Feliz año 2019!

A todos los que vais siguiendo con interés durante todo el año la página web del Obispado de Urgell, os deseamos un Feliz Año 2019, lleno de fe y de buenas obras, que lleve ayuda y solidaridad a los que menos tienen y amor dentro de las familias y en todo el mundo. Un Año donde cesen las guerras y la Paz se abre paso en los corazones y en las naciones de toda la tierra.

Un próspero Año Nuevo 2019!

Publicamos el texto que Mn. Ignasi Navarri, Vicario General, expuso al Arzobispo Joan-Enric a la Curia el día 21 de diciembre, para tener memoria agradecida de lo que, con la ayuda de Dios, se ha ido haciendo en el Obispado de Urgell durante el año 2018 que ya se acaba.
 

FELICITACIÓ DEL NADAL DE LA CÚRIA DIOCESANA AL SR. ARQUEBISBE. NADAL 2018

Un any més, el naixement del Senyor és a les portes. Cada família sent el desig de reunir-se per gaudir del clima únic i irrepetible que només aquesta festa de Nadal és capaç de crear.

També els qui treballem i col·laborem a la Cúria diocesana ens reunim un cop més seguint aquesta bonica tradició, gràcies a la qual us podem felicitar a vós Sr. Arquebisbe i ens podem intercanviar les felicitacions en aquest clima espiritual particular.

L’ any que està a punt d’ acabar deixa enrere un seguit  d’ accions i d’  esdeveniments..

Particularment, vós Senyor Arquebisbe heu celebrat els vostres XXV anys d’ ordenació episcopal, 17 dels quals passats a la nostra diòcesi d’ Urgell, i ha estat en aquesta diòcesi on heu exercit profusament la laboriositat, perícia, espiritualitat i us heu guanyat l’ estimació dels altres bisbes, com us deia el Papa Francesc en la carta de felicitació que us va adreçar l’ 1 d’ agost de 2018.

Aquestes qualitats que el Papa us destaca les heu exercit acompanyant com a cap i pastor les principals accions dutes a terme a la diòcesi, al llarg d’ aquest any que s’acaba.
 

1. Amb el presbiteri de la diòcesi

Presidint les tres sessions del Consell Presbiteral, fent-vos present en les dues tandes dels Exercicis Espirituals dels preveres, així com a les tres jornades de formació permanent. Presidint la jornada sacerdotal del dilluns sant. Acompanyant  al Monestir de Montserrat la trobada de formació, convivència i espiritualitat. I ben recentment predicant el recés d´Advent als sacerdots i presidint la trobada dels sacerdots ordenats o incardinats a la diòcesi durant els darrers 10 anys.

Aquest any, amb tristesa hem acomiadat i dit a reveure a Mn. Blai Fortuny, Mn. Josep M. Tarragó, Mn. Francesc Verdés, Mn. Lluís Baro I Mn. Rossend Roca. I el passat mes d´octubre vam recordar l´estimat Arquebisbe Martí en el novè aniversari de la seva mort. Descansin en Pau.

Entre d’altres nomenaments, enguany heu nomenat el nou Rector del Seminari Diocesà i el d’ algunes parròquies de la diòcesi, així com el d’ un nou Canonge del Capítol Catedral.

 

2. Amb els religiosos i religioses de la Diòcesi

Hem celebrat a La Seu d’ Urgell el 175è aniversari del naixement de Santa Teresa Jornet, fundadora de la Congregació de les Germanetes dels Ancians Desemparats, L’ escola Pia de Catalunya ha pelegrinat a Sort seguint les rutes de St. Josep Calassanç. S’ha celebrat l’ Eucaristia d’ acció de gràcies a Agramunt en memòria del venerable Mn. Josep Gras i Granollers, i a Agramunt, us heu trobat amb el Consell General de les Filles de Crist Rei. Al Santuari del Sant Crist de Balaguer heu presidit la Jornada diocesana Pro Orantibus. A La Seu d’ Urgell vau mantenir una trobada amb el nou Consell General de Germanes de la Sagrada Família d’ Urgell. Com cada any, també heu assistit a la festa de final de curs de la Llar Santa Anna del Castell del Remei. I el passat estiu us vau reunir amb la superiora General de les Germanes de St. Josep, a Tartera. A la Pobla de Segur vau presidir els actes de celebració dels 100 anys de la presència de les religioses de l’ Immaculat Cor de Maria. I ara ens disposem a celebrar, l’ any 2019,  els 300 anys del naixement de St. Joan Baptista de La Salle.
 

3. En el camp de la caritat i dels malalts,

Un any més Càritas al costat dels més febles i exclosos de la societat, abans de finalitzar l’any haurà acompanyat a 931 famílies en els diferents projectes i serveis de Càritas i ha rebut ajudes directes per cobrir necessitats bàsiques d’habitatge, escolars, salut, etc.  per un import de més de 163.000 euros.

Ha finalitzat el desplegament territorial amb els 5 centres d’activitats: Balaguer, La Seu d’Urgell, Puigcerdà, Tremp i Vielha i s’han obert a tota la comunitat diocesana a través dels Espais Grapats organitzant diferents activitats de participació comunitària.

L’amor preferencial pels pobres és universal, per aquest motiu s’han donat resposta a les seves crides a través de la Campanya d’emergència en favor d’Indonesia, i s’han recollit més de 8.000 euros.

Pel que fa a l’empresa d’inserció de Càritas, Grapats a l’abril va incorporar a l’estructura de Nougrapats un nou centre de treball, una nau industrial al polígon de recollida i transferència. En aquest moment es dispoa de vuit línies de negoci, incorporant aquest any com a novetat la del servei de bugaderia i préstec de vaixelles, amb l’objectiu de poder formar i acompanyar persones que volen i necessiten treballar. Grapats Empresa d’inserció té en plantilla 22 treballadors: 9 treballadors d’estructura, 13 treballadors amb risc d’exclusió social, discapacitat o malaltia mental. Durant el 2018 han passat per l’empresa d’inserció un total de 18 treballadors amb contracte d’inserció, dels quals 2 han trobat feina al mercat laboral ordinari. Amb goig es va acollir la visita del President de Càritas Espanyola que va poder conèixer de primera mà la realitat de la nostra Càritas diocesana.

La Delegació de Mans Unides del Bisbat d’Urgell posant en pràctica el seu lema de Campanya “Comparteix el que importa” durant la darrera campanya ha finançat els projectes següents: “Mejora de las infraestructuras en escuela primaria” situat a Uganda al nordest del País prop de Holma per un import de 71.564€. “Construcció d’una guarderia ” situada a Haiti per un import de 23.769€. Un any més s’han assolit els projectes proposats.

Amb els malalts heu acompanyat el 40è Pelegrinatge diocesà a Lourdes. Heu presidit la Jornada Mundial del malalt amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu de Lourdes i la celebració de la Pasqua del Malalt a Balaguer i al mateix Balaguer es va celebrar la 40 assemblea anual de l’ Hospitalitat diocesana de la Mare de Déu de Lourdes.
 

4. En el camp de l´Apostolat i l´Evangelització

Com pluja fina que cau i assaona la terra, hi ha, un any més, el treball amagat de tantes hores de catequesi amb els infants i joves. Jornades de formació de catequistes. Nombroses celebracions litúrgiques i sacramentals, així com d’ aplecs celebrats arreu del Bisbat.  Visites a ancians i malalts. Conferències. La participació a l’ aplec de l’ Esperit a Tortosa. El treball amb monitors i nens i nenes dels esplais, colònies i campaments, el camí de Liébana Trobades amb els joves, grups de txt, amb els professors de religió, el treball de l´escola catòlica, l´ajuda que s´ha anat fent als nostres missioners. El Concurs Bíblic. La 31ª trobada d’ escolans. La sisena edició del Canòlich Músic. La marxa jove a peu a Montserrat, la setmana del cinema espiritual. La trobada diocesana de vida creixent a Balaguer, la cadena de pregària per les vocacions, la trobada dels animadors de litúrgia, i tantes altres activitats callades i silenciades que només Déu, que veu el que està amagat ho farà germinar i sabrà recompensar. 

Per cloure aquest apartat voldria subratllar la renovació i presa de possessió dels nous membres del Consell pastoral Diocesà.

 

5. En el camp del Pensament i de la Cultura.

D´enguany destaquem la presentació a Andorra del llibre de la catorzena edició de la Càtedra de Pensament Cristià sobre el tema: “ L’ humanisme Europeu: les nostres arrels” i la quinzena  edició de la Càtedra sobre el tema: “La saviesa d’ escoltar-se. El diàleg entre cosmovisions”.

També dins d´aquest camp assenyalem les Jornades de Teologia celebrades a La Seu d’Urgell, sobre el tema: “ La condició humana”.

L'Escola Diocesana de Formació Permanent ha arribat al vuitè curs de la seva singladura. S'imparteix el curs bàsic d’ introducció al  Nou Testament i el Credo. I també el curs d’ aprofundiment sobre la Història de l’ Església.

Subratllar també els actes commemoratius amb motiu del primer centenari del naixement del P. Ireneu Segarra, O.S.B.

I fer notar la publicació i la presentació del volum nº 19 del prestigiós anuari Urgellia. 

 

6. En el camp del patrimoni cultural

S’han fet intervencions a les esglésies de Bescaran, de Sossís, de Llimiana, de Serradell, de Travesseres, de Bellcaire, de la Guàrdia d’Urgell, d’Os de Civís, de Tornabous, de Llívia, de Sedó, de Ribes de Freser, de Figuerola de Meià, de Cellers, de Bellestar i a l’ermita de la Mare de Déu de la Serra de Farrera. Pel que fa a les actuacions de conservació-restauració, destacar la restauració de la imponent façana barroca de l’església de Santa Maria de Guissona. També, s’ha intervingut en les pintures barroques a l’església de Butsènit, i han seguit les tasques de restauració de les pintures gòtiques de St. Domènec de Puigcerdà. En aquest àmbit, cal assenyalar que el passat estiu es van iniciar els treballs de consolidació de les pintures murals romàniques i renaixentistes de l’església de Santa Maria de Palau de Rialb. Durant el mes d’abril es va inaugurar la restauració de la portalada de l’església de Linyola.

Pel que fa a les intervencions a les esglésies, destacar la inauguració de la intervenció pictòrica de l’artista Santi Moix a l’església de Sant Víctor de Seurí.

Novetats d’enguany pel que fa a la difusió, des del Museu Diocesà es va programar una exposició temporal en el marc del Dia Internacional dels Museus sobre els retaules procedents de la Pobleta de Bellveí. Afegir també, que el passat mes d’octubre es va presentar als mitjans de comunicació l’actuació de conservació-restauració del conjunt de teles dels patriarques i els profetes procedent de la Catedral, i ara integrat a les col·leccions del Museu. I, a Talltorta, recentment heu presidit la celebració dels 300 anys de les pintures barroques de l’ església de St. Climent.

Finalment, en l’àmbit de l’Arxiu Diocesà i Capitular, esmentar que el nombre d’usuaris l’ any 2018 s’ha situat entorn dels 675.

 

7. En el camp polític

Donada la vostra condició de Copríncep d’Andorra, al llarg d’ aquest any heu anant rebent les principals Autoritats del Govern i del Consell General del Principat d’ Andorra precisament aquest any en l’ escaiença dels 25 anys de la Constitució del Principat.

Heu destacat aquesta efemèride tan important i significativa per al Principat d’Andorra en els diversos discursos que heu pronunciat i en diversos articles que heu escrit, especialment el vostre discurs del passat dia 6 de novembre, en la Recepció oficial al Cos Diplomàtic dels Països acreditats davant el Principat d’Andorra, al Palau Episcopal de La Seu d’Urgell, on hi van assistir més d'una quarantena d'Ambaixadors, encapçalats pel Nunci de Sa Santedat a Andorra i Degà del Cos Diplomàtic, Mons. Renzo Fratini.

A més a més aquest any heu rebut les cartes credencials d’uns vint-i-cinc Ambaixadors i fa pocs dies vau oferir la tradicional recepció de Nadal al Poble Andorrà.

El dia 15 de juny, vau rebre, al Palau episcopal, la visita del President de la Generalitat de Catalunya, M. Hble. Sr. Quim Torra. També com a Copríncep episcopal vau rebre la Visita institucional del Ministre d’Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació, del Regne d’Espanya, Excm. Sr. Josep Borrell, la Visita del Conseller d’ Interior, l’ Hble. Sr. Miquel Buch i la Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sra. Laura Borràs.  

Vau rebre al Secretari General de la Comunitat de St. Egidi, aprofitant la signatura el mateix dia al Principat d’Andorra del “Protocol d’entesa entre el Govern del Principat d’Andorra i la Comunitat de Sant Egidi per a la realització del Projecte Obertura de corredors humanitaris”, un protocol d'acord que ha permès l'arribada a Andorra de refugiats sirians que estaven refugiats al Líban.

També, en l’àmbit social, i com a Copríncep, el passat dia 8 d’octubre vau presidir la inauguració de la remodelació i ampliació de la llar-residència l’Albó de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell acompanyat de les màxims autoritats del Principat d’Andorra. 

També heu mostrat el vostre condol al President de Grècia pels terribles incendis soferts al país durant el juliol i al Bisbe de Mallorca per les víctimes dels aiguats i inundacions del passat mes d’octubre.

 

8. Un darrer apartat el dedico a la vostra presència i missió eclesial fora de la diòcesi.

Un any més, en representació dels Bisbes de la C.E.E. heu assistit a la trobada anual de la coordinadora per a Terra Santa, sota el lema: Esperança per a un futur millor. Heu participat a les 53 Jornades de Castelldaura. A la cloenda del 125è aniversari del Pontifici Col.legi Espanyol de Roma. Al IV curs per a directors espirituals dels Seminaris d’ Espanya, també a Roma. Al recés de la Renovació carismàtica de Catalunya. A l’ ordenació Episcopal de l’ Arquebisbe de Rabat. I ben recentment a Àvila, a l’ ordenació episcopal del nou Bisbe. Heu estat invitat a parlar al clergat Castrense de Màlaga. A la trobada del Cardenal Barbarin, Arquebisbe de Lyó amb els preveres joves i seminaristes de Catalunya. A presidir la Missa de la Universitat Catalana d’ estiu a Prada de Conflent. A la celebració dels 425 anys de la creació de la diòcesi de Solsona. Al Seminari Internacional Bidasoa de Pamplona per conferir el Ministeri del lectorat a un bon nombre de seminaristes. A Madrid, heu presidit la trobada anual de Rectors i formadors dels Seminaris Majors i Menors d’Espanya. Vau assistir a Roma, a la canonització del Papa Pau VIè. Heu rebut al Bisbe Ucrainés greco-catòlic Mons. Yosyf Milan. I fa poc a Vila-Real heu presidit les solemnes festes en honor a Maria Immaculada.
 

Final

Com una ofrena humil a l’ infant de Betlem, presentem-li aquest treball que ha de redundar en una comunió més fonda amb tota l’ Església Universal i en un estímul per seguir treballant en bé de la nostra   Església diocesana, en comunió amb el seu Bisbe. 

Moltes gràcies per la vostra paciència i atenció. Santes Festes de Nadal Sr. Arquebisbe,  i a tots vosaltres i als vostres familiars i amics. 

Mn. Ignasi Navarri Benet

21 de desembre de 2018.

Encuentro Europeo de Taizé

Del 28 de diciembre hasta el 1 de enero, Madrid acogió el Encuentro Europeo de Taizé. Cerca de 15.000 jóvenes, de diferentes confesiones cristianas, participaron, entre ellos, un grupo de la Diócesis de Urgell, acompañados por Mn. Ivan Ayala, M. Carme Girart y por el Arzobispo de Urgell, Mons. Joan-Enric Vives.

El día 29, el Cardenal-Arzobispo de Madrid, Carlos Osoro, y el Prior de la Comunidad de Taizé, el Hermano Alois, presidieron un taller de oración del Encuentro Europeo de Jóvenes en la Catedral de Santa María la Real de la Almudena. Entre los asistentes estaba el Arzobispo Joan-Enric, el Obispo de Huelva, Mons. José Vilaplana; el Obispo de Teruel-Albarracín, Mons. Antonio Gómez y el Obispo auxiliar de Madrid, Mons. José Cobo; así como varios hermanos de Taizé.

Para orar hace falta «silencio y escucha», «constancia», acudir a la Palabra de Dios y entender que «tenemos una luz interior», que es el Señor, que nos acompaña a pesar de nuestras distracciones y faltas. Ambos insistieron en la importancia de cuidar la oración tanto individual como en comunidad, aunque a veces no se obtengan respuestas, porque el Señor «sorprende» cuando uno menos lo espera, y acercarse a Él sabiendo que, como ha recordado el hermano Alois, «no dice: "cambia y ven a mí ", sino "ven a mí para cambiar"». El cardenal Osoro animó a los jóvenes, procedentes de toda Europa y de diferentes confesiones cristianas, a saborear «la oración que salió de los labios de Jesús: el Padrenuestro». «Somos hijos de Dios -aseguró- y hermanos de todos los hombres» y esto cambia la forma de ser en el mundo.

En esta línea, el Prior de la comunidad ecuménica alentó a los jóvenes a acudir a la Eucaristía del domingo en sus parroquias, aunque a veces pueda dar pereza, y quedarse «con al menos una idea» de lo que dice el sacerdote. «Si no conseguís quedaros con nada, os acercáis a una señora mayor al final y pedirle que rece por vosotros esta semana. Habréis hecho a una persona feliz. Bueno, a dos, porque vosotros también sentiréis alegría», aseguró. Luego los invitó también a que recen de manera sencilla por el Papa Francisco.

Durante cinco días, la ciudad de Madrid se convirtió en un espacio de oración, fe y compromiso social para descubrir conjuntamente los signos de esperanza que hay en nuestro entorno. En más de 170 parroquias de la Archidiócesis se llevaron a cabo vigilias de oración. La más significativa fue la que tuvo lugar el día 30 en el pabellón IFEMA (feria de Madrid) donde el Hermano Alois, prior de Taizé, animó a vivir la hospitalidad y la acogida.

Al encuentro asistieron jóvenes de diferentes países de Europa y con diversas tradiciones cristianas pero la oración fue el eje común. De este modo, el encuentro Europeo de Taizé se convirtió en una experiencia personal única.

Concierto en Ponts para colaborar con Cáritas

En la parroquia de Ponts tuvo lugar el último domingo del año, festividad de la Sagrada Familia, un concierto, uno de tantos que estos días de Navidad se hacen en nuestros pueblos, pero el de Ponts con una singularidad que lo hace una algo más valioso: partió de la iniciativa de un grupo de chicas que ahora cursan 1º ESO. Ellas quisieron organizar un concierto navideño con un sentido solidario, una solidaridad que irá destinada a los proyectos de atención a las personas pobres y marginadas que se atienden desde Cáritas Parroquial, y que viven en Ponts y pueblos vecinos.

Un numeroso público llenó la iglesia parroquial y disfrutaron de una serie de piezas musicales y cantadas, la mayoría de temática navideña, acompañadas con los instrumentos que las intérpretes estudian: acordeón, piano, violonchelo y con su voz que resonó en todo el templo. En la última pieza musical estuvieron acompañadas por un grupo de hombres y mujeres, que también quisieron participar del concierto solidario.

La directora de Cáritas Parroquial, Conxita Lloret, agradeció la iniciativa del grupito de chicas, y a la vez que subrayó que la gente joven también se sabe mover por los proyectos solidarios, y que a veces sale de ellos mismos, como el concierto de Ponts. Las chicas estuvieron muy agradecidas de la espléndida colaboración que tuvieron los asistentes a su concierto, y ya nos emplazaron para la próxima Navidad, para ofrecer una vez más un concierto que quiere ser solidario con aquellos que más lo necesitan, y que saben que Cáritas atiende.

Este grupito de chicas han captado el mensaje del Papa Francisco cuando les pide a los jóvenes que "¡Hagan lío!" y que sean solidarios con los demás, como lo decía en uno de los mensajes dirigido a los jóvenes (2015) "Hagan lío y organízenlo bien. Un lío que nos dé un corazón libre, un lío que nos de solidaridad, un lío que nos de esperanza, un lío que nazca de haber conocido a Jesús y saber que Dios, a quien conocí, es mi fortaleza". Gracias, Anna de la Rica, Aran Sala, Berta Inglavaga, Anna Alonso y Anastàsia Mostishko, por ayudarnos a confiar en los jóvenes y sus valores.

Jornada de la Sagrada Familia

El domingo 30 de diciembre, domingo en la Octava de Navidad, se celebró la Fiesta litúrgica de La Sagrada Familia: Jesús, María y José y la Jornada de la Sagrada Familia.

Esta es una fiesta que se vive con intensidad en La Seu d'Urgell, donde las Religiosas de la Sda. Familia de Urgell, cerca del sepulcro de la beata Ana Mª Janer, celebraron en ese día un gozoso encuentro de las Comunidades de La Seu y Andorra, y la Eucaristía de acción de gracias, en la que es tradición que las Hermanas de la Sda. Familia de Urgell renueven sus votos y hagan ofrenda perenne al Señor de su vida consagrada. Dentro la Eucaristía se rezó un año más por las familias de la Diócesis en manos de Jesús, María y José. Este año, la Eucaristía fue presidida por Mn. Manuel Pal. Estuvieron presentes también las Vírgenes consagradas de la Diócesis, Cristina Ribot y Anahí Biorci.

La homilía estuvo centrada en las lecturas del día con un mensaje de convivencia y hermandad en el estilo de la Sagrada Familia de Nazaret. Un camino que tenemos que hacer cada día, buscando la paz, la serenidad, la mutua comprensión, las buenas relaciones, el perdón, haciendo un verdadero hogar de hermanos y hermanas, una verdadera familia donde todos buscan cómo agradar unos a otros, aceptando las desigualdades y diferencias, integrándolo todo como riqueza que nos ayuda a crecer y avanzar en el camino de la fraternidad, teniendo especial cuidado de los más débiles, los mayores.

Las Hermanas de la Sda. Familia de Urgell hicieron esta hermosa oración de renovación de los votos en el ofertorio:

"Jo, renovo la meva consagració a Déu en l'Església,
i el meu compromís de seguir Jesucrist
vivint els vots de Castedat, Pobresa i Obediència,
segons les Constitucions de l'Institut de Germanes
de la Sagrada Família d'Urgell.

Confio en la gràcia de Déu,
que demano per intercessió de la Sagrada Família,
i en l'ajut de les meves germanes,
per ser fidel a la meva consagració."


Al final de la Misa, se proclamó esta oración de abandono propuesta para la Jornada de la Vida, de Charles de Foucauld:

Pare, m’ abandono a vós;
feu de mi tot el que us plagui,
feu-ne el que en feu, us en dono gràcies.
Estic disposat a tot, tot ho accepto;
mentre que es faci en mi la vostra voluntat
i en totes les vostres criatures;
res més no desitjo, Déu meu.
Poso la meva ànima a les vostres mans,
us la dono, amb tot l’ amor del meu cor,
perquè us estimo
i m’ és una fretura d’ amor donar-me a vós,
lliurar-me a les vostres mans,
sense reserva, amb confiança infinita,
puix que sou el meu Pare.

Terminada la Eucaristía tuvo lugar una comida de hermandad en la misma Residencia.
Pensamos que estos encuentros y celebraciones nos hacen crecer como familia, como hijas de la Beata Ana María Janer, haciendo que su Carisma y su enamoramiento de Jesucristo se haga más vivo entre nosotros y con los demás.