Un any més ha estat possible participar en la XLIII JORNADES NACIONALS DE DELEGATS DE PASTORAL DE LA SALUT, els dies del 17 al 20 de setembre. Aquest any amb un tema ben suggerent, interessant i necessari: ”El voluntariat en la Pastoral de la Salut” “De franc ho heu rebut, doneu-ho de franc” (Mt 10,8).
Es van dur a terme a Madrid, a la Casa d’Exercicis «Esclavas de Cristo Rey», organitzades pel Departament de Pastoral de la salut (Comissió Episcopal de Pastoral) i el ponent va ser Mn. J.M. Bajo, Delegat de Salut de la diòcesi de Tortosa.
Tant els conferenciants com els testimonis de «Voluntaris en Acció» van ser d’una forta riquesa i una exquisida qualitat.
El tema escollit es va iniciar tractant sobre el «VOLUNTARIAT EN PASTORAL DE LA SALUT: IDENTITAT I ESPECIFICITAT». En aquest sentit Mn. Bajo va apuntar que:
– El voluntari és portador de la cultura de la gratuïtat i solidaritat enmig d’una societat competitiva, hedonista i individualista.
– El voluntari constitueix una veu profètica que crida a la fraternitat a favor de la pau, la solidaritat i l’amor.
-El voluntari cristià respon a la crida de Jesús a anunciar el Regne: “Aneu i cureu malalts, ressusciteu morts, netegeu leprosos…: “De franc ho heu rebut, doneu-ho de franc”(Mt10, 7-8).
Sobre la qüestió del «VOLUNTARIAT I SALUT», va explicar que hi ha molt interès pel tema del voluntariat. Encara que no sigui absolutament nou aquest tema, sinò que ja el 1998 es va iniciar la preocupació per ell. També hi ha preocupació en la societat i en l’Església per les injustícies del moment, l’assistència als més febles i per la solidaritat, especialment en el món de la salut i de la malaltia.
«VOLUNTARIAT: SAVIESA DEL COR (2014)» . Sobre aquest punt es va parlar del cor del voluntari: té raons, que a voltes la raó no entén, i que no són tan importants enmig de la malaltia i del sofriment. La formació del cor, en aquest sentit, és un repte universal per humanitzar aquest món nostre. El voluntari és un alumne AVENTATJAT en aquesta formació.
«VOLUNTARIAT: EXEMPLE DE FORTALESA». Es va parlar de com cicatritzar les ferides del cor (Resiliència). També de com acompanyar per afrontar les crisis i superar-les, si és possible, amb creixement amb ocasió de les mateixes.“Després de la tempesta ve la calma”: amb una mirada positiva centrada en les possibilitats i no en les carències.
Actualment hi ha més de 18.500 voluntaris dedicats a la cura dels malalts i el Departament de Pastoral de la Salut de la CEE va voler que aquest encontre servís per comprendre la seva riquessa i diversitat i també aprofundir sobre les experiències i la formació dels agents implicats, prenent consiciència de les dificultats que comporta a vegades la malaltia.