Aplecs de Sant Miquel i de Ribelles a Vilanova de l’Aguda

A Vilanova de l’Aguda van celebrar-se el diumenge 25 de setembre dos petits aplecs populars a l’entorn de la Mare de Déu dels Esclopets, a la població de Ribelles, i de Sant Miquel de la Valldàries.
A l’Aplec de Sant Miquel de la Valldàries (Vilanova de l’Aguda), els fidels i grans devots d’aquest espai religiós i espiritual, van participar de la missa, presidida per Mn. Bonifaci Fortuny. Sant Miquel és una església romànica del segle XI, centre religiós de la part alta del municipi de Vilanova de l’Aguda coneguda com la Vall. Era l’església del castell de l’Aguda quan aquest era d’Arnau Mir de Tost.
A Ribelles, la Mare de Déu dels Esclopets és una petita talla que té una gran devoció i tradició entre la gent de l’alta Noguera i la baixa Segarra, i la Verge duu com a calçat uns senzills i humils esclops. La trobada del setembre té un sentit d’agraïment a la Mare de Déu, en aquest cas per donar gràcies per la collita de l’any. Uns quaranta fidels van assistir a la missa d’acció de gràcies, en la que els priors i encarregats del manteniment de les festes religioses i tradicionals al llarg de l’any van acompanyar amb un ciri encès la cerimònia i van vetllar des de l’altar la imatge dels Esclopets. L’Eucaristía fou presidida per Mn. Jaume Mayoral, agraint la protecció de la Mare de Déu, i fent una acció de gràcies al bon Déu, per un positiu any de collites i de les feines agrícoles, també des del món de la ramaderia. Es va recordar els difunts i es va donar la benvinguda a la Maria, de poc mesos, batejada de pocs dies a l’església parroquial del Castell de Ribelles. En acabar la missa es beneí els pans i es repartiren. Es van cantar els goigs i tot seguit els fidels van visitar la imatge al seu cambril, amb l’ofrena de ciris i una pregària. Després es va tenir temps de fer una xerrada d’amistat a les afores de la capelleta, on en altres temps hi passava el Camí Ral i on les cavalcadures i els carruatges feien una parada i també oferien la seva pregària a la Mare de Déu dels Esclopets.

Compartir