Vetlla de Santa Maria de Montserrat

El vespre del dia 26 d’abril, l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, va participar a la Vetlla i Eucaristia de Santa Maria de Montserrat, que fou presidida pel Bisbe de Sant Feliu de Llobregat Mons. Agustí Cortés.

La Prevetlla de Santa Maria de Montserrat comptà enguany amb les músiques del Llibre Vermell de Montserrat, que interpretaren els instrumentistes i els cantaires de les Joventuts Unides de La Sènia, que enguany celebren el seu 50è aniversari de creació. L’origen de l’actual Vetlla de Santa Maria fou l’any 1947, amb motiu de les festes de l’entronització de la Santa Imatge. En aquella ocasió es va reprendre la tradició multisecular de “vetllar Santa Maria”. Van ser molts els pelegrins i devots que en grup, en família o individualment van pujar a la Basílica de Montserrat la nit del dia 26 per venerar la Santa Imatge abans de ser col·locada definitivament en el seu nou tron ofrenat per subscripció popular. Els pelegrins i devots eren rebuts pel P. Adalbert Franquesa, que en aquell moment era el Sagristà Major. L’endemà, dia 27, va tenir lloc la solemne celebració de l’Eucaristia a les places, en la qual el poble català va fer ofrena a la Mare de Déu de Montserrat del seu nou tron. L’organització de les anomenades “festes de l’entronització” va anar a càrrec de la comunitat monàstica i de la Comissió Abat Oliba. Des d’aquell moment, la Vetlla de Santa Maria s’ha celebrat ininterrompudament fins als nostres dies.

Posteriorment tingué lloc l’Eucaristia de la Vetlla presidida per Mons. Agustí Cortès, i concelebrada pel P. Abat de Montserrat, per l’Arquebisbe Joan-Enric, pels Bisbes de Tortosa i Lleida, pel Bisbe auxiliar de Barcelona, així com per Mons. Manuel Nin, Exarca dels catòlics grecs de ritu bizantí a Atenes i per una gran quantitat de preveres vinguts de tot Catalunya. A l’Eucaristia hi van participar una gran quantitat de fidels que ompliren la Basílica, entre ells, els seminaristes catalans.

La “Litúrgia de la Paraula de l’Eucaristia” és sempre més desenvolupada, ja que està composta per tres salms i diverses lectures i, en el moment de l’Ofertori, el P. Abat rep l’ofrena de l’oli simbòlic pel manteniment de les llànties que cremen durant tot l’any a la Basílica, i que representen totes les comarques de Catalunya i també a moviments i institucions que les han anat ofrenant des del 1947.

Al final de la Vetlla es resà la Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat del Bisbe Torras i Bages que també havia estat pregada fa 70 anys. La Missa de la solemnitat del dia 27 fou presidida per l’Arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol.

Compartir