Celebracions de Nadal i Cant de la Sibil·la

La participació en les celebracions de Nadal és molt gran a ciutats i poblets petits de tota la Diòcesi d’Urgell. Els sacerdots i diaques es multipliquen aquests dies de festa i es desplacen arreu perquè tots els fidels trobin propera la celebració de l’Eucaristia, que ens dóna el mateix Crist que va néixer a Betlem, humilment entregat en el pa de la vida.

La Basílica-Catedral de Santa Maria d’Urgell va acollir la nit del dia 24 de desembre la Missa del Gall amb l’assistència d’una gran quantitat de fidels. A tres quarts de dotze de la nit, abans de la Missa de mitjanit, es va interpretar el Cant de la Sibil·la en la versió del cerimonial de la Catedral urgellenca. Aquest cant medieval es va recuperar fa uns anys a la Catedral de Santa Maria i a d’altres indrets. A la Catedral és interpretat per la soprano Laura de Castellet -historiadora i investigadora del període medieval-, acompanyada per un grup coral dirigit per Lluís Obiols, que també acompanya amb l’orgue. La profetessa adverteix de l’arribada del Messies a la fi del món i que «el jorn del judici parrà (apareixerà, es mostrarà) qui haurà fet servici», és a dir, seran salvats els qui hauran fet servici, és a dir obres d’amor i misericòrdia.

A l’homilia de la Missa, el Sr. Arquebisbe va parlar del sentit profund del Nadal que va més enllà de tots els elements que l’envolten i que no ens hi podem quedar de forma superficial. Exhortà els fidels a viure amb fe i despreniment així com amb fidelitat, humilitat i fe profunda el naixement de Jesús, que és salvació i perdó per a totas la humanitat, i revelació de la dignitat de tot ésser humà, que ha esdevingut parent de Jesús. Va recordar especialment els qui pateixen, els malalts, els presos, els aturats i totes les persones que han perdut éssers estimats en aquests dies, ja que Jesús és molt a prop dels qui pateixen.

També al vespre del dia 24 es van celebrar les Misses anticipades a la Llar d’Avis Sant Josep que fou presidida pel mateix Arquebisbe Joan-Enric i on va aprofitar per visitar els preveres i residents de la Llar de Sant Josep regida per les Religioses Germanetes dels Ancians Desemparats i va poder compartir una estona de celebració amb els residents que allà hi viuen. També l’endemà, dia de Nadal, pogué dinar i compartir l’àpat nadalenc amb els avis de la residència que no poden anar amb famílies o amics. I a la Catedral, també se celebrà la missa anticipada del pollet amb els infants de catequesi i les seves famílies, molt concorreguda.

El dia 25, solemnitat de Nadal, l’Arquebisbe va presidir la Missa de la Catedral a les 12 h. al final de la qual va impartir la benedicció apostòlica amb indulgència plenària per als fidels que haguessin ben disposats, que reben el sagrament del perdó, combreguen i professen la fe de l’Església i preguen per les intencions del Papa.

Compartir