Visita pastoral Andorra la Vella (3).- Ancians, RTVA i Bombers

El dimecres 2 de novembre, l’arquebisbe va visitar la residència geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar, on hi va arribar amb l’Arxiprest de les Valls Mn. Ramon Sàrries. Va ser rebut pel Director General de la residència, el Dr. Carles Font, la Directora-Gerent Sra. Marina Duró i la Directora mèdica, Dra. Cristina Burillo. Van visitar les persones que estan internes en diferents graus de dependència, i Mons. Joan-Enric va poder parlar amb ells i conèixer les seves inquietuds, així com també saludar alguns familiars que estaven presents. En l’àrea de funcionament mèdic, a més de la Dra. Burillo, va poder parlar amb el Dr. Jesús Bozal, que amb el Dr. Varela formen l’equip mèdic de seguiment dels pacients. El van informar del tipus de tractaments que es porten a terme al centre, on hi ha 55 llits, i entre 15 i 20 places a l’Hospital de dia. Hi treballen 80 persones realitzant diferents tasques.  Mons. Vives va ser informat de la situació en la que està la clínica-residència, que va començar a funcionar el 1993, amb els ràtios de qualitat més alts d’Europa i que -a demanda del Govern d’Andorra- té cedida l’ocupació de les places al Ministeri de Salut. Mons. Vives va encoratjar el personal, valorant molt la tasca de feien, i va poder conversar amb alguns familiars que acompanyen els ancians.

Després es va desplaçar fins la Residència Geriàtrica El Cedre, gestionada íntegrament de manera pública, on va ser rebut pel Ministre de Salut M.I. Sr. Carles Álvarez, el Secretari d’Estat de Salut, Sr. Joan León, el Director General del SASS, Dr. Josep M. Piqué i la Sotsdirectora Assistencial del SASS Sra. Carme Curcó. El Centre El Cedre va ser inaugurat el febrer de 2009. L’Arquebisbe va tenir una trobada amb els Mitjans de comunicació i després va poder saludar els ancians i persones ateses.

Després va fer el recorregut pels diversos pisos del Centre acompanyat també per la Infermera Referent Sra. Estrella Matas, que el va informar que a la residència es disposa de 120 llits, més dos llits que es disposen per donar suport a les famílies que ho necessiten de manera temporal; i hi ha 30 places d’Hospital de Dia. Mons. Vives va compartir una estona amb els avis que tenen més autonomia i va parlar amb ells, animant-los a seguir aportant a la societat, ara des de la pregària, el consell i la saviesa de l’edat. Alguns dels residents ja hi eren a l’anterior residència d’avis «Solà d’Enclar», i van expressar a Mons. Vives agraïment per la seva visita i també pel tracte que rebien del personal de suport al centre.

A la tarda, va visitar Ràdio i Televisió Nacional d’Andorra, RTVA, on va ser rebut pel seu Director, Sr. Xavi Mújal i l’equip directiu de la Corporació, coneixent de prop els reptes que actualment viuen els mitjans de titularitat pública. Va saludar alguns dels 74 treballadors que treballen en l’àrea d’informatius, programes o en l’administració i va poder parlar amb ells de les circumstàncies actuals de la tasca periodística informativa i d’entreteniment.

A un quart de sis de la tarda, va visitar la caserna de Bombers de Santa Coloma del Departament de prevenció i extinció d’incendis i salvaments, la seva seu central, on va ser rebut pel Ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, M.I. Sr. Xavier Espot i la Secretària d’Estat de Justícia i Interior, Sra. Eva Descarrega;  pel Director del servei, Sr. Joan-Carles Recasens i el Director Adjunt, Sr. Jordi Farré. Al servei de bombers d’Andorra hi treballen 120 agents més els operadors i personal administratiu, que fan un total de 136 persones. A la caserna de Santa Coloma hi ha uns efectius de guàrdia constant de 10 agents. Els directors van informar Mons. Vives del moment actual de treball en el departament, després que al gener de 2015 es va fer l’aprovació del decret de les funcions i especialitat del cos, en el qual es reconeixen i es descriuen les tasques de cadascú i s’especifiquen els valors afegits de cada especialitat. Van informar l’Arquebisbe de l’augment del nombre de rescats de muntanya, en sintonia amb el que passa als països veïns, passant dels 106 rescats en tot l’any 2015, als 120 que s’havien fet durant l’any 2016, fins el mes de novembre en curs. I van tenir una diàleg pastoral entorn de l’acompanyament de situacions límit o difícils, quan es realitzen serveis d’acompanyament.

Compartir