Patrimoni de la HumanitatEl conjunt d'Esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 30 de novembre de 2000, comprèn un total de nou esglésies del romànic català situades en diferents pobles del municipi de la Vall de Boí (Alta Ribagorça).

Tot i que la vall tenia una població relativament reduïda a l'edat mitjana, els dignataris locals (els barons d'Erill) reberen grans quantitats de plata per encoratjar-los a participar en la campanya catalana per recuperar Barbastre i Saragossa. La major part d'aquests diners es van dedicar a construir diverses esglésies entre el segle XI i el XIV, seguint l'estil arquitectònic importat de Llombardia. Les esglésies es caracteritzen per l'elaboració en el treball de la pedra i per l'elegància dels campanars. Les pintures murals de les esglésies es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya a Barcelona.

La majoria de les esglésies han mantingut els usos religiosos des que van ser construïdes i consagrades als segles XI i XII. En el conjunt d'esglésies Patrimoni de la Humanitat se n'han inclòs nou: Sant Climent de Taüll i Santa Maria de Taüll, totes dues al poble de Taüll, Sant Feliu de Barruera, al cap del municipi, Barruera, Sant Joan de Boí, al poble de Boí, Santa Eulàlia d'Erill-la-Vall a Erill-la-Vall, Santa Maria de l'Assumpció de Cóll, en el poble de Cóll , Santa Maria de Cardet, en el de Cardet, La Nativitat de Durro, i l'ermita de Sant Quirc de Durro, totes dues al poble de Durro. Tret de Santa Maria de l'Assumpció de Coll, que pertany al bisbat de Lleida, les altres 8 esglésies són del bisbat d'Urgell.

Assumpció de Coll

Assumpció de CollL´església de l´Assumpció de Cóll té característiques pròpies que la diferencien de les altres esglésies de la vall: els materials de construcció, la mida dels carreus, o els elements decoratius de la portada , la part més interessant del temple. A destacar el Crismó i els capitells esculpits amb representacions de lluites entres homes i animals.

Com en d´altres esglésies de la vall, custodiant l´entrada al temple trobem un forrellat de ferro forjat de tipologia romànica amb el passador acabat en cap d´ animal.

A l´interior de l´església encara es conserven les tres piques romàniques: la pica baptismal, la pica de l´aigua beneïda i la pica de l´oli.

Santa Maria de Cardet

Santa Maria de CardetA Santa Maria de Cardet podem veure un dels absis més espectaculars de la vall. El temple es va construir sobre el fort pendent de la muntanya, aprofitant el desnivell del terreny per construir una petita cripta a l´interior, l´única de tot el conjunt.

A diferència de la resta d´esglésies de la vall, aquí el campanar és d´espadanya, fruit de les transformacions barroques que tingué el temple.

En la darrera restauració s´ha volgut mantenir l´interior de l´església tal i com era a principis del s.XX.


Sant Quirc de Durro

Sant Quirc de DurroL´ermita de Sant Quirc es situa en un marc privilegiat, a la muntanya de Durro i a una altitud de 1.500 metres. El seu emplaçament no és aleatori, sinó que es tracta d´una marca territorial vinculada a l´ espai social treballat per la comunitat i a la tradició d´ origen pagà de córrer falles.

És un edifici del s. XII, de dimensions reduïdes i amb aportacions barroques.

En el seu interior veiem la convivència harmònica de diferents moments artístics amb la còpia del frontal d´altar romànic, la imatge d´estil gòtic de Sant Quirc i Santa Julita i el retaule barroc.