, els mitjans de comunicació de l’Església i la pastoral de la salut. També han rebut informació de la realització del Primer Aplec de mestres i professors cristians que se celebrarà a Montserrat el dissabte 7 d’octubre de 2017 i també de l’Aplec de l’Esperit que se celebrarà a Tortosa la Pentecosta del 2018.

Salardú, 12 de juliol de 2017

Compartir