Festa del Roser de Ponts

Ponts va celebrar el diumenge 10 de juny la Festa de la Mare de Déu del Roser, com és costum el diumenge següent a la celebració del Corpus Christi. Una celebració que uneix tradició i devoció, i en la qual hi participen diferents entitats del poble, una festa que comença a les 6 del matí quan el grup de músics “Amics del Roser”, format per gent de Ponts, fa pels carrers del poble el “Toc de l’albada” per anunciar als pontsicans l’inici de la festa.

A les 8 del matí va tenir lloc el “Rosari de l’aurora” on la imatge de la marededéu del Roser és treta amb processó, acompanyada per gent de totes les edats, es va resar el sant rosari, que es va oferir pels malalts del poble, els difunts, i també pels estudiants que aquests propers dies es presentaran a exàmens finals i a la selectivitat. Una vegada retornats a l’església parroquial es va oferir als assistents coca i xocolata desfeta. Abans de la missa major en honor de la Mare de Déu del Roser, es va passar a recollir per les seves cases les dones que enguany i el proper any fan de majorales del Roser, i que són una soltera i una casada, com marca la tradició, a més anaven abillades de majorales del roser, amb el vestit tradicional i la mantellina blanca. Als vols de les 12, i encara que el temps va ser una mica plujós, la comitiva de les majorales acompanyades dels majorals, els gegants de Ponts, els infants i els adolescents amb vestit tradicional, i al final de la comitiva els representants de tots els grups municipals a l’Ajuntament, encapçalats per la seva Alcadessa, Il·ma. Sra. Alba Basomba.

Durant la celebració religiosa el Rector de la Parròquia, Mn. Jaume Mayoral, va recordar a la homilia la importància de que entre tots sapiguem guardar i celebrar les festes tradicionals i de devoció de Ponts, una tasca que cal fer amb l’ajuda i la col·laboració d’institucions, entitats i de gent que ho estima. Abans d’acabar la missa, es va fer el protocol del traspàs de les bacines, omplertes de roses beneïdes, entre les majorales que acaben el seu mandat  i les noves majorales, que durant aquest proper any aniran al capdavant de la preparació de la festa.

Enguany va ser un dia especial, ja que abans de sortir al pati d’església per fer el “Ballet de Déu”, es va beneir els dos nous gegants del poble, els padrins honorífics del seu bateig els hi ha posat el nom de Manel i Roser. I al patí de l’església va tenir lloc l’actuació de tots els nens i joves amb la representació del “Ballet de Déu”, un ball que es dansa igual des de fa segles a la Vila de Ponts, després, i amb la col·laboració de la Colla Gegantera de Ponts, van fer la mateixa dansa els nous i els vells gegants, entre els aplaudiments i l’alegria de tota la gent que omplia la plaça.

Després es va fer el tradicional “llevat de taula” per recollir fons per pagar les activitats de la festa, i també la visita a la Residència de la Gent Gran i els padrins que hi viuen. Per la tarda a “La Sala” els infants, els joves i els adults van oferir tot un seguit de danses tradicionals de Ponts i comarca, acompanyats per centenars de persones que omplien la sala i aplaudien els esplèndids balls que van interpretar. 

Compartir