20ª Càtedra de Pensament Cristià: Fer front a les adiccions

El dissabte 6 de maig se celebra la 20a edició de la Càtedra de Pensament Cristià, enguany amb el tema "Fer front a les adiccions". Hi participaran el Dr. Josep Solé, Psiquiatre. Excap de l’àrea d’addiccions de l’Hospital psiquiàtric Benito Menni; el Dr. Miquel Àngel Prats, Doctor en pedagogia. Prof. titular de tecnologia educativa a la Facultat de Psicologia, C. Educació i Esport Blanquerna (URL); i el Dr. Francesc Torralba, Director de la Càtedra de Pensament Cristià i Professor de la Universitat Ramon Llull.
L'acte tindrà lloc al Seminari Diocesà d'Urgell.
 

Presentació de la Càtedra de Pensament Cristià 2023:

Tot i ser un tema tabú, les addiccions formen part de la nostra societat. Malauradament moltes persones pateixen algun tipus d'addicció que altera profundament la seva vida i també la del seu entorn afectiu. 

Hi ha velles i noves addiccions que són conseqüències del desenvolupament tecnològic que estem vivint.

En aquesta edició de la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d'Urgell ens proposem explorar les addiccions d'una manera interdisciplinària, partint de les dades científi ques i mèdiques, i analitzant, a la vegada, les conseqüències psicològiques i socials.

Volem, a més, comunicar un missatge d'esperança i mostrar quins són els mecanismes preventius enfront de les addiccions i, a la vegada, els antídots més eficaços.
 

PROGRAMA:
  • 10’30 h. Inauguració del 20è Seminari
  • 11 h. Mapa de les addiccions. Prevenció i cura, a càrrec del Dr. Josep Solé, Psiquiatre. Excap de l’àrea d’addiccions de l’Hospital psiquiàtric Benito Menni.
  • 12 h. Debat obert entre els assistents.
  • 12,30 h. L’addició a les pantalles. Cap a un ús responsable de la tecnologia, a càrrec del Dr. Miquel Àngel Prats, Doctor en pedagogia. Prof. titular de tecnologia educativa a la Facultat de Psicologia, C. Educació i Esport Blanquerna (URL).
  • 13,30 h. Debat obert entre els assistents.
  • 14 h. Dinar.
  • 16’30 h. Reconstruir el projecte de vida. De la desesperació a l’esperança, a càrrec del Dr. Francesc Torralba, Director de la Càtedra de Pensament Cristià i Professor de la Universitat Ramon Llull.
  • 17,30 h. Debat obert entre els assistents.
 
Aportació econòmica:
  • Matrícula: 20€
  • Matrícula i dinar: 30€

Butlleta d'inscripció (PDF)
20CPC

“Aprendre a ensenyar”, jornades de formació per a mestres de religió

El proper dissabte 15 d’abril l’Abadia de Montserrat acull la 17a Jornada de mestres i professors de religió de les diòcesis amb seu a Catalunya i al Principat d’Andorra, un esdeveniment adreçat a docents que imparteixen aquesta assignatura en centres educatius. El lema d’enguany és “Aprendre Ensenyar”. L’acollida dels assistents tindrà lloc a l’edifici dels Apòstols, després de la pregària inicial i parlaments la jornada inicia amb la ponència “Treballem la proposta del papa Francesc: El Pacte Educatiu Global” a càrrec de P. Enric Puig, Jesuïta i Secretari general de la Fundació Escola Cristina de Catalunya (2005-2021). 

La jornada té programada 10 tallers que seran impartits al llarg del matí per experts en diverses matèries, entre els quals hi ha: “Teologia en el nou currículum” -en col·laboració amb el grup editorial Edebé-, “Prevenció dels maltractaments i els abusos a nois, noies i adolescents” -en col·laboració amb el grup editorial Baula- i “Les situacions d’aprenentatge en el nou currículum de Religió” -en col·laboració amb el grup editorial Cruïlla-.

Després del dinar la jornada es reprendrà amb una audició a la Basílica a càrrec de Pau Prades, per finalment cloure amb l’Eucaristia. L’organització de la jornada corre a càrrec de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) i el Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC).

Les inscripcions estan obertes del 17 al 30 de març.

Per a més informació consulteu el següent enllaç:

Destacat AprendreEnsenyar

Se abren las inscripciones para participar en la JMJ en Lisboa

La Delegación de Juventud del Obispado de Urgell ya está trabajando en la JMJ 2023, que se llevará a cabo en Lisboa, y ha abierto las inscripciones para los jóvenes. Este año la horquilla de edades para poder participar se amplía de los 15 a los 35 años. ¿Ya está listo?

Del 25 de julio al 7 de agosto, en un viaje en bus, se comparten experiencias únicas con los jóvenes de todo el Obispado, de Cataluña, del mundo. La fecha límite para inscribirse es el 30 de marzo.

La Jornada Mundial de la Juventud (JMJ) es un encuentro de jóvenes de todo el mundo con el Papa. Es una peregrinación, una fiesta de la juventud, una expresión de la Iglesia universal y un momento de invitación a las generaciones jóvenes para construir un mundo más justo y solidario. Se celebra cada año en una ciudad distinta del mundo que es elegida por el Papa, que también se hace presente en los principales momentos, cuando se reúnen miles de jóvenes de los cinco continentes. Es un encuentro católico, abierto a todos, los más cercanos y los más alejados, en los que se pone en el centro a los jóvenes y se busca promover la paz, la unidad y la fraternidad entre los pueblos y las naciones de todo el mundo.

Los jóvenes se alojan mayoritariamente en instalaciones públicas (gimnasios, escuelas, polideportivos, instalaciones parroquiales) o bien son acogidos en viviendas particulares, y se proponen momentos de oración, de celebración, de comunión, actividades lúdicas, culturales, de conocimiento de otros jóvenes, en diferentes lugares de la ciudad anfitriona.

La Delegación de Juventud, junto al Secreatariado Interdiocesano de Juventud de Cataluña y Baleares (SIJ), ha organizado por unos días antes un encuentro en Coimbra buscando la integración de los jóvenes de todo el mundo en las comunidades parroquiales, en las diversas diócesis del país. Durante estos días, los participantes pueden conocer mejor la región que les acoge, así como la Iglesia local y sus particularidades, alojándose en viviendas familiares.

Click aquí para más información y inscripciones

Subcategorías