Diari del pelegrí

10 de juliol

10

p7100441

A dos quarts d'onze del mati han arribat a Barcelona en el vol procedent de Sant Jaume. El grup ha tancat el pelegrinatge amb emoció i ganes de repetir l'experiència. A l'hora de dinar, tots a casa!

 

 

p7100454p7100463p7100464


9 de juliol

 

dsc05182

Avui és l'últim dia en la nostra vivència del Camí de St. Jaume. Hem gaudit un dia de convivència i de descans en grup a l'alberg de Santiago de Compostel·la.  També ha estat un dia de comiat ja que ha marxat ben d'hora el grup d'intendència. Ha estat el primer dia que ens hem pogut llevar sense tenir un horari marcat.

Ahir i avui, mentre esmorzàvem hem estat parlant de projectes futurs, com és el viatge a Rio de Janeiro en motiu de la Jornada Mundial de la Joventut 2013. La resta del matí l'hem dedicat a la compra i la realització del dinar que aquest cop ha estat cuinat entre tots nosaltres.

Tot seguit hem fet sessió doble de cine, dues pel•lícules amb arguments completament diferents, que han servit per fer una tarda relaxada.

En aquestes últimes hores es inevitable que cadascú es plantegi una qüestió: I després del Camí, què? Tots volem exportar el que hem sentit aquests dies a la nostra vida diària i ser capaços de complir les metes que ens hem fixat en aquest recorregut.

Lurdes, Montse i Laura

dsc05159dsc05174


8 de juliol

dsc05091

Avui hem tingut la gran sort de descobrir-nos, i poder gaudir d'una gran missa a la catedral de Santiago de Compostel·la i hem apreciat la potència del Botafumeiro des de primera fila. No tenim paraules per descriure el que hem sentit en aquells moments; un cop acabada la missa tots junts hem dinat a la terrassa d'un restaurant del costat de la catedral; I si es veritat "Més important que la meta és el camí" una frase que ara ja no ens deixa indiferents, que ens marca, ha esdevingut un pilar en les nostres vides, hem crescut i hem crescut junts, ja no saltem barreres sols, sinó agafats de la mà.

Hem arribat al final del principi del nostre camí.

Ara toca aprendre a caminar en un altre sentit, ara toca des de l'amor , des de l'esperança aprenent a ser la llum del camí de les persones que estimem, que formen part de nosaltres i també buscar-ne de noves en el camí, escapant de la foscor de la vida i junts ho aconseguirem perquè ara més que mai som un grup i junts som millors, junts podrem superar tots els obstacles del camí. Només ens ho hem de proposar.

Deicy i Anna

dsc05075dsc05158_dsc3823_dsc3866_dsc3878_dsc3886_dsc3889


7 de juliol

07

dsc04770

Avui dia 7 de juliol del 2012, finalment hem arribat a Santiago. Ha estat una ruta molt curta, des del Monte de Gozo fins a la catedral de Santiago de Compostela, d'uns 5 quilòmetres aproximadament.

Hem entrat al centre de la ciutat fins arribar a la plaça de l'Obradoiro, on hem gaudit de la grandesa i la magnitud de la Catedral, que posteriorment hem visitat. Ha estat una arribada emotiva, ja que hem entrat tots junts agafats de les mans, transmetent la nostra grandesa com a grup, i acompanyats pel so d'una gaita de fons d'un gaiter desconegut. Un cop dins de la Catedral, hem visitat la cripta, i un per un hem abraçat l'Apòstol. Ha estat un dia ple d'alegria, perquè finalment hem aconseguit arribar al nostre destí, tot i que després de tot el viscut, sabem que realment aquest no és el final del nostre camí.

Hem expressat la nostra felicitat i satisfacció amb tot de balls, cants i fotografies, inclús han arribat a entrevistar-nos a la televisió (La Sexta) pel robatori i posterior recuperació del Còdex. Un cop crèiem que no ens faltava res per gaudir allà, ens ha omplert de joia poder retrobar-nos amb molts dels pelegrins que ens han acompanyat al llarg de les etapes.

L'instant que marcava el final del nostre peregrinatge ha estat quan hem anat a rebre la compostel•lana. Cadascú ha mostrat la credencial amb els segells corresponents i han quedat verificats els nostres esforços. Tot i tractar-se d'un simple paper, hem sortit tots molt il•lusionats.

Després d'una experiència nòmada, ens aposentem aquí a Santiago, a l'alberg San Lorenzo, on esperem passar-ho igual de bé aquests tres últims dies.

Lurdes, Irene i Bernat

dsc04725dsc04733dsc04771dsc04965dsc04967_dsc3429


6 de juliol

06

_dsc3267
Cinquè dia de camí. Avui, de tots ells, el que menys hem matinat. Ha estat un matí tranquil, en el que hem estat els últims en sortir de l'alberg per dirigir-nos al Monte de Gozo des d' O Pedrouzo.
La majoria de pelegrins acostumen a fer l'etapa des de O Pedrouzo fins Santiago, però nosaltres em preferit esperar. Fent cas al lema principal d'avui: "És millor caminar ple d'esperança que arribar", serà demà quan gaudirem de l'arribada a la nostra meta.
La ruta ha constat de uns 15km., la més curta de totes fins ara, i en la que en ho hem pres amb més tranquil·litat.
Les prediccions meteorològiques d'avui eren de sol, i en un inici no ha estat així. Ha estat un dia força tapat en el que de tant en tant hi havia petites clarianes.

En un tres i no res ja ens trobàvem al punt de trobada amb l'esmorzar que ens tenien preparat l'equip d'intendència. Un esmorzar que feia goig de veure!

Així que, carregades les piles, hem seguit la ruta fins a la vora de un riu, a 5km. aproximadament del nostre destí. El arroyo de Lavacolla. Allí ens tenien preparada una dinàmica que consistia en remullar-nos dins el riu, cadascú fins on creia més convenient. Tradicionalment, era el lloc on els pelegrins es rentaven abans d'arribar a Santiago. Hi ha qui s'ha mullat els peus, a qui l'aigua li arribava als genolls o fins i tot qui s'ha capbussat per complert. Tot això simbolitzava l'alliberació de totes les angoixes, problemes i maldecaps que teníem guardats dins nostre al llarg del camí.

Finalment, amb cos i ànima ben refrescats, arribàvem al Monte de Gozo, amb les vistes de Santiago al fons. No hem aconseguit divisar la catedral, però no ens ha amoïna't, estem convençuts que l'espera valdrà la pena.

dsc04650dsc04670_dsc3270_dsc3364_dsc3378_dsc3394


5 de juliol

05

"Qui no sap per quin camí s'arriba a la mar, ha de cercar el riu per company" (JOHN RAY)

_dsc3188

Avui Dijous 5 de Juliol ha estat un dia on l'objectiu principal que ens han proposat consistia en contemplar el que ens envoltava, gaudir del paisatge, de les sensacions, els diferents sons, la gran varietat d'olors i tenir l'oportunitat de conèixer nous gustos i noves persones. La finalitat que havíem de perseguir no era altra que anar sense preses, agafar-nos el trajecte amb calma i tranquil•litat, deixar que el silenci ens acompanyi en tot moment i que ens ajudi a reflexionar, a intentar buscar solucions als nostres problemes i fer-nos entendre que hi ha moments on es imprescindible trobar-nos a nosaltres mateixos.

Hem iniciat el viatge a Ribadiso da baixo per arribar fins a O Pedrouzo, un total de 22 quilometres. Hem sortit separats cada quatre minuts. Ens hem trobat a tres quilòmetres de l'arribada, a l'església de Santa Irene, on hem dinat junt. Allí hem gaudit d'un espectacular paisatge i una gran estona amb el grup.

Les condicions meteorològiques no ens han acompanyat gaire ja que ha anat plovent al llarg del trajecte, però hem sabut adaptar-nos a aquesta situació i seguir endavant.

Ens ha agradat l'experiència i esperem amb impaciència poder gaudir dels bons moments que ens esperen aquests pròxims dies.

Astrid i Irene

_dsc3158_dsc3175_dsc3206


4 de juliol

04

_dsc3083
Ahir a la tarda vam estar treballant amb la dinàmica de "la Història de la nostra vida" en un àmbit individual i vam visitar l'església del poble.
Llavors va arribar l'hora de sopar i després junts vam fer una dinàmica de dansa i cant entre mig de la valoració del dia i la pregaria.

"Qui no sap per quin camí s'arriba a la mar, ha de cercar el riu per company"

Aquesta ha estat la frase que ha marcat l'eix animador del dia d'avui.
En primer lloc també ens hem guiat pel "El que no vulguis per tu no ho vulguis per ningú". En aquest primer tram hem caminat en grup sota aquest lema.
En el primer descans després d'aquesta caminada, hem treballat el primer "riu que ens portarà al mar", que són els nostres somnis. Cadascú ha procurat representar artísticament els seus somnis i esperances a una cartolina amb pintura.
Després d'aquesta pausa hem continuat fent camí treballant el segon "riu", que som nosaltres mateixos. Hem caminat 6 km individuals i separats per una distància de 400 metres aproximadament per trobar-nos a nosaltres mateixos enmig del silenci.
Un cop hem arribat a la parada de Santa Maria de Melide per esmorzar, ens ha estat anunciat el tercer "riu": els altres. Aquest últim tram del camí fins a arribar a Ribadiso da Baixo hem buscat altres peregrins desconeguts per a nosaltres per acompanyar-los i d'aquesta manera compartir el camí i tenir converses enriquidores.
A l'arribar hem dinat i ens hem dutxat i ara estem en el moment desitjat del descans.
Per mi el dia d'avui ha representat una oportunitat de conèixer-me de nou, de descobrir coses de mi que no coneixia, de donar l'oportunitat a la resta de pelegrins de descobrir-me com a persona individual en el Camí de Santiago. Ha estat un bon dia per buscar, descobrir nous horitzons a la meva vida i descobrir els horitzons de les persones que han fet camí amb mi.
Anna

A mi m'ha omplert especialment l'activitat sobre els somnis de cadascú i el tram que hem buscat companys externs al grup. En la primera he trobat un moment per esplaiar-me i definir quins són els meus més profunds desitjos. En la segona he coincidit amb un mossèn amb el que he arribat a un grau de confiança molt gran en poca estona i amb el que m'he sentit molt a gust parlant. Espero coincidir-hi de nou més endavant del Camí.

Laura

dsc04497dsc04504dsc04528_dsc3021_dsc3078_dsc3100_dsc3122


3 de juliol

03

_dsc2814
El camí de Sant Jaume no és només caminar sinó conèixer-se a un mateix, per això l'activitat proposada era la història de la nostra vida: consistia en explicar als altres la nostra vida a partir dels nostres primers records, amb aquells moments difícils i feliços.
Després d'una bona dormida ens toca llevar-nos d'hora per continuar el camí però aquest cop amb una peculiaritat: "Si vols anar ràpid, camina sol. Si vols anar lluny, camina amb parella" (proverbi africà) ens han convidat a reflexionar sobre allò que ens preocupa, ens angoixa i que a vegades ens les guardem, per això ens hem emparellat amb un dels nostres companys per tenir la oportunitat d'obrint-nos, de poder escoltar i així apropant-nos emocionalment a l'altre. Aquesta dinàmica de parelles l'hem repetit amb quatre persones diferents del grup.
Aquesta experiència que hem viscut ens ha ajudat a reflexionar amb aspectes que en la vida quotidiana no t'ho planteges i a més a més el fet d' anar canviant de parella ha estat molt enriquidor, ja que cada persona és diferent i per tant cada una ens ha aportat la seva vivència, la seva opinió i potser algun consell o ajuda.
Deicy i Lurdes

dsc04435_dsc2786_dsc2822_dsc2803


2 de juliol
02
dsc04356
Ja ha començat el camí. Només hem recorregut un petit tros, uns 22 km, però només es l'inici de l'aventura. Avui ens hem centrat més en el camí i no tant en el destí. Conèixer-nos més, parlar entre nosaltres, compartir experiències, disfrutar de les vistes del camí, gaudir d'un silenci i moment de pau. El fet de llevar-se d'hora, del cansament i patiment dels peus i la motxilla ens ha de servir per viure encara més cada pas que es dona, ja que no és un camí qualsevol. Ha de ser un camí que compartim amb els altres, un mateix i Jesús, ja que també té la seva part espiritual i màgica que podem gaudir i fer gaudir. Ningú ha dit que no serà un camí amb alguna etapa difícil, però són aquestes mateixes les que mes hem de gaudir i intentar que el camí ens ajudi a trobar el que volem, a oferir l'esforç per algú... ja que el que importa és el trajecte més que el destí.
En aquest camí ens queden moltes coses per veure, sentir, explica, gaudir, viure... i no ha fet res més que començar.

Arnau

_dsc2669
Alguns dels integrants del grup vam començar el divendres a la tarda l'experiència del camí. Dues joves, la Lurdes i la Montse, juntament amb el Toni i la Carme, una part molt important ja que formen part de l'equip d'intendència, vam iniciar aquest viatge amb la furgoneta. Ens esperaven moltes hores de trajecte fins a Sàrria, lloc d'inici del camí, però després de fer nit a Saragossa i gràcies a les diferents parades i visites, es va poder fer més lleuger. Els dos lloc més rellevants visitats durant el dissabte van ser el Pilar i la Catedral de Burgos. Realment, és un viatge llarg però ens va servir de distracció anar contemplant la diversitat paisatgística i característica de cada zona. Arribem a Sarria just per sopar i anar a dormir. El diumenge també tocava visita, i aquest cop a Lugo, ja que els nostres companys no arribaven fins tard. L'espera es va fer bastant llarga però finalment, els vam poder saludar, vam sopar i vam anar a dormir.
Avui hem hagut de ser ben matiners ja que a les 7:00 iniciàvem el camí. Tots els esforços realitzats durant la caminada han estat recompensats amb el gratificant paisatge que ens ha acompanyat en tot moment. A la meitat del camí, però, ens hem aturat a menjar alguna cosa i els animadors han explicat algunes de les dinàmiques que ens ajudarien a descobrir el motiu pel qual som aquí.

Montse

dsc04332dsc04417_dsc2728


01

1 de juliol