Visita Pastoral a Andorra la Vella (5).- Institut Espanyol “María Moliner” i l’Institut de Batxillerat de l’Escola Andorrana

El matí del dia 8 de novembre, Mons. Joan-Enric Vives va realitzar la visita del Col·legi espanyol María Moliner i de l’Institut de Batxillerat de l’Escola Andorrana, situats a La Margineda, en el marc de la Visita Pastoral a Andorra la Vella. L’Arquebisbe i Copríncep, que anava acompanyat de l’Arxiprest de les Valls, Mn. Ramon Sàrries, va ser rebut a la porta del Col.legi María Moliner per l’Ambaixador del Regne d’Espanya, Excm. Sr. Manuel Montobbio, la Ministra Consellera, Sra. María Sebastián, la Consellera d’Educació en funcions, la Sra. Asunción Larrosa; i l’equip directiu dels centres d’ensenyament espanyol:  el Director, Sr. Baldomero Prados; el Vicedirector, Sr. José Raposo; la Cap d’Estudis, Sra. Auxiliadora González; i la Secretària del Col.legi Sra, Elena Sinerio.

Mons. Vives va mantenir una reunió amb l’Equip directiu i l’Ambaixador, en la qual va ser informat dels canvis que s’estan vivint des de fa un any en el sistema educatiu espanyol, amb els canvis legislatius i la creació d’un sol centre públic integrat. A l’actualitat hi ha dues seus: la del Col.legi María Moliner, a La Margineda, on estudien uns 500 alumnes i el d’Escaldes-Engordany, on hi estudien uns 320 alumnes. Hi ha un sol equip directiu repartit entre els dos centres. L’Ambaixador va explicar que s’ha cercat que hi hagi un ensenyament de qualitat, oferint als pares opcions que d’altres escoles no tenen, com l’ensenyament del francès en el cicle infantil i l’anglès com a primera llengua, a més del català i del castellà. Van informar del creixement de les línies de secundària en els darrers dos anys i de les importants necessitats de major espai per als alumnes. A l’actualitat, en el Col.legi Maria Moliner hi treballen 60 professors de secundària i 30 de primària, i un total de 110 persones en els dos centres i en totes les línies. Després va visitar les instal·lacions i va poder saludar els alumnes d’algunes classes. A l’hora del pati, va mantenir una trobada amb el claustre de professors, als qui va encoratjar en la seva tasca de formar les noves generacions, que són les que conformaran la societat. I la Coral del Centre li va oferir un breu Concert.

Mons. Vives va visitar posteriorment l’Institut de Batxillerat de l’Escola Andorrana, també situat a La Margineda, on va ser rebut per la Directora general del Departament d’Escola Andorrana, Sra. Ester Vilarrubla, la Directora del centre, Sra. Dolors Carmona; i el Cap d’Estudis Sr. Carles Vallverdú.  Va mantenir una trobada en què va ser informat dels canvis en l’organització curricular: es fan itineraris personalitzats als alumnes, amb quatre assignatures obligatòries: filosofia, català, educació física i anglès, en la línia del que es fa en l’àmbit internacional, i amb l’objectiu de donar als alumnes una formació integral i més àmpliament humanista. Actualment hi ha 56 professors, dels quals 23 són eventuals, i en total treballen a Batxillerat 80 persones. El nombre d’alumnes s’ha incrementat en cinc anys i ha passat de 230 a 387 en aquest curs. La formació dels joves es fa en dos anys, i al terme han de fer un projecte que ha de poder ser implementat en la societat i que suposa una aportació en serveis de tipus social. Després, Mons. Vives va poder visitar les instal·lacions, la biblioteca, la sala de professors i algunes classes, on va poder conversar amb els joves alumnes. Els va animar a ser persones responsables, orgullosos del seus orígens andorrans i del país i les seves institucions, a tenir valors i a viure’ls.

Compartir