Pelegrinatge al sepulcre de Sta. Emília de Rodat, a Villefranche-de-Rouergue (Occitània)

Dissabte dia 1 d’octubre l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, va presidir el pelegrinatge de les Parròquies de Les i Bossòst (Vall d’Aran) a la ciutat de Villefranche-de-Rouergue, lloc on visqué i morí Sta. Emilia de Rodat (1787-1852), fundadora de la Congregació de les Germanes de la Sagrada Família de Villefranche, amb presència a la Diòcesi d’Urgell, a la Vall d’Aran, des de 1903. Hi van participar una setantena de pelegrins amb el Rector Mn. Joseph Geethafonkalan, i també Mn. David Codina.

Amb motiu dels 200 anys de la Fundació de la Congregació, les Germanes de la Vall d’Aran i les laiques consagrades a la Sagrada Família, acompanyades pel Rector de Les i Bossòst, van voler pelegrinar a la Casa Mare de la Congregació, lloc on reposa el cos de Sta. Emilia de Rodat, al costat del co-fundador P. Antoine Marty, vicari general de la diòcesi de Rodez, quan vivia la santa i que l’acompanyà sempre espiritualment. El grup de pelegrins foren rebuts per la Superiora General de la Congregació, Mare Dominique Cavarroc, i per les Germanes de la Comunitat internacional de Villefranche-de-Rouergue.

L’acte central de la jornada fou la celebració de l’Eucaristia presidia per l’Arquebisbe i concelebrada per Mn. Joseph Geethonkalan i Mn. David Codina. A la seva homilia l’Arquebisbe Joan-Enric glossà la figura de Sta. Emilia de Rodat, santa anomenada de la misericòrdia. Aquesta Santa va anar donant resposta a cada necessitat que se li presentava al llarg de la seva vida: acollir religioses abandonades després de la Revolució francesa, en tancar-se l’escola lliure de les Germanes Ursul·lines, va obrir-ne una a la seva pròpia habitació; va conèixer els pobres i els va atendre; després es lliurà als malalts en una atenció per les cases, els infants del carrer i els orfes, els presoners, etc. Mons. Vives també va recordar la “nit obscura” que va passar Sta. Emilia de Rodat durant 32 anys i que no li va ser impediment per a continuar servint i fent el bé, sense caure amb racionalismes o sentimentalismes, sinó fidel a la fe i a la confiança en Déu. Per això l’Arquebisbe animà els fidels a perseverar en els compromisos cristians i en la fidelitat a l’Evangeli malgrat els silencis de Déu o moments difícils que puguem passar. I a ser sal i llum del món.

Després de l’Eucaristia tingué lloc un dinar de germanor a la mateixa Casa General de les Monges. A continuació els fidels pogueren visitar els principals llocs de la Comunitat de Villefranche on visqué Sta. Emilia, en especial, l’habitació que es conserva on va viure i morir  la Santa, i que es un lloc de pelegrinatge i de particular veneració. A la tarda, a la Cripta de la Comunitat on hi ha el cos enterrat de Sta. Emilia de Rodat, canonitzada el 1950 pel Papa Pius XII, tingué lloc una pregària preparada per les laiques consagrades que finalitzà amb la benedicció del Sr. Arquebisbe demanant a cadascú de renovar en silenci la pròpia consagració a Jesucrist.

Compartir