Els bisbes membres de la Comissió Permanent de la Conferència Episcopal ens unim als nostres germans de Santiago i de Barcelona per a fer extensiva la crida als fidels de tota l’Església que peregrina a Espanya.
Tots hem d’aprofitar espiritualment la visita del Sant Pare, a qui donem ja des d’ara la més cordial benvinguda.
Esperem amb fe i amb il·lusió la seva visita. Sabem bé que on hi ha Pere, allí es troba l’Església catòlica, amb tota la seva bellesa i la seva força de salvació divina. Santiago i Barcelona podran experimentar-ho de manera més viva i directa. Però totes les diòcesis d’Espanya estan cridades a beneficiar-se també de l’impuls de catolicitat que significarà la visita del Sant Pare. Molts pelegrinaran a Santiago o a Barcelona. D’altres podran veure i escoltar el Papa pels mitjans de comunicació. Tots podran unir-se espiritualment per mitjà de la pregària, ja des d’ara, a les intencions del Sant Pare. Recordem breument els motius i les finalitats de la seva visita pastoral.
El 6 de novembre, en ple Any Sant Compostel·là, el Papa visitarà com a pelegrí Santiago de Compostel·la, on es guarda el sepulcre i la memòria de l’apòstol Santiago, el primer que va vessar la seva sang per amor a Crist, després d’haver evangelitzat les nostres terres d’Espanya. Des d’aquí la fe cristiana es va estendre després per Amèrica, en una de les empreses evangelitzadores més grans de la història de l’Església. Abans, Santiago havia actuat com a pol d’atracció per a innombrables pelegrins, al pas dels quals s’havia anat forjant la unitat espiritual d’Europa, de la qual Benet XVI ha parlat novament en el seu recent viatge al Regne Unit. A Santiago, doncs, el Papa arriba com a pelegrí a un dels llocs apostòlics més emblemàtics de les arrels cristianes d’Espanya, d’Europa i d’Amèrica.
El 7 de novembre, el Sant Pare consagrarà a Barcelona el temple expiatori de la Sagrada Família. El meravellós espai, concebut i iniciat pel genial arquitecte i servent de Déu Antoni Gaudí (1852-1926), es troba ja en condicions per a acollir la celebració del culte diví. Allí es donen la mà l’autèntica inspiració artística i la veritable devoció religiosa. La impressionant arquitectura és expressió d’un amor diví; de l’amor, en concret, a la família de Natzaret, on Jesús, Maria i Josep posen davant els ulls del món el significat profund de tota família humana com a camí i expressió de l’amor de Déu per cada persona. A finals del segle XIX, quan es projecta el temple, l’Església advertia ja que la família natural i cristiana, basada en el matrimoni, constitueix una cèl·lula bàsica de la societat, a la qual l’Estat i l’Església han de prestar una atenció prioritària, posant-se al seu servei, sense preterir-la ni suplantar-la.
Invitem a tots a escoltar amb atenció el missatge del Papa i a acompanyar-lo amb l’afecte, amb la pregària i, si pot ser, amb la participació en les celebracions que presidirà i en els recorreguts que farà a Santiago i a Barcelona.
Que la Mare de Déu Santíssima prepari els cors i guiï el Sant Pare en la visita que amb tanta generositat i sacrifici ens ha volgut fer.
Benvingut, Sant Pare!