Festa de St. Ermengol amb nou Degà i nou Canonge a la Catedral

La Catedral de Santa Maria d’Urgell va acollir el dimarts dia 3 de novembre la solemne celebració de la festa de Sant Ermengol, patró secundari de la diòcesi d’Urgell, i també l’acte de pressa de possessió del nou Degà del Capítol, Mn. Benigne Marquès i Sala i d’un nou Canonge, Mn. Pere Balagué i Bajona, arxiprest de la Vall d’Aran.

Al matí va reunir-se el Capítol presidit per l’Arquebisbe Joan-Enric a la Casa del Bisbat on els Canonges van escollir com a nou Degà Mn. Benigne Marquès i Sala, elecció que fou confirmada per l’Arquebisbe. La reunió serví a més a més per tractar altres temes sobre la S.E. Catedral: reparació de l’orgue, etc.

Posteriorment Mons. Joan-Enric Vives, va presidir la celebració de Sant Ermengol a la Catedral. St. Ermengol, bisbe d’Urgell, qui va fundar la Canònica a la Catedral, on hi van assistir especialment fidels vinguts de les Parròquies de la Vall d’Aran encapçalats per l’Alcalde de Vielha, Il·lm. Sr. Juan A. Serrano.

La celebració a la Catedral s’inicià amb la lectura dels nomenaments de Degà i de nou Canonge i el jurament de fidelitat d’ambdós en presència de l’Arquebisbe i davant de l’evangeliari. A continuació el nou Degà del Capítol adreçà unes paraules de benvinguda en nom de tots els canonges a Mn. Pere Balagué, i va destacar la renovació que suposa la seva incorporació al capítol, i les qualitats pastorals que el nou Canonge ha demostrat sobretot a la Vall d’Aran on des del 2005 exerceix com Arxiprest i Rector de Vielha i pobles veïns. Mn. Pere Balagué va respondre a les paraules de benvinguda destacant l’esperit de servei amb què es proposava dur a terme el seu ofici de canonge i també amb agraïment a Mons. Vives pel nomenament, per la benvinguda dels germans canonges, per totes les persones que l’acompanyaven en la cerimònia i que s’havien desplaçat des de la Vall d’Aran i Balaguer, fent un gran esforç, malgrat el confinament. Va tenir unes paraules molt especials d’agraïment per a la seva família i, en especial, pel seu germà també prevere, Mn. Ramon Balagué. El Degà li assignà la cadira coral i tot seguit, i després que es revestissin, va continuar l’Eucaristía de la solemnitat.

Mons. Vives va iniciar la seva homilia glossant la personalitat del Bisbe Ermengol i les principals dades de la seva vida, en el segle XI, destacant les reformes de la clerecia que va dur a terme, com alimentà els pobres i foragità els alarbs. La santedat del bisbe es féu palesa en la seva pietat i amor als pobres, la seva insistència en un culte a Déu esplendorós, el seu amor a l’Eucaristía, i el desig d’una vida reformada dels preveres amb la institució d’una canònica amb la pregària i la vida en comú dels seus clergues. Finalment va recordar el servei que significa l’ofici de canonge i va donar la benvinguda al nou Canonge Mn. Pere Balagué al Capítol, destacant que són uns preveres que han de vetllar pel culte litúrgic de la Catedral, i, a més aconsellen el Bisbe, en tot allò que els reclami.

Compartir