El videomapatge de Santa Coloma recrea les pintures murals al seu lloc original

Divendres dia 14 de setembre es va inaugurar el videomapatge que reconstrueix de manera virtual les pintures murals de l’església romànica de Santa Coloma, d’Andorra la Vella, al Principat d’Andorra, un projecte en què han col•laborat el Govern d’Andorra, el Comú d’Andorra la Vella i el Bisbat d’Urgell, i que permet gaudir-ne en el lloc per al qual van ser pensades i pintades al segle XII. I on van ser contemplades per a la vida cristiana i cultual fins al segle XX.

A l’acte inaugural van ser-hi presents i van fer sengles parlaments el Representant del Copríncep i Vicari General M.I.Mn. Josep M. Mauri, la Ministra de Cultura, Joventut i Esports, M.I. Sra. Olga Gelabert, i la Cònsol major, Hble. Sra. Conxita Marsol. També hi van assistir el Cap de Govern, M.I.Sr. Antoni Martí, diversos ministres i Consellers, i representants del món cultural del país. Mn. Mauri va destacar la tasca i l’esforç que el Bisbat d’Urgell ha dut a terme en diferents esglésies i temples, des del Pallars a Mur, passant pels videomapatges que es van realitzar a l’església de Sant Climent de Taüll i que han servit d’inspiració per a dur a terme el de Santa Coloma d’Andorra la Vella.

A l’absis i al frontal de Santa Coloma s’hi projecten i es poden veure la “Maiestas Domini” i el Col•legi apostòlic, en un treball produït i realitzat per l’estudi Burzon&Comenge i Playmodes Studio SL. S’ha treballat a partir d´una maqueta virtual 3D feta des d’unes fotografies de l´espai i de les pintures romàniques. Els aparells projecten una animació del procés de creació de les pintures i la seva simbologia. Hi apareixen els colors més plans de fons així com les sanefes i esbossos per acabar veient-ne els detalls. Les imatges es projecten seguint la importància iconogràfica. En total, s’han instal•lat sis projectors, un a la nau, que projecta les imatges a l’arc, i cinc a l’interior de l’absis. La projecció del videomapatge dura sis minuts.

Entre el 15 i el 30 de setembre hi haurà jornades de portes obertes, en els horaris establerts i amb projeccions gratuïtes.
Durant l’acte es va informar que les pintures romàniques originals s’exposaran a l’Espai Columba, que s’inaugurarà els pròxims mesos, un edifici situat a 100 metres de l’església.

Compartir