Nota de la CEE sobre l’aprovació de la Llei contra la violència a la infància

El dia 16 d’abril, la Conferència Episcopal Espanyola va fer pública una Nota sobre l’aprovació al Congrés dels Diputats de la Llei contra la violència a la infància. Aquest és el text de la Nota:

Sobre la Llei

En el dia d’ahir (15 d’abril) es va aprovar al Congrés dels Diputats la Llei contra la violència a la infància. És una bona notícia que el Congrés es faci ressò d’una problemàtica que afecta la societat espanyola. En l’àmbit del debat parlamentari, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, va assenyalar l’Església com a còmplice d’aquests abusos per encobriment. És una acusació greument injusta que pretén embrutar l’activitat de milions de persones durant dècades i que no es correspon en absolut amb la veritat.

Estudis independents recents han posat de manifest la gravetat d’aquest problema al nostre país. Aquests estudis han assenyalat que el 0,2% dels casos s’han donat en activitats religioses, cosa que essent per a nosaltres greu, posa en la seva magnitud les dimensions del problema i assenyala els entorns en els quals es produeixen majoritàriament els abusos, que han de tenir especial atenció i protecció.

L’Església i el seu compromís amb la protecció de menors

L’Església catòlica va iniciar ja l’any 2002 un llarg procés d’actualització dels seus protocols i el seu codi de dret especialment en qüestions de prescripció d’aquests delictes i de prevenció d’abusos en el present i en el futur, aspectes que ara incorpora la legislació espanyola. Des d’aquell any s’han desenvolupat protocols i entorns segurs per als menors en els llocs en els quals l’Església realitza la seva activitat. Les congregacions religioses han desplegat un important nombre d’iniciatives per a atendre de manera segura els menors i també les Esglésies diocesanes estan recorrent aquest camí i han habilitat oficines de protecció als menors i prevenció d’abusos en totes les Diòcesis espanyoles.

Com a part de la seva missió, l’Església està fermament compromesa en la promoció integral dels menors i desenvolupa milers d’iniciatives cada any, que busquen formar-los en valors tan rellevants com la solidaritat, el respecte a la diferència, el servei al bé comú o la cura de l’entorn segons els principis de l’humanisme cristià.

Amb aquesta finalitat treballen milers de laics, sacerdots i religiosos amb esforç, capacitació, dedicació i responsabilitat. El seu treball no pot quedar entelat ni per les accions d’alguns dels seus membres que són indignes d’aquest treball ni per les apreciacions dels polítics que, preses d’un ranci anticlericalisme, utilitzen l’Església per a la confrontació política, en una estratègia de ruptura i confrontació.

Volem finalment renovar el compromís de l’Església amb la protecció dels menors que continuarà fent passos endavant i agrair el treball de tots els que dins i fora de l’Església treballen en la cura dels menors i en la seva formació, per a un futur millor.

Comunicado de la reunión nº 243 de la Conferencia Episcopal Tarraconense

El día 13 de abril de 2021 por la tarde ha tenido lugar la reunión n. 243 de la Conferencia Episcopal Tarraconense (CET), en el Seminario Conciliar de Barcelona. La reunión ha estado presidida por Mons. Joan Planellas Barnosell, arzobispo de Tarragona y a ella han asistido todos sus miembros.
  1. Mons. Joan Enric Vives ha presentado a los obispos el Balance económico del año 2020 y el Presupuesto del año 2021 del Fondo Común Interdiocesano, que han sido estudiados y aprobados. Asimismo se han analizado diversas cuestiones relativas a la economía de las diócesis en este periodo de crisis que vive nuestro país, encaminadas a mejorar la transparencia y la buena gestión de los recursos.
  2. El sr. cardenal Joan Josep Omella ha dado información a los obispos sobre el «Jubileo Ignaciano de 2022 para el Camino de San Ignacio», que transcurre por las diócesis catalanas de Lleida, Solsona, Vic, Sant Feliu de Llobregat y Barcelona, y recuerda el camino que el joven Ignacio recorrió desde Loyola a Manresa. Este camino quiere ofrecer una experiencia espiritual de peregrinación a todo el que busca un tiempo de encuentro con Dios y abrirse a la posibilidad de un mayor crecimiento espiritual.
  3. Se han revisado también diversas cuestiones relativas a la difusión de la Sagrada Escritura, tanto a nivel de los niños, a través del Concurso Bíblico como en el ámbito de la investigación de alto nivel (Corpus Biblicum Catalanicum).
  4. Se han estudiado algunas propuestas relacionadas con posibles causas de canonización. Y el obispo de Tortosa Mons. Enric Benavent ha informado de la beatificación de presbíteros mártires de la persecución religiosa del siglo pasado, que se llevará a cabo, si Dios lo quiere, en Tortosa el próximo otoño. 
  5. Finalmente, los obispos han elegido al obispo auxiliar de Barcelona Mons. Sergi Gordo Rodríguez nuevo Secretario general de la CET, tomando el relevo en el cargo del Arzobispo de Urgell, Mons. Joan Enric Vives, que lo venía ejerciendo desde 1997.
Barcelona, 13 de abril de 2021

Relevo en la Secretaría de la Confere3ncia Episcopal Tarraconense

El día 13 de abril de 2021 los Obispos de la Conferencia Episcopal Tarraconense (CET) en su reunión ordinaria han elegido al obispo auxiliar de Barcelona Mons. Sergi Gordo nuevo Secretario general, tomando el relevo en el cargo del Arzobispo de Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, que lo venía ejerciendo desde 1997.

Mons.Sergi Gordo (Barcelona. 1967) es obispo titular de Cene y auxiliar de Barcelona desde el año 2017. Es Licenciado en Filosofía por la Universidad Ramon Llull. Fue Vicario parroquial en Vilafranca del Penedès, formador del Seminario Menor, profesor de Filosofía y también Secretario general y Canciller de la Archidiócesis de Barcelona.

Visita de la Ministra de Turismo al Copríncipe episcopal

El día 13 de abril el Arzobispo de Urgell y Copríncipe de Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, recibió en el Palacio episcopal de La Seu d'Urgell la visita de la Ministra de Turismo, M.I. Sra. Verònica Canales Riba.

La titular de Turismo informó al Copríncipe de los temas de sus competencias así como de la afectación que la pandemia actual ha generado en el Principado Andorra desde los inicios y más concretamente durante la pasada Semana Santa y las perspectivas de cara a la campaña de verano con el fin de acoger la llegada de turistas.