El Dr. Salvador Pié-Ninot a la 2ª Jornada de formació permanent per als preveres i diaques

El dia 15 de febrer, al Santuari del Sant Crist de Balaguer, va tenir lloc la 2ª jornada del curs de formació permanent per als preveres del Bisbat d’Urgell, presidida per l’Arquebisbe Joan-Enric. El ponent fou el Dr. Salvador Pié-Ninot, teòleg, professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya i de la Pontf. Universitat Gregoriana de Roma, que ha estat cridat per la Santa Seu com a expert en els treballs de la Comissió que assessora el Sant Pare en la Reforma de la Cúria i que, recentment, com a Missioner de la Misericòrdia de l’Arquebisbat de Barcelona, va participar en la l’Eucaristia d’enviament que el Papa Francesc va celebrar el passat Dimecres de Cendra.

El Dr. Pié oferí dues xerrades als preveres i diaques. En la primera, reflexionà sobre la importància de l’Any de la Misericòrdia que el Sant Pare Francesc ha convocat amb la Butlla Misericordiae Vultus desgranant el concepte de misericòrdia, tot a analitzant-ne les seves arrels bíbliques i la seva rellevància teològica. Per al Dr. Pié, la misericòrdia no és un concepte superflu sinó que, tal i com ho recorda el Sant Pare, forma part de l’essència de l’Evangeli de Jesucrist. No es poden contraposar misericòrdia i justícia, sinó que s’han de veure com dues dimensions complementàries, que ajuden el cristià a viure segons Jesucrist. El Dr. Pié recordà com el Papa Francesc utilitzà una bonica metàfora per definir la misericòrdia: és com una mare que acompanya els seus fills en un judici i se’ls mira sempre i no els deixa mai, malgrat reconèixer les coses mal fetes que aquests han pogut fer i que la justícia condemnarà. El teòleg aprofundí en les obres de misericòrdia i en la seva importància teològica ja que l’expressió del mandat evangèlic: “Sigueu sants, perquè jo, el Senyor, el vostre Déu, sóc sant” s’hi refereix, com aspiració a la santedat.

A la seva segona xerrada el teòleg barceloní aprofundí en el tema de la indulgència tot destacant-ne la seva vigència i actualitat en un llenguatge intel·ligible als nostres contemporanis. La indulgència és la conseqüència del pecat, o, com deia St. Tomàs d’Aquino, la relíquia del pecat. Jesús, per la seva infinita misericòrdia, ens perdona dels pecats, però el pecat, deixa una marca, una petjada, unes conseqüències, que s’han de poder anar eliminant gràcies a la indulgència que els cristians hem de viure. D’aquí la importància de la pregària pels difunts i la visió catòlica del Purgatori. El Dr. Pié aprofundí en com el Papa Francesc ha demanat als missioners de la Misericòrdia el do de confessar tots els penitents amb una gran misericòrdia, recordant-los i fent-los present l’Amor i la Misericòrdia del Pare.

La jornada es clogué amb un dinar de germanor entre tots els assistents.

Compartir