Inauguració de l’exposició sobre Puig i Cadafalch i la Catedral d’Urgell

Dins dels actes programats per commemorar l’Any Josep Puig i Cadafalch a la ciutat de La Seu d’Urgell, el divendres dia 10 de novembre, a la Sala la cuina-Centre Cultural les Monges de la ciutat de La Seu d’Urgell, va tenir lloc la inauguració de l’exposició Una nova catedral? Puig i Cadafalch i les restauracions de la Catedral d’Urgell al segle XX. El Bisbat d’Urgell ha col·laborat com a entitat organitzadora de l’Any, juntament amb altres com el Museu Diocesà d’Urgell, la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell; l’Ajuntament de La Seu d’Urgell, la Biblioteca de St. Agustí i l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, A la inauguració hi va participar Mons. Joan-Enric Vives, i els dos Comissaris de l’Exposició en són Clara Arbués i Carles Gascón.

L’exposició, centrada en imatges fotogràfiques i documents d’arxiu, fa un repàs exhaustiu de l’evolució arquitectònica de la catedral al llarg del segle XX, posant en relleu l’ampli abast de les restauracions que s’hi van dur a terme, i fent evident el canvi de fisonomia del monument. L’objectiu de la mostra és explicar que la Catedral de Sta. Maria d’Urgell ha estat objecte de múltiples intervencions al llarg dels segles, partint d’una fàbrica original romànica, que com qualsevol edifici viu, ha sofert afegits i modificacions seguint els estils artístics i els gustos estètics de les diferents èpoques, a la vegada que s’ha adaptat a les necessitats funcionals de cada moment. Finalment, i de manera destacada, l’exposició vol posar de manifest l’enorme tasca de restauració que va partir d’un projecte de Josep Puig i Cadafalch, que s’executà al llarg del segle XX, i que va «despullar» la catedral dels afegits barrocs, convertint-la en el que tenim ara, un edifici romànic i un dels temples catòlics més bonics de tot Catalunya per la seva riquesa patrimonial i espiritual que convida a la fe i a la pregària.

El cicle d’actes programats per commemorar l’Any “Puig i Cadafalch” continuarà el dia 17  de novembre amb la conferència dels historiadors de l’art Rosa Alcoy i Pere Besaran a les 20h a la Biblioteca Sant Agustí de La Seu d’Urgell on presentaran el tema Josep Puig i Cadafalch, estudiós i intèrpret de l’art romànic. El cicle commemoratiu es tancarà el dia 1 de desembre amb la conferència que pronunciaran la Delegada de Patrimoni Cultural del Bisbat d’Urgell, Sra. Clara Arbués i el Sr. Carles Gascón, a les 20h, a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, sobre Mn. Pere Pujol i Tubau, arxiver capitular d’Urgell i coordinador de la restauració de la Catedral d’Urgell.

Compartir