Culmina la JMJ a Panamà

El dissabte 26 i el diumenge 27 de gener van ser els dies més importants de la 34a Jornada Mundial de la Joventut a Panamà on els milers de joves congregats van poder viure un moment intens de comunió i pregària al costat d’altres joves d’arreu del món, dels preveres, consagrats, animadors, bisbes i del Papa Francesc.
Al vespre del dissabte 26 va tenir lloc la vetlla de pregària amb els joves presidida pel Papa Francesc al Camp Sant Joan Pau II – Metro Park a Panamà i on hi van poder assistir els Bisbes espanyols representants de la CEE que han participat a la JMJ. Entre ells, l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives.
El Papa Francesc va recordar als joves com la salvació que Déu ens ofereix és una invitació a formar part d’una història d’amor que canvia radicalment la vida. Déu ens «primereja» en la nostra història i vol que li diguem «sí». D’aquesta forma, Déu va sorprendre Maria, i la va convidar a formar part d’aquesta història d’amor. Maria, va dir el Papa Francesc als joves, no era una «influencer», no sortia en les «xarxes socials», però, sense voler-ho ni buscar-ho, es va tornar la dona més influent de la història. Amb poques paraules va dir «sí» i va confiar en l’amor de Déu i en les seves promeses. Déu és l’única força capaç de renovar, de fer noves totes les coses. El Papa va animar els joves a preguntar-se «què vull que Déu renovi en el meu cor?»
Maria respongué “faci’s en mi” a l’àngel. No va ser una acceptació passiva o resignada. Va ser un «sí» confiat. Va ser el «sí» de qui vol comprometre’s i de que vol arriscar, de qui vol apostar-ho tot, sense cap altra seguretat que la certesa de ser portadora d’una promesa. I el Papa animà els joves preguntant-los: «Us sentiu vosaltres portadors d’una promesa?», «Quina promesa tinc en el cor per portar endavant?». Maria, va viure una missió difícil, però les dificultats no li van fer dir «no».  Maria va ser valenta i per això és una «influencer», és la «influencer» de Déu. El seu «sí» i les ganes de servir van ser més fortes que les dificultats i els dubtes.

La Vetlla va seguir amb testimonis impactants de joves que van narrar la seva fe enmig de les seves vides i a qui el Papa Francesc va agrair el seu testimoni. A continuació, va tenir lloc un moment intens d’adoració al Santíssim Sagrament, a Jesús viu en l’Eucaristia, on els joves van ser convidats pel Papa a compartir davant el Senyor els seus anhels, esperances i angoixes. 

El diumenge dia 27 de gener el Papa Francesc va celebrar la Santa Missa d’enviament per la Jornada Mundial de la Joventut al Camp Sant Joan Pau II – Metro Park amb la presència de més de 600.000 joves.
A la seva homilia el Papa va dir als joves que són «l’ara» de Déu, fent referència a l’Evangeli llegit en aquell diumenge que ens presenta l’inici de la missió pública de Jesús a la sinagoga del seu poble. El Papa Francesc va subratllar com «en Jesús s’inicia i es fa vida el futur promès. Quan? Ara. Però no tots els qui ho van escoltar es van sentir convidats o convocats. No tots els veïns de Natzaret estaven preparats per creure en algú que coneixien i havien vist créixer i que els invitava a posar en acte un somni tan esperat. Es més -deien- : «No és aquest el fill del fuster?».
El Papa va dir als joves que això també ens podia passar a nosaltres, ja que «no sempre creiem que Déu pugui ser tan concret i quotidià, tan proper i real, i menys encara, que es faci present i actuï a través d’algú conegut com pot ser un veí, un amic, un familiar. No sempre creiem que el Senyor ens pugui invitar a treballar i embrutar-nos les mans amb Ell en el seu Regne, de forma tan simple però contundent. 
El Papa Francesc va dir als joves que no són el futur sinó l’ara de Déu. «Ell us convoca i us crida en les vostres comunitats i ciutats a anar en recerca dels ancians, dels grans; a posar-se drets al costat d’ells i prendre la paraula, i posar en acte el somini amb què el Senyor ens va somiar». 
Francesc va recordar el passat Sínode sobre «els joves, la fe i el discerniment vocacional» amb aquestes paraules: «va ser la riquesa de poder trobar-nos i, sobretot, escoltar-nos. La riquesa de l’escolta entre generacions, la riquesa de l’intercanvi i el valor de reconèixer que ens necessitem, que hem d’esforçar-nos a propiciar canals i espais que ens permetin involucrar-nos per somiar i treballar pel demà ja des de l’avui. Però no aïlladament, sinó junts, creant un espai en comú». 
El Papa va acabar la Missa agraint tots els qui van fer possible la JMJ a Panamà i destacant l’acollida del President de Panamà, Juan Carlos Varela i de l’Arquebisbe de Panamà, José Domingo Ulloa. 
Posteriorment, el Papa Francesc va visitar la «Llar del Bon Samarità» gestionada per l’Església Catòlica i que atèn malalts de VIH sense recursos.
Finalment a la tarda va tenir una trobada amb tots els voluntaris joves que han permès que la JMJ de Panamà fos un èxit abans d’acomiadar-se, rumb cap a Roma.

El Cardenal Farrell va anunciar que la pròxima JMJ tindrà lloc a Lisboa (Portugal) l’any 2022.

Compartir