Remodelació i ampliació de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM)

El dia 8 d’octubre va tenir lloc la inauguració de la remodelació i ampliació de la llar-residència l’Albó de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM).  Aquestes obres han suposat la creació de 25 noves places residencials, fet que permetrà que el servei pugui acollir fins 71 residents, a banda dels usuaris del servei del Centre de Dia, que també acull l’edifici. Les remodelades instal·lacions s’han inaugurat aquest matí en el marc d’un acte presidit per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives; pel Cap de Govern d’Andorra,  M.I. Sr. Antoni Martí i per la Presidenta de la Junta Rectora de l’EENSM, Sra. Maria Pilar Díez.

El projecte s’ha desenvolupat a partir de l’edifici de la llar-residència original, construït a principis dels anys 90, i ha consistit en les obres d’ampliació del mateix, aixecant una nova planta, la sisena, i la remodelació dels espais existents, a les plantes quarta i cinquena. La planta nova compta amb onze habitacions dobles, una habitació individual amb bany, cinc banys compartits i una sala d’estar amb cuina elevable. L’actuació inclou quatre habitacions destinades al Servei de Respir, per a l’estada temporal; dos ascensors, un amb capacitat de càrrega per a llits; una nova entrada de serveis, una sala per a les famílies, una sala de reunions i obres de millora per a l’evacuació dels residents consistents en l’habilitació de dues rampes externes. Finalment, cal fer esment de la coberta de l’edifici que inclou la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

El Cap de Govern, Antoni Martí, i el Copríncep, Joan-Enric Vives, han estat rebuts per la Presidenta de la Junta Rectora de l’EENSM i el Representat del Bisbat d’Urgell, Maria Pilar Díez i Mn. Ramon Sàrries, respectivament, acompanyats per la resta de membres de la Junta, la direcció de l’entitat i una nodrida representació dels residents de l’Albó. S’han sumat també a la benvinguda els ministres que formen part del Patronat de l’EENSM, el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i el d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, a més dels ministres d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, el ministre de Salut, Carles Álvarez, i la secretària d’estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll. En representació del Consell General, s’ha comptat amb la presència de la Subsíndica, Mònica Bonell, i de la presidenta de la comissió legislativa d’Afers Socials, Sílvia Bonet.

En els seus parlaments, la presidenta de la Junta Rectora, Sra. Maria Pilar Díez Betriu, ha destacat la millora de la qualitat de vida de les persones així com de la qualitat assistencial que implica el  projecte ‘que ha tingut en compte tant les persones residents con els seus professionals’. Díez ha explicat el projecte de participació que l’EENSM va desenvolupar prèviament amb l’objectiu de definir com havien de ser els nous espais: des d’assemblees amb els residents, passant per la visita a altres centres residencials de Catalunya i les reunions amb els professionals de l’Albó. Tot plegat ‘ha contribuït a fer realitat un espai de vida i de convivència que s’adapta a les necessitats objectives i personals de les persones ateses, alhora que proporciona els suports que necessiten per poder realitzar les activitats de la vida diària, participar en la comunitat i exercir l’autodeterminació’. Per la seva banda, el cap de Govern, M.I. Sr. Antoni Martí, ha volgut subratllar en les seves paraules, com l’EENSM té una llarga trajectòria de servei al Principat d’Andorra. L’associació de l’EENSM es va crear l’any 1969 amb la finalitat de fomentar l’ensenyament, l’educació i la integració de tota la població amb discapacitat d’Andorra. El primer edifici es va inaugurar al maig del 1973, tanmateix les primeres actes indiquen que les aules van començar a funcionar l’any 1971. Finalment, el Copríncep episcopal, Mons. Joan-Enric Vives, va tancar els parlaments valorant l’atenció que el Principat d’Andorra porta a terme envers les persones amb necessitats especials que, pel Copríncep episcopal, és un motiu de profunda satisfacció pel Principat d’Andorra que els ciutadans haurien de saber valorar i apreciar.

Després dels parlaments ha tingut lloc la descoberta de la placa inaugural, a càrrec del Cap de Govern, i la benedicció de l’edifici, duta a terme pel Copríncep. El programa inaugural ha comptat també amb una visita que ha recorregut les noves instal·lacions així com les àrees renovades: l’espai del Centre de Dia A i la Infermeria i les plantes quarta, cinquena i sisena, destinades als residents.

L’Albó: servei de llar-residència i centre de dia de l’EENSM

La llar-residència l’Albó és el servei d’acolliment residencial per a persones que tenen diferent necessitats de suport per poder realitzar les activitats de la vida diària. Un total de 48 professionals formen l’equip que treballa diàriament per atendre les necessitats els 22 usuaris del centre de dia i 38 de l’Albó i el servei de Respir. (Dades Memòria Anual d’Activitat 2017)

El servei de residència es complementa amb el centre de dia, un servei multidisciplinari d’acolliment diürn que ofereix atenció socioeducativa i terapèutica a les persones adultes, majors de 21 anys, amb necessitats de suport extens i generalitzat. Els professionals del servei proporcionen els suports necessaris per a que la persona mantingui les seves capacitats i competències per a la independència en les activitats de la vida diària així com la seva participació en la comunitat.

La residència també disposa del servei de Respir, que ofereix la possibilitat d’una estada temporal per diferents circumstàncies. Un altre dels serveis que es proporcionen des de l’Albó és el d’extensió horària a les tardes, amb un programa d’activitats, de les 17 hores a les 19 hores, de dilluns a divendres, adreçat a les persones ateses dels diferents serveis diürns de l’EENSM.

Compartir