Inauguració del bicentenari de la Fundació de les Gnes. Sagrada Família de Villefranche


L'Arquebisbe d'Urgell Joan-Enric Vives va inaugurar el dia 19 de setembre a Les (Val d'Aran), dia de la festa litúrgica de Santa Emília de Rodat, el bicentenari de la Fundació de l'Institut de Religioses Sagrada Família per ella fundat a Villefranche de Rouergue

Amb la presència de la Comunitat de Religioses d'aquest Institut establert a la Vall d'Aran des de 1903 i de la Fraternitat laïcal de la Sagrada Família de Villefranche, van començar a la nostra Diòcesi les celebracions joioses d'aquests 200 anys de vida educativa, servicial envers els pobres, consoladora i misericordiosa que porta a terme l'Institut, seguint les petjades de la seva fundadora, Santa Emília de Rodat (Druelle, 1787- Villefranche-de-Rouergue, 1852). 


Amb una Eucaristia d'acció de gràcies i amb l'església plena a vessar, a la parròquia de St. Joan Baptista de Les, van començar els actes del bicentenari. Hi assistiren el Mgnf. Sr. Síndic, l'Alcalde de Les i altres Autoritats de la Vall d'Aran. També el Rector de Les, Mn. Joseph Geethafonkalan, Mn. Josep M. Mauri, Vicari General, Mn. Josep M. Amiell i Mn. David Codina, així com les Religioses i molts laics de la Fraternitat. Al final de la Missa es besà de la relíquia de Santa Emília i tingué lloc una processó fins al lloc on hi ha la capella dedicada a Santa Emília a Les. Allà hi hagueren pregàries i finalment uns parlaments. 


Les Religioses actualment estan establertes a 10 països del món i la Casa Mare i Generalícia, està situada a Vilefranche. 


Des de del 19 de setembre 2015 fins al 19 de setembre 2016 se celebraran diversos actes arreu del món per festejar aquests 200 anys de Vida Consagrada dins l'Església Catòlica. 

La petjada de les Religioses de la Sagrada Família a la Vall d'Aran ha estat profunda. Expulsades per les lleis laïcistes i anticongregacionals franceses el 1903, vingueren des de Sant Beat, a la Vall d'Aran, i hi establiren dues escoles per a nenes, al mateix temps, que els germans de La Salle, procedents de França, hi establiren una escola de nens. Una edudació particularment atenta a cada persona, al seu creixement harmònic, de profunda vivència cristiana i sempre atents al gran lema de l'Institut "primer de tot, la caritat!", és el pòsit profund que les Germanes han deixat en moltíssims ex alumnes, homes i dones, que avui, a la Vall d'Aran, porten l'empremta d'aquesta educació cristiana. 

Actualment la comunitat de religioses establerta a Vielha porta a terme serveis parroquials, catequètics i litúrgics.