Festa de Sta. Paula al Santuari de Refet

Diumenge dia 26 de gener, l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, va presidir l’Eucaristia dominical al Santuari de la Mare de Déu de Refet (Seró) en l’escaiença de la festa de Sta. Paula, iniciadora de l’experiència espiritual de les Religioses Jerònimes a Betlem, branca femenina de l’Orde Jerònim, i actualment presents en la petita comunitat jerònima d’aquell Santuari del Bisbat.

L’Arquebisbe concelebrà l’Eucaristia acompanyat del Rector de Seró i Capellà del Santuari, Mn. Antoni Ballester i de Mn. David Codina. Hi van ser presents molts fidels dels entorns, amb representants de les comunitats religioses establertes al Bisbat dels Religiosos Franciscans de Creu Blanca, Missioneres Concepcionistes i Filles de Crist Rei.

A la seva homilia Mons. Vives destacà com Santa Paula fou una dona generosa i intrèpida del segle IV. Nascuda en una família aristocràtica romana es va casar als 15 anys i va tenir 5 fills però quan va quedar viuda als 32 anys va anar aprofundint en la seva fe fins que va conèixer Sant Jeroni –prevere i traductor de la Bíblia- i el va començar a seguir. L’any 385 tots dos van deixar Roma per anar a viure la vida monàstica a Orient traslladant-se a Betlem, en les coves properes a l’actual Basílica de la Nativitat del Senyor. Precisament aquest any estem celebrant els 1600 anys del traspàs de St. Jeroni a Betlem (420). L’Arquebisbe va destacar com St. Jeroni i Sta. Paula van aprofundir en l’amor i l’estudi de la Paraula de Déu i la Sagrada Escriptura i que, precisament el Papa Francesc havia decidit que en el 3r. Diumenge del Temps litúrgic Ordinari se celebri en endavant el “Diumenge de la Paraula” de Déu per indicar l’estima i veneració que els cristians hem de tenir envers la Sagrada Escriptura que quan es proclamada en l’Assemblea litúrgica adquireix la seva màxima esplendor i revelació. Va animar els fidels a estimar la Paraula de Déu i aprofundir-la personalment i en grups bíblics de pregària i reflexió.

Glossant les lectures pròpies proclamades en la solemnitat litúrgica de Santa Paula va destacar com el llibre del Gènesi (Gn 12,1-7) es podia aplicar a Santa Paula que també va sentir la veu de Déu que l’animava, com Abraham, a anar-se’n del seu país, del seu llinatge i de la casa del seu pare, cap al país que el Senyor l’indicaria. Ella va fer-se una humil pelegrina de fe vers la terra santa de Jesús. Igualment es va “conformar” al misteri de la humanitat del Senyor per poder gaudir del do de participar per pura gràcia de la seva divinitat. I va trobar el tresor amagat, i va vendre tot el que tenia, per adquirir-lo, per ser-hi fidel amb tota la seva vida.

Al final de la Missa l’Arquebisbe Joan-Enric va voler agrair la presència de la Gna. Trinitat Cabrero i de la Gna. Pilar a Refet perquè fan present, com tots els consagrats, Jesús amb la seva vida de contemplació i de servei, d’amor a Déu i al proïsme, amb austeritat, i perquè han sabut fer del Santuari de Refet un lloc d’acollida als pelegrins i un lloc des d’on s’eleva el culte constant a Déu per amor pur.

Tot seguit a les dependències de l’hostatgeria tingué lloc un petit refrigeri compartit amb els molts fidels que havien omplert el Santuari de Refet per participar en la festa de Sta. Paula celebrada amb música, cants i tota solemnitat.

ll

Compartir