Una cinquantena de preveres d’arreu del Bisbat d’Urgell van participar el dia 23 de maig a la tercera de les Jornades de Formació Permanent anuals per a tots els preveres. I diaques. Aquesta darrera trobada del curs 2017-18, va tenir lloc a la seu de la Fundació Fiella de Tremp i fou presidida per l’Arquebisbe Joan-Enric, que la va iniciar amb la pregària de l’Hora entre dia, i les notícies de la família presbiteral i diocesana d’Urgell.
La conferenciant fou la Dra. Gna. Margarita Bofarull, r.s.c.j., presidenta de l’Institut Borja de Bioètica i membre de la Pontifícia Acadèmia per a la Vida, així com professora de la Facultat de Teologia de Catalunya. La Dra. Bofarull desenvolupà dues conferències sobre la “ideologia de gènere” i sobre “l’eutanàsia i el suïcidi assistit”, amb diàleg posterior.
A la primera conferència la Dra. Bofarull presentà didàcticament i amb profunditat els principals conceptes que desenvoluparia en la seva intervenció: gènere; sexe; identitat sexual; perspectiva de gènere; ideologia de gènere, etc. La “ideologia de gènere” defensa que les diferències entre l’home i la dona són construccions culturals, independents del sexe biològic. Per aquesta ideologia, el determinant és el gènere (gender), que cadascú escull lliurement i el pot canviar quan vol, ja que encara que existeix el sexe biològic, aquest no és determinant ni en la vida ni en la personalitat. La Dra. Bofarull va subratllar com el Magisteri de l’Església ha advertit dels perills d’aquesta ideologia de gènere, especialment des de l’Informe de la 4ª Conferència Mundial sobre la Dona de la ONU, que va tenir lloc a Beijing l’any 1995. Aquesta ideologia vol eliminar la importància del valor de la càrrega biològica inscrita en el sexe de cada persona des del seu naixement i eliminar la diferència entre home i dona, masculinitat i femeninitat, no tenint en compte la diversitat biològica entre home i dona. Resseguint els documents del Magisteri de l’Església la Dra. Bofarull va presentar com l’Església sempre s’ha oposat a aquesta “ideologia de gènere” que pretén anul·lar la distinció entre home i dona, o fer-la només un component cultural, amb les perilloses conseqüències que se’n deriven..
En una segona conferència la Dra. Bofarull va presentar els conceptes d’eutanàsia i suïcidi assistit, i com l’Església sempre s’ha oposat a aquestes pràctiques perquè van en contra del valor de la vida humana. L’eutanàsia, en sentit estricte, és una acció o omissió que per la seva naturalesa i en la intenció causa la mort, amb la finalitat d’eliminar qualsevol dolor. L’Església sempre ha considerat l’eutanàsia com un mal moral i un atemptat contra la dignitat de la persona humana que mai cap situació no pot menystenir. La Dra. Bofarull va criticar l’absolutització del principi d’autonomia personal i de la pura subjectivitat com a criteris fonamentals de la decisió per treure-li a algú la vida, fins i tot la pròpia, perquè moltes vegades quan algú expressa el desig de “vull morir” el que vol dir realment és “no vull patir”. Sempre, fins i tot en les situacions extremes de no possible guarició, és possible la cura i l’escalf de les persones, i per això la Dra. Bofarull va apostar per implementar cada vegada més les cures pal·liatives que garanteixin que la persona que està a punt de morir ho faci sense patiment i amb la cura que tota persona es mereix, evitant especialment la soledat i el dolor.
La jornada es clogué amb un dinar posterior de germanor entre els participants.