Visita Pastoral a Andorra la Vella (9).- Escola Francesa, Lycée, Escola M. Janer i Mans Unides d’Andorra.

El dia 16 de novembre, l’Arquebisbe d’Urgell va continuar la seva Visita Pastoral a Andorra la Vella, visitant els centres d’ensenyament de primària i secundària  de l’Escola Francesa, i també el centre de Santa Coloma de l’Escola Mare Janer. En tots els centres va donar un missatge de suport i ànim als ensenyants i  va agrair l’esforç que fan les comunitats educatives en favor de la formació de les noves generacions d’andorrans, posant èmfasi en la necessitat de mantenir present la importància de l’acompanyament dels joves en els valors, i que coneguin especialment els valors de l’humanisme cristià, que són els que conformen l’essència de la cultura dels europeus.

També va mantenir una trobada amb la comunitat de Religioses de la Congregació de la Sagrada Família a l’Escola Janer de Santa Coloma, i al vespre, una reunió per conèixer els projectes i situació de Mans Unides a Andorra.

Mons. Joan-Enric Vives, que va arribar acompanyat de l’Arxiprest de les Valls d’Andorra, Mn. Ramon Sàrries,  va ser rebut a l’Escola Francesa de primària pel Delegat de l’Ensenyament francès, Sr. Michel Maginot i pel Director del Centre Sr. Cristophe Noguer. Va poder visitar algunes classes i va conversar amb els infants, interressats per la tasca del Copríncep episcopal. Va visitar també les instal·lacions, i en acabar, va poder mantenir una trobada amb el Claustre de professors. Al centre hi treballen 12 mestres fixos, nomenats pel Govern francès, més dos de suport, a més del director. Hi ha 275 alumnes de 6 a 11 anys, repartits en 12 classes. Els infants tenen un mestre amb qui fan la majoria d’assignatures.

Més tard es va desplaçar al Lycée Comte de Foix de l’Ensenyament francès juntament amb el Sr. Maginot i Mn Sàrries, on van ser rebuts pel Director (Provisseur),  M. Dechosal, per la Directora Adjunta Mme. Chaloupy, pel Cap d’estudis M. Merignat i pel Responsable del SEPCA M. Frigs, amb qui van mantenir una reunió informativa. Al centre hi estudien 1.500 alumnes; 850 alumnes al Col.legi, 250 al Liceu professional i 400 alumnes al Liceu general. El 60% dels alumnes segueixen els seus estudis a França quan acaben la secundària a Andorra.. El Liceu està immers en un procés de renovació de les seves instal·lacions, on s’han fet moltes inversions per millorar l’estat de les façanes, dels interiors, dels tancaments, i de les cuines, que es va iniciar l’any anterior i que seguirà durant l’actual curs. Mons. Vives va visitar les instal·lacions i va poder saludar els alumnes de diferents nivells, els professors i el personal no docent.

L’Arquebisbe després es va desplaçar fins el Col.legi Mare Janer a Santa Coloma, on va ser rebut per la seva Directora, Sra. Dolors Llobet i la representant de la titularitat Gna. Carme Gros, així com per  la Cap d’Estudis de Secundària, Sra. M. Carme Consuegra, la Cap d’Estudis de Primària, Sra. Maribel Marsinyach i la Cap d’Estudis d’Infantil, Sra. Lluïsa Gratacós.

El Col.legi dona formació a 884 alumnes, 229 en nivell Infantil, des de maternal, els 3 anys, fins a 3r. d’ESO en tres línies, més dos grups de 4rt d’ESO. La Congregació de la Sagrada Família actualment porta tres escoles a Andorra i Mons. Vives va transmetre a l’equip directiu el suport i l’ànim per dur endavant els projectes. L’escola podria incrementar el nombre d’alumnes, però ho impossibilita la manca d’espai, per ara. Al centre hi ha un grup de pregària, animat per una de les religioses de la comunitat, i el Moviment Janer de voluntariat, a través del qual els més grans fan accions voluntàries. L’equip de pastoral està molt involucrat en el funcionament de l’escola i el claustre, format per 89 mestres i professors se sent molt motivat i compenetrat.

L’Arquebisbe va dinar amb el professorat i després va visitar detingudament tots els nivells escolars, saludant els alumnes i mantenint converses diverses amb tots ells.

Després pogué reunir-se amb la Comunitat de les 5 Religioses presents actualment a Andorra. Gna. Carme Gros, Superiora, i les Germanes Paquita Beltran, Rosa Falip, Enedina Lorenzo i Victòria Bertran. El seu capellà continua essent Mn. Josep M. Solé que cada dia els celebra l’Eucaristia. Van poder compartir l’esperança d’aquest moment que estan vivint a Andorra i a la Congregació, que es prepara per al Capítol provincial, i el Capítol general electiu.

Ja al vespre es reunió a l’Església de Sta. Maria del Fener amb l’equip permanent de voluntaris de “Mans Unides d’Andorra”, presidit actualment per Meritxell Farrero. Són uns 15 voluntaris, que durant la Campanya del 2016 ja tancada han recaptat i distribuït 107.815 euros, en projectes de desenvolupament a Senegal, Nicaragua, Perú, Guinea Conakry, RD Congo, Burkina Fasso i amb refugiats del Líban, a través de la Comunitat de Sant’Egidi i el corredor humanitari. L’Arquebisbe els animà a continuar, ja que Mans Unides és molt valorada a Andorra, i s’han incrementat els ajuts malgrat la crisi econòmica.

Compartir