Festa d’imposició del pal·li a l’Arquebisbe de Tarragona

El nou Nunci de Sa Santedat a Espanya i Andorra, Mons. Bernardito C. Auza, va presidir el dissabte dia 21 de desembre, a la Catedral de Tarragona, la missa d’imposició del pal·li a Mons. Joan Planellas i Barnosell, arquebisbe metropolità de Tarragona i Primat de les Espanyes.

Mons. Auza, acompanyat de l’Arquebisbe Joan Planellas, del Cardenal Joan Josep Omella, Arquebisbe de Barcelona i de l’Arquebisbe Joan-Enric Vives, Bisbe d’Urgell i Secretari de la C.E. Tarraconense foren rebuts solemnement a la Catedral pel Capítol catedralici amb el Degà M.I. Mn. Joaquim Fortuny. Seguidament va fer una breu visita al Santíssim Sagrament situat a la capella de Sant Fructuós de la Catedral.

La celebració s’inicià amb les paraules de Mons. Bernardito Auza el qual va definir la virtut de la caritat com el principi de la unitat i de la comunió que s’expressa amb els bisbes de la província eclesiàstica i de tots ells amb l’Església universal presidida pel successor de Pere. Mons. Auza va recordar, també, les paraules pronunciades pel Papa Francesc en la celebració del passat dia 29 de juny al Vaticà quan va dir que el pal·li «és signe que els pastors no viuen per a si mateixos sinó per a les seves “ovelles”, ja que per a posseir la vida és necessari perdre-la, lliurar-la».

Tal com indica el ritu d’aquesta celebració el Nunci Apostòlic va començar presidint la celebració fins la imposició del pal·li, moment en què l’arquebisbe Joan es va  agenollar davant el Nunci i va fer la professió de fe. Revestit ja amb el pal·li el Sr. Arquebisbe va rebre l’abraçada o òscul de la pau per part del Nunci apostòlic i dels bisbes sufraganis al mateix temps que el Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral, acompanyats per l’orgue, entonaven el cant dels Goigs dels sants màrtirs Fructuós, Auguri i Eulogi i repicaven les campanes de la Catedral. A partir d’aquest moment l’arquebisbe Joan Planellas va passar a presidir la celebració eucarística.

«El pal·li que m’ha estat imposat, em recorda que tinc el deure d’explicitar aquest rostre maternal de la Mare Església», va expressar Mons. Planellas en l’homilia, «[…] perquè la missió de l’Església és guarir ferides i ser portadora del consol i de l’esperança en Jesucrist». I va afegir: «En comunió, per tant, amb la seu de Pere, i exercint la maternitat eclesial, l’Església metropolitana i primada de Tarragona ha d’estendre aquests llaços d’unitat i de caritat amb els altres bisbes i amb les altres Esglésies veïnes. A problemes semblants calen solucions semblants, cercades conjuntament. Convençuts de la unitat pastoral entre les diòcesis amb seu a Catalunya, podem treballar conjuntament i hem de fer-ho així, per tal de viure la llibertat de l’Evangeli».

Mons. Planellas, que en la celebració va emprar el bàcul del beat Manuel Borràs, l’últim bisbe màrtir de l’Església de Tarragona, va manifestar que «la seu metropolitana de Tarragona és l’Església de Pau i Fructuós, que va rebre l’Evangeli en l’antigor cristiana i, en ordre d’antiguitat i de principalitat, aquesta «tradició viva» rebuda en els orígens, l’ha d’irradiar a les altres seus, però sense obviar mai la seva romanitat.

El prelat també va fer esment a la celebració del vint-i-cinquè aniversari del Concili Provincial Tarraconense de 1995 que s’escau durant el proper any. «Aquesta celebració ens ha d’estimular a aquest treball de comunió eclesial», ha subratllat.

La missa d’imposició del pal·li va ser concelebrada per tots els arquebisbes i bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya i els seus quatre bisbes emèrits, els pares abats dels Monestirs de Poblet i Montserrat, l’arquebisbe castrense i nombrosos preveres de l’arxidiòcesi. L’arquebisbe Joan també fou acompanyat pels seus familiars.

El pal·li és un ornament litúrgic que porten el Papa i els arquebisbes metropolitans com a signe de comunió amb Roma. Té forma d’una faixa circular per damunt de la qual pengen dues tires rectangulars que es col·loquen sobre el pit i l’espatlla de l’arquebisbe metropolità. És de caràcter personal i també té caràcter local ja que només es pot utilitzar dintre els límits de la corresponent província eclesi­àstica.

La celebració de recepció i benedicció del pal·li se celebra al Vaticà, de forma simbòlica, el dia 29 de juny de cada any, solemnitat dels sants Apòstols Pere i Pau, mentre que la imposició del pal·li actualment té lloc a la respectiva diòcesi seguint les noves disposicions signades pel papa Francesc l’any 2015.

Compartir