Festa de St. Antoni Abat a Penelles

Diumenge 26 de gener el poble de Penelles i la seva Parròquia van celebrar la festa de Sant Antoni Abat, una celebració que feia molts anys que s’havia deixat de fer en aquesta localitat noguerenca, i que amb la iniciativa de l’Ajuntament, la Parròquia i els penellenecs, s’ha recuperat en tot la seva esplendor i tradició.

Al migdia es va celebrar la missa dominical solemnitzada pel grup de cantaires de la parròquia, que va ser presidida pel Rector, Mn. Ivan Ayala, acompanyat per Mn. Jaume Mayoral. També s’hi van fer presents diferents membres del Consistori penellenc, encapçalats pel seu Alcalde, Il·lm. Sr. Eloi Bergós. Mn. Ayala va informar de la campanya que s’acabava d’encetar, amb la festa d’aquella dia, per recollir fons per a refer i millorar l’espai de l’església (teulat, pintar l’església, il·luminació…), una campanya que també encapçala l’Ajuntament, amb el Bisbat i la Parròquia, també les entitats i la gent del poble de Penelles.

Acabada la Missa es van fer els tradicionals tres tombs, encapçalat pels mateixos mossens en un carruatge que obria la processó, i amb la participació d’una vintena de tractors, de diferents èpoques. En un d’ells hi havia una carrossa amb la imatge de Sant Antoni Abat. També Mn. Ayala va beneir un grupet d’animals domèstics que els seus propietaris van atansar fins davant l’església vella del poble, on tenia lloc la benedicció. La xaranga de Bellpuig “Va i Ve” van posar la música i l’animació als tres tombs que van fer tots les tractors participants, com marca la tradició.

Tot seguit va tenir lloc un dinar popular, on van compartir taula una bona colla de gent de Penelles i rodalies. Les postres van estar elaborades per l’Associació de Dones de Penelles “La Il·lusió”, que va preparar les tradicionals “orelletes”, postres típics en les festes del santoral d’hivern. Les cuineres van ser felicitades per tots els assistents. També es va fer una rifa de productes del porc per poder recollir fons per a les obres de l’església. El premi que es va rifar va tornar al poble, com a regal per part de la persona agraciada, que així volia col·laborar en la tasca de reconstrucció i millora del temple parroquial. Una festa que es recupera en el calendari tradicional de les parròquies del Bisbat d’Urgell.

Compartir