El Nunci de Sa Santedat a Espanya i Andorra, Mons. Renzo Fratini, lliura a Mons. Vives el títol d'Arquebisbe "ad personam"

_dsc0085Multitud de persones van omplir el passat 10 d'abril al migdia la Catedral de Santa Maria d'Urgell per participar en l'Eucaristia Pasqual d'acció de gràcies amb motiu de l'atorgament del títol d'Arquebisbe "ad personam" a Mons. Joan-Enric Vives i Sicília, Bisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra. La dignitat arquebisbal li ha estat atorgada oficialment en nom del Sant Pare Benet XVI pel Nunci de Sa Santedat a Espanya i Andorra, Mons. Renzo Fratini, qui va presidir la celebració eucarística. Van concelebratr a més de Mons. Vives, l'Arquebisbe Castrense, Mons. Juan del Río, els Bisbes de les Diòcesis catalanes, encapçalats pel Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Mons. Lluís Martínez Sistach, i l'Arquebisbe metropolità de Tarragona, Mons. Jaume Pujol; l'Abat de Montserrat, i els Vicesecretaris de la Conferència Episcopal Espanyola.

Entre els assistents hi va haver una amplíssima representació dels estaments polítics andorrà i català. Per part andorrana hi van assistir el Síndic General, Josep Dallerès; el Cap del Govern, Jaume Bartumeu; el Representant personal del Copríncep Francès, Christian Frémont; el President del Consell Superior de la Justícia, Lluís Montanya; l'Ambaixador d'Espanya davant el Principat, Eugeni Bregolat; així com un bon nombre de Consellers generals i representants comunals, a més de personalitats dels àmbits econòmic i social del Principat. En representació del Govern català hi va assistir la Directora General d'Afers Religiosos, Montserrat Coll. També hi eren presents l'Alcalde de La Seu d'Urgell, Albert Batalla; el President del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro; així com representants d'una bona part dels municipis que pertanyen al territori del Bisbat d'Urgell; i el Secretari General de Convergència Democràtica de Catalunya, Artur Mas, entre d'altres personalitats.

El títol i dignitat d'Arquebisbe "ad personam" (a títol personal) a Mons. Vives li fou concedit pel Sant Pare mitjançat Decret del 19 de març passat. Al Decret, que ha estat llegit a l'inici de la celebració, s'especifica que el títol li ha estat atorgat no solament en reconeixement dels seus mèrits i del zel pastoral a la Diòcesi, sinó també tenint present la singular condició del Bisbat d'Urgell amb vista al rang del seu territori, que inclou el Principat d'Andorra.

El títol i dignitat d'Arquebisbe "ad personam" equipara el rang de Mons. Vives al dels altres Arquebisbes de l'Església Catòlica, que estan al front de les Diòcesis que són Arquebisbats, tant metropolitans com no, és a dir tant si tenen Diòcesis sufragànies com si no. El Bisbat d'Urgell essent sufragani de l'Arquebisbat metropolità de Tarragona.

Mons. Joan-Enric Vives i Sicília ocupa els càrrecs de Bisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra des del 12 de maig de 2003, i va prestar el seu jurament com a Copríncep i Cap d'Estat del Principat d'Andorra el 10 de juliol de 2003 a la Casa de la Vall d'Andorra la Vella, davant el Parlament Andorrà.

_dsc0016_dsc0028_dsc0049_dsc0070_dsc0072Escut Episcopal de l'Arquebisbe Joan-Enric Vives