Celebració de Nadal al centre penitenciari de La Comella (Principat d’Andorra)

Dimecres 21 de desembre l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va presidir una celebració anticipativa del Nadal del Senyor al Centre Penitenciari La Comella d’Andorra la Vella. Estigué acompanyat per Arxiprest de les Valls d’Andorra, Mn. Ramon Sàrries, Delegat diocesà de pastoral penitenciària, i Mn. David Codina.

A la seva arribada a la presó fou rebut pel Director del centre penitenciari, Sr. Francesc Tarroch i el Subdirector, Sr. Ismael Hernando. L’Arquebisbe mantingué una entrevista personal amb ells, interessant-se per la situació actual dels presos interns, els funcionaris i el Centre Penitenciari. Actualment el centre penitenciari d’Andorra compta amb 42 reclusos. La majoria dels interns són homes, i només hi ha 4 dones. El Copríncep animà el Director del centre a treballar perquè els interns puguin dur a terme activitats que afavoreixin la seva formació i la seva reinserció al món laboral i la seva socialització, i a garantir el respecte i la dignitat de totes les persones que han vist privada la seva llibertat.

A continuació tingué lloc la Celebració de l’Eucaristia nadalenca que comptà amb l’acompanyament musical del Moviment Janer, format per 19 alumnes del Col·legi Anna Maria Janer i del Sant Ermengol, amb la presència de diversos professors del centre i les dues Directores.

Mons. Vives, a la seva homilia, animà els interns a acollir en el fons del seu cor la vinguda del Fill de Déu en les pròximes festes nadalenques. Déu fet home, Jesucrist,  arriba i penetra totes les barreres i murs, sempre que ens disposem a acollir-lo amb un cor obert i ben disposat. Aquest Jesús és el Salvador que s’ha fet pobre i infant a Betlem per tal de rescatar-nos de tots els nostres pecats i errors, fins i tot dels més grans, i oferir-nos el camí de la reconciliació i de retrobament amb Déu. Jesucrist ens envia a proclamar la joia de l’Evangeli arreu i a viure l’alegria del seu naixement malgrat les dificultats i tristeses de la vida. El camí per tal de viure tot això és l’amor que, tal i com St. Pau predica als cristians de Corint, és la clau de volta del ser cristià ja que sense amor, no som res. En aquest sentit, l’Arquebisbe exhortà els presos a viure ja l’amor a Déu que mai no ens deixa sols i que pot arribar a tot arreu.

En acabar l’Eucaristia el Copríncep episcopal regalà un lot a cada pres obsequi de Càritas Andorrana i un comentari a l’Evangeli de cada dia, i pogué mantenir una breu trobada personal amb tots els reclusos que manifestaren a l’Arquebisbe el seu agraïment i inquietuds.

Posteriorment al mòdul destinat als reclusos menors tingué lloc una petita explicació didàctica als joves que havien assistit a la celebració eucarística de les instal·lacions de la presó i del funcionament del dia a dia d’un reclús mancat de llibertat. Els joves formularen als agents les seves preguntes.

Compartir