Restaurat el Claustre del Monestir de Les Avellanes (s. XII)

El Monestir de Les Avellanes va inaugurar les obres de restauració del seu claustre el dissabte 29 d’octubre amb un acte que va ser presidit per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives i que va aplegar les autoritats de l’àmbit local i els representants de les institucions que han participat en la seva gestió i seu finançament; una nodrida representació de la comunitat dels Germans Maristes, i molts amics i veïns de la contrada que es van fer presents. Va significar també, la cloenda de la commemoració del 850è. aniversari de la seva fundació com a Monestir Premonstratès.

L’acte va començar a les 16:30 amb l’acolliment dels convidats a la plaça de Santa Maria, a l’entrada del Monestir, on el G. Pere Ferré, Provincial de Maristes de l’Hermitage va donar la benvinguda als assistents, assenyalant la importància que per a la comunitat té el monestir i agraint l’ajut de les institucions i professionals en la consecució de l’obra. Van parlar també, l’Alcaldessa d’Os de Balaguer, Il.lma. Sra. Estefania Rufach, la Presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Il.lma Sra. Concepció Cañadell, la Directora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Sra. Montserrat Macià en representació de la Diputació de Lleida i el Director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Sr. Josep Borrell, en representació de la Generalitat de Catalunya. Tots van posar en relleu la importància que ha tingut per a la comarca i per a Lleida la presència del Germans Maristes al Monestir de les Avellanes, el focus de cultura i de formació que ha significat i el respecte i el suport que els germans de la comunitat han tingut sempre. En acabar es va descobrir una placa commemorativa entre el G. Pere Ferré i el Director General d’Arquitectura, Vivienda y Suelo del Ministeri de Foment, Il.lm. Sr. Anselmo Menéndez, que va assistir a l’acte acompanyat de la Subdelegada del Govern espanyol a Lleida, Il.lma. Sra. Imma Manso.

En acabar, els assistents van entrar a l’interior del Monestir mentre es feia un repic de campanes, que es van mantenir mentre es repartien pel claustre. La Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya va ser l’encarregada de fer repicar les campanes. Un cop al claustre, l’arquitecte que ha dirigit l’obra de recuperació de la infraestructura, Sr. Joan-Albert Adell, va explicar les restauracions més remarcables del treball que s’hi ha fet, destacant el mal estat d’algunes columnes, dels suports i de les arcades, a causa de les humitats provocades per l’aigua que baixava anteriorment dels teulats cap al centre del claustre combinat amb el clima de la zona. El claustre manté dues cares originals romàniques (s. XII), al sud i oest i dues cares més modernes, del s. XVIII, que haurien estat fetes amb maó i arrebossat de guix. La restauració s’ha fet canviant els baixants de l’aigua i protegint les pedres del claustre, i també s’han cercat fórmules per recuperar l’aspecte inicial fent un tractament cromàtic unitari a pesar de la disparitat dels materials emprats, com va explicar a continuació el restaurador Sr. Ramón Solé.

El claustre és la construcció patrimonial més antiga que preserva el conjunt monumental de Les Avellanes, que es va fundar el 1166, amb una comunitat de Canonges Premonstratesos, i que han continuat en els darrers cent setze anys els Germans Maristes.

Els actes van seguir amb un concert a dins de l’església, a càrrec del quintet Quatre+1, format per músics de l‘Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, va interpretar peces de Bizet, Granados, Albèniz. Morera i Toldrà.

Per tancar l’acte i com a cloenda també de la commemoració dels 850 anys de la fundació del monestir, van parlar el Director del Monestir, Sr. Robert Porta, l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives i el Director general Il.lm. Sr. Anselmo Menénez.

Mons. Vives va posar en relleu la tasca desenvolupada pels Germans Maristes en el monestir, en l’entorn de la formació i de l’acompanyament espiritual de molts joves al llarg de cent anys de presència i va parlar també de la importància històrica del conjunt monumental, que la recuperació i restauració darrera posa encara en més valor. I va valorar la tasca que l’Institut religiós desenvolupa a tot el món, amb una tasca ben lloable a favor de la educació de les generacions joves i de les famílies, seguint els passos del seu Fundador sant Marcel·lí Champagnat. I va valorar que al Monestir reposin les restes dels Comtes d’Urgell, els seus fundadors, i les relíquies dels beats màrtirs Maristes.

A la Sala capitular del Monestir va quedar instal.lada una mostra sobre els treballs de recuperació de la construcció i també de la situació històrica i les modificacions que ha anat vivint al llarg dels anys.


{youtube}APfFH2y1mfg{/youtube}

Compartir