Obertura al Santuari de la M. de Déu de Meritxell de l’Any Jubilar de la Misericòrdia

El Papa Francesc va obrir el dia 8 de desembre la Porta Santa de St. Pere del Vaticà per iniciar l’Any sant de la Misericòrdia i el cap de setmana dels dies 12 i 13 de desembre, té lloc l’obertura de la Porta de la misericòrdia, amb la indulgència jubilar, a la Diòcesi d’Urgell i a totes les Diòcesis del món.

El dissabte dia 12 de desembre es va dur a terme l’obertura de l’Any Jubilar al Principat d’Andorra, al Santuari de la Mare de Déu de Meritxell, avançant-se un dia, degut a les Eleccions Comunals del Principat. A les 12 del migdia, l’Arquebisbe i Copríncep Joan-Enric Vives va presidir la celebració eucarística que s’iniciava a l’antic Santuari de Meritxell. Des d’allà, i acompanyat pels infants i joves que es preparen per a la confirmació i pels adults fidels, les religioses, i també pels sacerdots de la Vall, va encapçalar la processó fins al Santuari.

Amb el cant propi d’aquest Any, “Misericordes sicut Pater”, la processó va arribar a la porta principal del Santuari, ornamentada i senyalada amb un cartell que hi restarà tot l’Any, i a la Porta tots han pregat i han entrat solemnement per la Porta de la misericòrdia, assenyalant que “Crist és la Porta” que ens obre i regala la bondat i la misericòrdia de Déu. Després -seguit dels sacerdots de les Valls d’Andorra i els joves de confirmació i els fidels- han entrat a la Basílica i han renovat el do del baptisme que fou per a cada cristià la seva porta personal d’entrada a la fe i a la comunió dels fills de Déu. 

A l’homilia en alguns moments dialogada amb els joves de la catequesi de confirmació, l’Arquebisbe ha remarcat com Jesús és la Porta que ens dóna accés a Déu, ric en misericòrdia. I que hem de ser misericordiosos com el Pare celestial ho és. Vetllant per dur a terme en obres les 14 obres corporals i espirituals de misericòrdia. També ha fet molt esment de l’antiquíssima pregària de la Salve amb què obsequiem Maria, i en la qual l’anomenem “Reina i Mare de misericòrdia” i li demanem que “giri envers nosaltres els seus ulls tan misericordiosos”. Maria de Meritxell esclat de llum del migdia vetlla perquè ens convertim dels pecats i els confessem, tornem a Déu, i esdevinguem fills seus misericordiosos com el Pare celestial és misericordiós.

Ha seguit l’Eucaristia i a l’ofertori ha estat beneït el nou Sagrari de la Basílica, dissenyat i realitzat per l’arquitecte andorrà Antoni Pol i Solé, que queda encaixat en un angle de l’ample presbiteri, i que porta la imatge de l’Anyell de Déu, immolat i dret, amb la creu, que és una rèplica de la imatge que hi ha amb aquest símbol a l’església romànica de Santa Coloma d’Andorra. També en acabar la Comunió dels fidels, ha estat traslladat al nou Sagrari la reserva de les espècies sacramentals perquè estiguin presents sempre en el Santuari de la Patrona, mentre tots cantaven “Senyor, quedeu-vos entre nosaltres”, la pregària dels deixebles d’Emmaús.

L’Ave de Meritxell i el bes de la sagrada imatge de la Patrona del Principat d’Andorra han clos la celebració, i després tots han anat rebent una salutació cordial personalitzada per a cadascú de l’Arquebisbe, que els anava acomiadant, desitjant-los Santes festes de Nadal i un Any de la Misericòrdia ple de bones obres espirituals i corporals d’amor i de servei compromès.

 

 

Compartir