Aplec a l’ermita dels Esclopets de Ribelles

El dissabte 24 de març es va celebrar l’Aplec a l’ermita de la Mare de Déu dels Esclopets, a tocar del poble de Ribelles (Vilanova de l’Aguda). Una celebració que és convocada tradicionalment el dissabte més proper a la festa de l’Encarnació i que porta fins a aquest indret un bon grup de fidels de totes les edats, per viure i compartir una any més la tradició, una tradició que diu que és la “festa de la pedra” per a demanar que no pedregui a l’estiu i no malmeti els fruits del camp.

L’Aplec va començar amb la trobada dels veïns de Ribelles i de les masies de l’entorn, així com també del veïns del poble de l’Alzina. Al migdia es va compartir una eucaristia celebrada per Mn. Jaume Mayoral, oferint la pregària per tenir una bona collita als camps i protecció per a totes les famílies, a l’altar l’acompanyen els dos priors, amb dues atxes de cera enceses, que representen per una banda el poble de dalt, Ribelles, i per l’altra les masies de la contrada.

En acabar la celebració es va impartir la benedicció dels panets que van ser repartits entre tots els assistents per a compartir amb les seves famílies, mentre es van cantar els goigs dedicats a la Mare de Déu dels Esclopets on, en una de les estrofes, es demana aquesta protecció per al camp i la collita:

“Per_xò amb cordials fervors
tot temps en presència vostra,
Ribelles agraït se mostra
en cantar vostres honors
tenint-vos per defensora
de pedra, secada i freds…”

Abans de retornar a casa, els assistents van visitar el cambril de la Mare de Déu dels Esclopets, on els fidels encenen ciris i fan la seva pregària davant la imatge. Després es va fer la fotografia de família -i mai millor dit, ja que hi havia des d’infants, joves, adults i fins gent ben anciana- per tenir un record que perduri en el temps. Es realitzà dins la petita església, ja que la pluja, tal com volien la gent de pagès i també com es demana als Goigs, va acompanyar la trobada tot del dia.

Compartir