Consagración de las familias a la Sda. Familia de Nazaret y fiesta con las Religiosas

El domingo 31 de diciembre el Arzobispo de Urgell celebró la Fiesta de la Sagrada Familia con dos celebraciones gozosas. La primera en la Residencia de las Hermanitas de los Ancianos Desamparados de la ciudad de La Seu d'Urgell, con las Hnas. Religiosas, los sacerdotes, los residentes y el personal del Hogar de St. José que trabaja. La segunda con las Religiosas de la Sda. Familia de Urgell, en La Seu d'Urgell, cerca del sepulcro de la beata Anna M. Janer donde como ya es una tradición, las Religiosas de la Sda. Familia de Urgell celebran en ese día una gozosa encuentro de las Comunidades de La Seu y Andorra, y la Eucaristía de acción de gracias, en la que es tradición que las Hermanas de la Sda. Familia de Urgell renueven sus votos y hagan ofrenda perenne al Señor de su vida consagrada. Dentro de ambas Eucaristías consagró un año más las familias de la Diócesis a las manos de Jesús, María y José.

El Arzobispo Joan-Enric glosando las lecturas proclamadas en la fiesta litúrgica de la Sda. Familia animó las Hermanas a vivir su consagración con alegría y subrayó el valor de la familia humana como el primer lugar donde se nos da la vida y la fe. Animó a ver siempre la Iglesia como una "familia de familias", Iglesia doméstica, que va más allá de la familia de la sangre y que se fundamenta en el bautismo que nos incorpora a Cristo, nos hace hijos de Dios y hermanos unos los demás. Animó a los consagrados y consagradas a estar atentos a los signos de Dios que nos pueden hablar en nuestra vida ordinaria y a responder con generosidad. Mons. Vives también rogó y encomendó especialmente todas las familias del mundo, especialmente aquellas que viven las dificultades de la falta de unión y rotura, quienes tienen enfermos o las que no tienen trabajo, alimento, vestido o hogar. El Arzobispo también recordó la conocida alocución del Papa Pablo VI. en la casa de Nazaret, durante su famoso viaje a Tierra Santa del 1964, remarcando el silencio, la oración, el trabajo y el amor entre todos los miembros de las familias. Y animó las Congregaciones de las Hermanitas de los Ancianos Desamparados y del Instituto de la Sagrada Familia de Urgell a vivir los consejos evangélicos de pobreza, obediencia y castidad según las Constituciones propias de cada Congregación y en espíritu de familia que va más allá de la propia sangre y que se extiende a todas las hermanas de Comunidad.

Las Hermanas de la Sda. Familia de Urgell hicieron esta hermosa oración de renovación de los votos en el ofertorio:
 

"Yo, renuevo mi consagración a Dios en la Iglesia,

y mi compromiso de seguir a Jesucristo

viviendo los votos de Castidad, Pobreza y Obediencia,

según las Constituciones del Instituto de Hermanas

de la Sagrada Familia de Urgell.

Confío en la gracia de Dios,

que pido por intercesión de la Sagrada Familia,

y en la ayuda de mis hermanas,

por ser fiel a mi consagración."

 
Al final de ambas Misses, el Arzobispo de Urgell proclamó esta oración de consagración de las familias a la Sagrada Familia de Jesús, María y José:

Oración de consagración de las familias:

"Oh Jesús, Redentor nuestro misericordioso y lleno de amor, que habiendo venido a iluminar al mundo con su palabra y con su ejemplo, ha querido pasar la mayor parte de su vida humilde, viviendo sujeto a María y José a la pobre casa de Nazaret, santificando esa Familia que debía ser el modelo de todas las familias cristianas.

Acoged benigno las familias nuestras, las de toda nuestra Diócesis de Urgell y del mundo entero. Hoy os las dedicamos y consagramos a Ti.

Dígnate protegerlas, guardarlas y establecer su amor misericordioso, con la paz y la concordia de la caridad cristiana, para que imitando el ejemplo santo de su Familia, puedan alcanzar la eterna bienaventuranza.

María, Madre de Jesús y Madre nuestra, con tu piadosa intercesión haga llegar a Jesús nuestras súplicas y nuestras humildes ofrendas, y obtiene la gracia de su bendición.

Humilde San José, custodio santísimo de Jesús y de María, socorreos con sus oraciones en todas las necesidades espirituales y temporales, a fin de que en unión con María y con Vos, podamos bendecir eternamente nuestro divino Redentor Jesús.

Jesús, María y José acuérdate de los hogares donde falta trabajo, salud y amor. Únase nuestras familias para que imiten su Sagrada Familia de Nazaret.

Amén."

¡Feliz año 2018!

A todos los que vais siguiendo con interés durante todo el año la página web del Obispado de Urgell, os deseamos un Feliz Año 2018, lleno de fe y de buenas obras, que traiga ayuda y solidaridad a los que menos tienen y amor dentro de las familias y en todo el mundo. Un año donde cesen las guerras y la Paz se abra paso en los corazones y en las naciones de toda la tierra.

Un próspero Año Nuevo 2018!

Publicamos el texto que Mn. Ignasi Navarri, Vicario General, expuso al Arzobispo Joan-Enric y a la Curia el día 22 de diciembre, para tener memoria agradecida de lo que, con la ayuda de Dios, se ha ido haciendo al Obispado de Urgell durante el año 2017 que se cuela.
 

Memòria agraïda de l’Any 2017

Un any més seguint la tradició del nostre Bisbat, en aquest acte de felicitació al Sr. Arquebisbe celebrat a les mateixes portes del Nadal, i a les acaballes de l´any fem una mirada retrospectiva amb agraïment a Déu, Senyor i Jutge de la història, de les principals activitats de la diòcesi i que, moltes d´elles, vós Senyor Arquebisbe heu acompanyat com a cap i pastor de la diòcesi

Per emmarcar aquesta presentació,

A nivell d´Església Universal.

D´aquest any 2017 en subratllaria els 25 anys de la promulgació del catecisme de l’ Església Catòlica. 

A nivell d´Església Espanyola: L’ Assemblea Plenària del passat més de març en la que es va procedir a la renovació dels càrrecs de la Conferència Episcopal Espanyola, de la qual vós en vau tornar a sortir reelegit com a President de la Comissió de Seminaris i Universitats.

A nivell d´Església Catalana. La Beatificació dels 109 màrtirs claretians a Barcelona , el passat dia 21 d’ octubre a la Basílica de la Sagrada Família, entre ells el P, Xavier Morell Cabiscol, fill d’ Albesa.

A nivell d’Església diocesana assenyalaria aquestes dues accions més rellevants i vuit àmbits d’acció: L’ obertura del procés dels nostres màrtirs a Roma, Mn. Josep Moles Torrents i 75 companys màrtirs d’ Urgell. I la celebració de la tercera Jornada Diocesana del Bisbat d’ Urgell.

El primer àmbit d´acció:

1. Amb el presbiteri de la diòcesi
Com cada any heu presidit les tres sessions del Consell Presbiteral, us heu fet present en les dues tandes dels Exercicis Espirituals dels preveres, així com a les tres jornades de formació permanent. Heu presidit la jornada sacerdotal del dilluns sant. També us vau fer present al Monestir de Poblet, a la trobada de formació, convivència i espiritualitat. Ben recentment heu predicat el recés d´Advent als sacerdots i presidit la trobada dels sacerdots ordenats o incardinats a la diòcesi durant els darrers 10 anys.

Amb tristesa hem acomiadat i dit a reveure a Mn. Domènec Farré. I el passat mes d´octubre vam recordar a l´estimat Arquebisbe Martí en el vuitè aniversari de la seva mort. Descansin en Pau.

El Papa Francesc ha confirmat els dos missioners de la Misericòrdia, amb d’ altres 52 de la resta de l’ estat. 

Entre d’altres nomenaments, enguany heu procedit a la renovació dels membres del Consell episcopal de la diòcesi, del Consell de Presbiteri, del col.legi de consultors, dels arxiprestos, del grup de rectors consultors, dels delegats diocesans i d’ algunes parròquies de la diòcesi, entre elles la de St. Ot de La Seu d’ Urgell.

 

2. Amb els religiosos i religioses de la Diòcesi
El Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes ha estat el centre de les celebracions  del bicentenari Marista.  La Seu d’ Urgell ha estat el gran centre de la celebració dels 400 anys del naixement com a Orde religiós de l’ escola Pia i els 250 de la canonització de St. Josep de Calassanç. El gran goig de l’ arribada a la diòcesi de les religioses de les Filles de Crist Rei fundades per l’ Agramuntí Mn. Josep Gras. Un any més us heu fet present al Capítol General de les religioses Franciscanes Missioneres de la Immaculada.

3. En el camp de la caritat i dels malalts,
Aquest any 2017 Càritas ha aconseguit  la culminació del desplegament territorial a través de la xarxa de centres, amb la nova incorporació del centre de Tremp inaugurat pel Sr. Arquebisbe el passat setembre. En aquest moments Càritas d’Urgell disposa de 5 centres distribuïts estratègicament pel territori i l’empresa d’Inserció Nougrapats. (Balaguer. La Seu d’ Urgell. Puigcerdà. Vielha. Tremp).

Aquest any sota el lema de la campanya institucional “Cridats a ser comunitat” s’ ha centrat la tasca en fer comunitat tant amb les persones que s’ atenen i acompanyen, com amb els voluntaris i voluntàries, com amb persones alienes a l’ entitat i s’ ha fet a través dels Espais Grapats que ja estan consolidats en el 5 centres i 3 Càritas parroquials: s’han organitzat més de 50 accions. Però sempre amb la mirada atenta als exclosos de la nostra societat, s’han realitzat ajudes socials per un import de més de 126.000 euros.

Pel que fa a Nougrapats al 2017 s’ha creat una nova secció nova Grapats Activa’t,  destinada a joves amb malalties mentals o discapacitat mental lleu, en aquest moments s’està ocupant 8 joves de l’Alt Urgell i s’han creat noves línies de negoci adaptades a les seves capacitats com són: bugaderia, missatgeria ecològica, hort i jardí i l’obertura al novembre de Grapats Encants.

La Delegació de Mans Unides del Bisbat d’Urgell posant en pràctica el seu lema de Campanya “El món no necessita més menjar, necessita més gent compromesa” durant la darrera campanya ha finançat el projectes següents “Programa protección derechos humanos de jóvenes beduinos” situat a Neguev (Israel), per un import de 10.000€. “Fortalecimiento productivo de comercialización de productores indígenas” situat a la provincia de Veraguas (Panama) per un import de 30.909€. “Construcción de laboratoria para  escuela secundaria” situat a Malawi (Moçambic) per un import de 27.527€. .Un any més, gràcies a Déu,  s’han assolit els projectes proposats.

Amb els malalts heu acompanyat el 39è Pelegrinatge diocesà a Lourdes. Heu presidit el congrés de les Hospitalitats de la Mare de Déu de Lourdes amb seu a Catalunya, celebrat a La Seu d’ Urgell. La Jornada Mundial del malalt amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu de Lourdes i la celebració de la Pasqua del Malalt a Tremp.

4. En el camp de l´Apostolat i l´Evangelització
Com una llavor que s’ enterra, hi ha, un any més, el treball amagat de tantes hores de catequesi amb els infants i joves. Jornades de formació de catequistes. Celebracions. Aplecs. Visites a ancians i malalts. Conferències. El pelegrinatge a Terra Santa. El treball amb monitors i nens i nenes dels esplais, colònies i campaments, el camí de Santiago.  Esmentaria també la jornada diocesana de les famílies a la Seu d’ Urgell. Trobades amb els joves, grups de Txt, amb els professors de religió, el treball de l´escola catòlica, l´ajuda que s´ha anat fent als nostres missioners. El Concurs Bíblic. La 30ª trobada d’ escolans. La sisena edició del Canòlich Músic. La missa d’ inici de curs de les tres escoles confessionals del Principat d’ Andorra. Els 30 anys de la marxa jove a peu a Montserrat, la setmana del cinema espiritual. La rebuda de la creu Lampedusa a la diòcesi. La trobada diocesana de vida creixent a Organyà, la cadena de pregària per les vocacions, la trobada dels animadors de litúrgia, les 24 hores de pregària per al senyor.  i tantes altres activitats callades i silenciades que només Déu, que veu el que està amagat ho farà germinar i sabrà recompensar. 

5. En el camp del Pensament i de la Cultura.
D´enguany destaquem la presentació a Andorra del llibre de la tretzena edició de la Càtedra de Pensament Cristià sobre el tema: “Vers una ecologia integral” i la catorzena  edició de la Càtedra sobre el tema: “L’humanisme Europeu: Les nostres arrels”. També dins d´aquest camp assenyalem les Jornades de Teologia celebrades a la Seu d’Urgell, sobre el tema de: “Pensar i parlar de Déu en el segle XXI”.

L'Escola Diocesana de Formació Permanent ha arribat al setè curs de la seva singladura. S'imparteix el curs bàsic d’ introducció a l’ Antic Testament. I també el curs d’ aprofundiment sobre el llibre dels Salms i l’ Evangeli de Sant Marc.

Subratllar també els actes commemoratius amb motiu del primer centenari del naixement del P. Cebrià Baraut O.S.B.

6. En el camp del patrimoni cultural
S’han restaurat les esglésies de Civís, del Poal, de Sta. Maria de Palau de Rialb, de la Pobla de Segur, de Linyola, d’Albesa, d’Organyà i de les Mare de Déu de les Ares al port de la Bonaigua i de la Mare de Déu de la Serra de Farrera. S’han inaugurat les obres de les esglésies de Meranges i de Barbens, i la restauració de la portalada de Sta. Maria d’Almatà de Balaguer. Destacar, d’entre les actuacions, la finalització de les obres i la inauguració dels treballs a la Catedral. Troballa i inici dels treballs de restauració de pintures barroques a l’església de Butsènit; segueixen les tasques de restauració de les pintures gòtiques de St. Domènec de Puigcerdà.

Pel que fa a les intervencions a les esglésies, subratllar la tasca desenvolupada en el marc del projecte d’intervenció pictòrica de l’artista Santi Moix a l’església de Sant Víctor de Seurí, ara ja del tot finalitzat.

Novetats d’enguany pel que fa a la difusió, des del Museu Diocesà es va programar una exposició temporal en el marc del Dia Internacional dels Museus, i durant aquesta tardor s’ha participat en l’organització dels actes de l’any Puig i Cadafalch a la Seu d’Urgell, amb la realització de quatre conferències i d’una exposició al voltant de les restauracions de la Catedral.

Finalment, en l’àmbit de l’Arxiu Diocesà i Capitular, esmentar que el nombre d’usuaris 2017 s’ha situat entorn dels 684.

L'arxiver diocesà ha dictat diverses conferències sobre la figura del P. Cebrià Baraut O.S.B. en el centenari del seu naixement a la Vila del Vilar de Cabó i darrerament l'Arxiu diocesà s'ha vist beneficiat amb la donació d'una nova màquina de digitalització que permetrà avançar en la tasca de digitalització de documents. També darrerament Mn. Beninge Marquès, Arxiver diocesà, ha presentat l'obra "Synodicon Hispanum”, vol. XIIIè., de l’Editorial Biblioteca d’Autors Cristians (BAC), una obra que recull els Sínodes antics de la Diòcesi d’Urgell i una eina important per a comprendre la història i evolució del territori on s'assenta la Diòcesi.
 

7. En el camp polític
Donada la vostra condició de Copríncep d’Andorra, al llarg d’ aquest any heu anant rebent les principals Autoritats del Govern i del Consell General d’ Andorra.

Amb motiu de la elecció del nou President de la República francesa i Copríncep francès del Principat d’Andorra, S.E. Emmanuel Macron, vau enviar-li una carta de felicitació personal. I més tard, el 16 d’octubre, vau poder mantenir en un clima de gran cordialitat una trobada personal al Palau de l’Elisi, a París, amb S.E. el Copríncep francès, Excm. Sr. Emmanuel Macron.

També aquest any, coincidint amb la festa de la Mare de Déu de Meritxell, Patrona del Principat d’Andorra, vau rebre al Palau Episcopal de La Seu d’Urgell, el President de la República de Portugal, Excm. Sr. Marcelo Rebelo de Sousa, en la seva primera visita oficial al Principat d’Andorra. L’endemà, dia 8 de setembre, després de la solemne Eucaristia al Santuari-Basílica de Meritxell, vàreu presidir conjuntament amb el President de Portugal, un acte d’homenatge i pregària al Pont de Lisboa, a La Massana, per les víctimes mortals de l’accident succeït el 7 de novembre de 2009, en la construcció del pont, on van perdre la vida 7 treballadors.

Com a Copríncep episcopal també vau rebre la Visita institucional de la Ministra de Sanitat, Assumptes Socials i Igualtat del Regne d’Espanya, Excma. Sra. Dolors Montserrat.

D’una forma ben especial i sentida, vau mostrar el vostre condol i proximitat en nom de tot el Principat d’Andorra per l’atemptat de Barcelona a les Rambles i l’atemptat frustrat de Cambrils del dia 18 d’agost, enviant missatges de condol a S.M. el Rei Felip VIè, al President de la Generalitat de Catalunya, M. Hble. Sr. Carles Puigdemont i a l’Alcaldessa de Barcelona, Excma. Sra. Ada Colau. I el dia 20 d’agost, a la Basílica de la Sagrada de Família de Barcelona on vau assistir en representació del Bisbat d’Urgell i del Principat d’Andorra, en la Missa per la Pau i la Concòrdia i per les víctimes mortals amb l’assistència de les màximes Autoritats de l’Estat espanyol.

No fa molts dies van rebre també al Palau episcopal de La Seu d’Urgell el Ministre d’Estat de Mònaco i el Secretari d’Estat d’Afers Exteriors de San Marino.

A més a més aquest any heu rebut les cartes credencials d’uns vint-i-dos Ambaixadors i fa pocs dies vau oferir la tradicional recepció de Nadal al Poble Andorrà.

Us heu solidaritzat amb el President de la República de Portugal per les víctimes a causa dels devastadors incendis. També heu fet arribar les vostres mostres de condol i la vostra ajuda solidària a l’ Arquebisbe de Puebla davant el terrible terratrèmol que va assotar Mèxic, i al Bisbe de Mocoa Sibundoy davant les terribles inundacions que van sofrir les terres de Colòmbia. 

 

8. Un darrer apartat el dedico a la vostra presència i missió eclesial
Heu estat reelegit per un trienni President de la Comissió de Seminaris i Universitats de la CEE heu participat a Roma al III curs de formació per als Directors Espirituals dels Seminaris i Delegats per al Clergat d’Espanya.

I, a Madrid, heu presidit la trobada anual de Rectors i formadors dels Seminaris Majors i Menors d’Espanya.

Heu predicat els exercicis espirituals, al Monestirs de Silos, als sacerdots de l’arquebisbat de Burgos i als seminaristes de la diòcesi de Tenerife.

També a l’Arxidiòcesi de Sevilla heu predicat el Quinario del Jesús del Gran Poder. .i heu presidit la funció principal de la hermandad de la Virgen de la Soledad de Sevilla. A Granada vau participar al centenari de la mort del venerable Josep Gras. .A la parròquia de Piera vau predicar les festes del Sant Crist.

Heu assistit a l’ ordenació dels dos Nous Bisbes auxiliars de Barcelona i a Mallorca a la celebració d’ inici del Ministeri Episcopal del nou Bisbe. També a la celebració del 400 anys de la Reial Arxiconfraria de la Cinta, a Tortosa. Al santuari de la Mare de Déu de Núria vau rebre els bisbes de la Conferència Episcopal de Cuba. 

Final
I no voldria acabar aquesta relació feta a les portes d´un nou any, sense fer esment  d’ alguns dels principals esdeveniments i efemèrides que el nou any 2018 ens depara: La celebració del Sínode de Bisbes sobre els joves, la fe, i el discerniment vocacional, l’ octubre de 2018.La celebració dels 50 anys de la publicació de l`Encíclica Humnanae Vitae.  I la celebració de les noces de plata de l’ ordenació episcopal del nostre Sr. Arquebisbe. També els 40 anys del pelegrinatge diocesà a Lourdes. També es commemoraran els 25 anys de la promulgació de la constitució del Principat d’ Andorra.

Moltes gràcies per la seva paciència i atenció. Santes Festes de Nadal.

Mn. Ignasi Navarri Benet

22 de desembre de 2017

"La alegría que no se apaga nunca" mensaje del Hno. Alois los jóvenes participantes en la peregrinación de Taizé en Basilea

La Peregrinación de jóvenes, o como dice la comunidad religiosa de Taizé, "de confianza a través de la Tierra" convocada por esta comunidad en Basilea, en Suiza, llegó el 30 de diciembre al tercer día y el grupo de 23 jóvenes de Urgell siguió las actividades de oración y de conocimiento de la ciudad preparadas con muchas ganas.
Después de la oración matinal en las parroquias de acogida se encontraron en el centro de Basilea. Los chicos y chicas, de diferentes edades y lugares del territorio de la diócesis de Urgell, vivieron diversas experiencias y testimonios de fe acompañados por los responsables de grupo, Mn. Ivan Ayala y M. Carme Girart y también por el Subdelegado de Juventud, Mn. Gabriel Casanovas.
Por la mañana, a las 8:30, ya están en la parroquia para orar juntos y hacer las propias reflexiones, compartidas con otros jóvenes de Polonia, Madrid, Rusia, Ucrania e Italia y de otros lugares. Las primeras oraciones comunitarias fueron vividas con intensidad y los jóvenes fueron haciendo suyas las propuestas del G. Alois: buscar en nuestro interior las fuentes de la joya teniendo la seguridad de que estamos muy cerca de Dios, nutriéndola con los cantos, la liturgia, y el silencio de los lugares de oración en Basilea y descubriendo el reflejos del amor de Dios en la poesía, el arte, la belleza de la creación de Dios.
A través de los testimonios de lo que contaron los compañeros de otros grupos pudieron captar qué hacen los demás para escuchar la llamada de Dios y apoyar a los más vulnerables ... y no sólo a las personas, sino también en la Tierra.
Los jóvenes pudieron participar también en algunos de los talleres de la tarde sobre solidaridad, sociedad, espiritualidad y el arte y la fe. Visitaron la Catedral y pasear por las calles del barrio antiguo, donde hay también el espacio dedicado al silencio personal y la oración íntima: la iglesia Leonhardskirche.
Finalmente, también compartieron las comidas en un ambiente de hermandad. El día 31 de diciembre a las 23:00, y en la comunidad de acogida se hará un oración por la paz, en comunión con los que sufren. Después, está previsto que se celebre la fiesta de los pueblos, donde los grupos de jóvenes compartirán, juegos, danzas y el cambio de año.

Urgell participa en la Peregrinación europeo de jóvenes en Basilea

La Peregrinación europea de jóvenes convocado por la comunidad de Taizé comenzó el 28 de diciembre con la participación de un grupo de 23 jóvenes y monitores del Obispado de Urgell.
19.000 jóvenes de muy diversos países europeos se han dado cita en Basilea, la ciudad entre los Estados de Suiza, Alemania y Francia para orar por la paz. El Hermano Alois les ha recibido con cuatro proposiciones para encarar el nuevo año que está a punto de comenzar: amar la vida, ser testimonio de alegría en medio del mundo, entender el grito de los más vulnerables, compartir preocupaciones y alegrías con las personas de nuestro entorno, hacer red de apoyo entre los cristianos.
En el primer día de peregrinación, el grupo participante de Urgell, encabezado por los dos responsables de grupo, Mn. Ivan Ayala y M. Carmen Girart y el Subdelegado de Juventud, Mn. Gabriel Casanovas, llegó al centro escolar donde fueron repartidos en dos parroquias diferentes y luego se desplazaron hasta las familias de acogida, que los recibieron con comida y con espacios para poderse acomodar.
Los jóvenes están en dos parroquias situadas en el extrarradio, en el campo, en pequeños pueblos de montaña. Ayer participaron en la oración masiva en Saint Jackob Halle, en la que la comunidad hizo extensivas a todos estas cuatro propuestas de vida basadas en la fe, buscada, vivida, compartida y transmitida.
El Hno. Alois les recordó que "quisiéramos dejar patente por los testimonios de los niños y su alegría, su voluntad de amar la vida, por el testimonio de los mártires en la Iglesia copta en Egipto y en tantos otros lugares, que la alegría no debe perderse nunca".