Festa de la M. de D. de l’Acadèmia Mariana i homenatge a la M. de D. de les Sogues

Diumenge dia 5 d’octubre van culminar els actes celebratius a llaor de la Mare de Déu de l’Acadèmia Mariana, Patrona de la ciutat de Lleida, en el 152è aniversari de l’Acadèmia, amb el Certamen Literari Marià que enguany homenatjà la Mare de Déu de les Sogues, Patrona de Bellvís i de la Plana d’Urgell.

Una solemne Eucaristia presidida pel Bisbe de Lleida, Mons. Joan Piris i concelebrada per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, donà inici als actius festius del diumenge. A l’Eucaristia concelebraren també el Rector de la Parròquia de la Mare de Déu Assumpta de Bellvís, Mn. Josep M. Aresté; Mn. Jaume Tarragó; Mn. Gerar Soler, Capellà de l’Oratori; entre d’altres preveres i s’hi feren presents les M.I. Autoritats encapçalades per l’Il•lm. Sr. Alcalde de la ciutat de Lleida, Sr. Àngel Ross i l’Il•lm. Sr. Alcalde de Bellvís, Sr. Francesc Fabregat.

A la seva homilia el Bisbe de Lleida va glossar les lectures proclamades del diumenge tot exhortant els fidels a estimar sempre la Mare de Déu. Mons. Piris posà de manifest el contrast existent sempre entre el pla de Déu i la resposta humana, que sempre esdevé pobre i limitada, però que amb l’ajuda de Déu i de la seva gràcia fa que puguem perseverar en la fe. El Bisbe de Lleida subratllà com a vegades Déu sembla que s’amagui i deixi a la humanitat sola perquè exercici la seva pròpia responsabilitat i surti i vagi a treballar a la «vinya del Senyor». Mons. Piris recordà com la vida de Maria també està plena de contrastos ja que malgrat que se li anuncia que serà la Mare del Salvador i del Rei de les nacions ha de contemplar al peu de la creu la mort del seu Fill i les burles i el menyspreu del poble.

Després de la celebració de l’Eucaristia tingué lloc el cant dels goigs de la Mare de Déu sota l’advocació de l’Acadèmia, «la Verge Blanca», amb lletra d’Antoni Fortuny i musicats pel prevere d’Urgell, Mn. Jordi Miquel.

A continuació tingué lloc al Paranimf de l’Acadèmia Mariana l’acte acadèmic en el qual s’han lliurat els premis del certamen literari actuant com a mantenidor el lingüista fill de Bellvís, Dr. Sebastià Serrrano, Catedràtic de la Universitat de Barcelona que ocupà la Càtedra de Lingüística General fins al juliol d’aquest any. En el seu parlament el Dr. Serrano parlà de la memòria episòdica, recordant com quan de petit va demanar protecció de la mare de Déu de les Sogues la vigília d’un examen per ser becat. A partir d’aquesta anècdota comentà com els éssers humans busquen la protecció i com la patrona de Bellvís ha estat la protectora per al poble. Segons digué, els humans tenen por i necessiten protecció. Com l’acte és el lliurament de premis d’uns jocs florals, també es referí a la poesia que «ens ha permès sobreviure i arribar a fins al dia d’avui». I afegí que la poesia ha conservat la memòria i les emocions del antecessors i ha estat un mitjà transmissor del coneixement.

Per la seva part l’Alcalde de la ciutat de Lleida, Sr. Àngel Ros, reivindicà la Verge Blanca de l’Acadèmia com a patrona de Lleida, no sempre coneguda per als lleidatans. Ros felicità als guanyadors i els agraí que amb els seus coneixements de les advocacions marianes mostren les diferents dimensions de la Mare de Déu en la seva relació amb els homes. La marededéu de les Sogues és la visualització més clara de les dimensions marianes, nomenades advocacions, que permeten trametre diferents valors i devocions a una societat que necessita també el seu desenvolupament espiritual.

Després del lliurament dels premis va tenir lloc el concert de cloenda de la Coral Espiga d’Or de Bellvís.

La Pontifícia i Reial Acadèmia Mariana és una institució fundada el 1862 per Mn. Josep Maria Escolà, en col•laboració amb el Sr. Josep Mensa Font i el Dr. Lluís Roca Florejachs, per a glorificar la Mare de Déu amb les arts i les lletres i com a monument a la definició dogmàtica de la seva Immaculada Concepció. El papa Pius XI li concedí el títol de Pontifícia el 15 de maig de 1923. El rei Alfons XIII li atorgà el títol de Reial el 26 de juliol del mateix any.

La finalitat de l’Acadèmia és la d’honorar la Mare de Déu aprofundint i estenent el coneixement de les seves excel•lències i glòries mitjançant la literatura i les belles arts. Així, des de 1863 l’Acadèmia ha organitzat cada any -tret dels compresos entre 1936-38- uns jocs florals coneguts com Certamen Literari Marià. El Certamen honora la Mare de Déu a través de les seves diferents advocacions.

L’Acadèmia Mariana de Lleida és una de les cinc acadèmies marianes fundades al món, tres d’elles amb seu a Roma: La Pontifícia Acadèmia Mariana de la Immaculada (Roma, 1835); la Reial i Pontifícia Acadèmia Bibliogràfico-Mariana (Lleida, 1862); la Pontifícia Acadèmia Mariana Internacional (Roma, 1946); l’Acadèmia Mariana Salesiana (Roma 1950), i l’Acadèmia Nacional Mariana (Quito, Equador, 1962).

img 2665img 2652img 2655

Compartir