La participació dels fidels; el cant; apropar-se i fer pedagogia entre els joves, i la dignitat de la celebració. Són quatre temes que va destacar l’abat de Montserrat Josep Maria Soler en la sessió que es va fer el dijous dia 7 de maig al vespre a Roma sobre el IV Congrés Litúrgic de Montserrat. Per a l’abat de Montserrat, malgrat que són dificultats i reptes no fàcils, el IV Congrés Litúrgic de Montserrat celebrat a l’abril ha estat «una bona oportunitat per a aprofundir i per a renovar la vida litúrgica».
Va ser una sessió dins del desè Congrés Internacional de Litúrgia que s’ha celebrat aquesta setmana al Pontifici Institut Litúrgic de Roma (PIL). Coincidit amb el centenari del 1er. Congrés Litúrgic de Montserrat (juliol de 1.915), s’hi van presentar les conclusions del IV Congrés que s’ha fet aquest abril convocat pels Bisbes catalans i l’Abadia de Montserrat.
El cardenal Lluís Martínez Sistach, l’arquebisbe d’Urgell i secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Joan-Enric Vives, i el bisbe de Vic, Romà Casanova, també van ser a la presidència de l’acte per remarcar l’aportació de l’Església catalana a la renovació litúrgica.
L’acte també va comptar amb una destacada presència institucional amb la vicepresidenta del Govern de Catalunya, Joana Ortega, i l’ambaixador d’Espanya davant la Santa Seu, Eduardo Gutiérrez Sáenz de Buruaga.
Sistach va remarcar com el primer I Congrés de fa cent anys va ser una veritable preparació del Concili Vatica II, ja que es van plantejar molts aspectes que després es van concretar en la reforma litúrgica del Concili. El cardenal va esmentar la presència d’Antoni Gaudí en el primer Congrés i com «sabia llegir en el llibre de la natura, de la liturgia i de la Bíblia», tres elements que després aplicarà en la concepció de la Basílica de la Sagrada Família.
L’abat Soler, a més de relatar les conclusions del Congrés, va afirmar que «encara estem lluny de l’ideal proposat per la Sacrosanctum Concilium», el text del Vaticà II que concreta els canvis en les celebracions litúrgiques i que li dóna una nova centralitat en la vida cristiana.
L’actual director del PIL, el monjo de Montserrat Jordi-Agustí Piqué, també va intervenir en la sessió que va comptar amb una comunicació del degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig, i del director de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona Jaume González Padrós. Les comunicacions es van centrar en diverses aportacions a la vida litúrgica des de l’Església catalana.
A l’acte, dins del desè Congrés Internacional organitzat pel PIL, Carmina Laudis, que tractava de la Litúrgia de les Hores, també va comptar amb la presència del director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Enric Vendrell, i del director de l’Instituto Cervantes a Roma, Sergi Rodríguez. També hi van assistir els monjos de Montserrat, Manel Nin, rector del Col·legi Grec de Roma, i Josep M. Sanromà; i delegats i professors de litúrgia de Catalunya com Joan Obach de Barcelona, Joan Baburés de Girona, Xavier Parés i Joan M. Canals, i el vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, Norbert Miracle.
Després de l’acte acadèmic, l’abat Soler va presidir les vespres a Sant Anselm, seu de Pontifici Institut de Litúrgia on se celebra el congrés internacional. Coincidint amb aquest acte, el dimecres l’arquebisbe Joan Enric Vives va presentar a la Congregació per la Culte Diví la nova versió catalana de la Litúrgia de les Hores per tramitar-ne la seva aprovació.