Pelegrinatge a la Diòcesi d’Urgell de les Missioneres Filles de la Sda. Família de Natzaret

Els dies 2 i 3 de gener, un grup d’unes seixanta religioses de les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret, encapçalades per la Consellera General M. Ángeles Melero, van dur a terme un pelegrinatge resseguint les petjades dels Fundadors de la Congregació, Sant Josep Manyanet i la Confundadora, la Mare Maria Encarnació Colomina. Això les va portar per diferents punts de la Diòcesi d’Urgell on foren rebudes pels diferents preveres d’Urgell que agraïren la seva visita i presència.
El dia 2 de gener van visitar la Basílica de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp, on foren rebudes pel P. Antoni Facerías Barrachina, religiós de l’Institut dels Fills de la Sagrada Família, institut religiós masculí fundat per Sant Josep Manyanet el 1864. Precisament, a la Basílica de la M. de Déu de Valldeflors de Tremp, fou on St. Josep Manyanet va rebre el Baptisme el dia 7 de gener de 1833. Davant la pila baptismal on fou batejat el P. Manyanet, les Religioses van dur a  terme una pregària. A continuació van visitar el Casal Josep Manyanet que és la casa on va néixer el seu Fundador. Allà pogueren visitar l’exposició permanent sobre la persona del P. Manyanet i s’endinsaren en el seu carisma i espiritualitat. Tot seguit es van desplaçar fins la vila de Talarn, on l’any 1874, el P. Manyanet va redactar les primeres Constitucions de la Congregació. Al vespre van visitar Os de Balaguer, terra natal de la Cofundadora Mare Maria Encarnació Colomina.
La jornada es va cloure al Santuari-Basílica del Sant Crist de Balaguer on foren rebudes pel Capellà-Custodi del Santuari, Mn. Pau Vidal. Allà van celebrar l’Eucaristia posant als peus del St. Crist tota la Congregació i agraint la jornada viscuda que els permetia apropar-se als orígens i arrels dels Fundadors. En acabar, les religioses Clarisses del Sant Crist de Balaguer, van saludar les Religioses Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret, i entorn del pessebre, van cantar unes nadales joioses venerant-hi la Sagrada Família.
L’endemà, dia 3 de gener, les Religioses es van dirigir a La Seu d’Urgell on van poder visitar el Museu diocesà d’Urgell. A continuació, a l’església de la Missió, van celebrar l’Eucaristia presidida pel Secretarigeneral del Bisbat Mn. David Codina, en la festa litúrgica del Sant Nom de Jesús. A la seva homilia Mn. David els agraí la seva visita i, sobretot, el do de la seva consagració religiosa i les felicità per la bonica iniciativa de voler conèixer les arrels dels seus Fundadors. Les animà a continuar vivint segons l’esperit de la Sagrada Família, la més perfecta imatge de la Trinitat Divina, tot essent testimonis d’amor, humilitat, senzillesa, treball i alegria, enmig del món. Després de l’Eucaristia van visitar el claustre del Palau episcopal de La Seu d’Urgell, prop de la capella on fou ordenat sacerdot el 9 d’abril de 1859, Sant Josep Manyanet, servint la Diòcesi d’Urgell com a lleial col·laborador del Bisbe d’Urgell Dr. Josep Caixal i Estradé. Després de dotze anys es va sentir cridat per Déu a la consagració religiosa i a fundar dues congregacions religioses: el 1864, fundà els Fills de la Sagrada Família de Jesús, Maria i Josep, i el 1874, les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret, amb la missió d’imitar, honorar i propagar el culte a la Sagrada Família de Natzaret i procurar la formació cristiana de les famílies, principalment mitjançant l’educació i instrucció catòlica dels nens i dels joves i el ministeri sacerdotal.
Una fotografia de família davant l’escultura-memorial a Sant Josep Manyanet que hi ha al Palau episcopal de La Seu d’Urgell que fou inaugurada amb motiu de la seva canonització per Sant Joan Pau II el 16 de maig de 2004, clogué el pelegrinatge joiós per terres de la Diòcesi d’Urgell.
Compartir