Mn. Pau Segalà i Solé

Mn. Pau Segalà i SoléNascut el 18 d'octubre de 1903 a Montgai (Noguera) i martiritzat al cementiri de Lleida, juntament amb el seu germà carmelita P. Francesc de l'Assumpció, la nit del 20 al 21 d'agost de 1936.

Fou ordenat de prevere a l'església del Sant Crist de Balaguer l'any 1928 i va servir pastoralment diferents parròquies del Bisbat: Térmens, Linyola i Albesa. En el moment de ser martiritzat era Ecònom de Mont-roig (Els Plans de Sió).

En començar la guerra de 1936 va buscar refugi a casa de la seva família de Montgai, on també s'hi amagà el seu germà Francesc de l'Assumpció, carmelita descalç. Hi estigueren alguns dies, però davant l'amenaça que si no apareixien matarien els seus familiars, es van presentar al comitè local, foren detinguts, i després conduïts a la ciutat de Lleida. Va ser afusellat al cementiri de Lleida la nit del 20 al 21 d'agost de 1936. En ser detinguts els dos germans i acomiadant-se de la seva mare, li van dir: "Resigneu-vos, mare, que nosaltres estem ben disposats per morir; penseu que per sempre comptareu amb dos fills màrtirs dalt del cel. Ara el tenim segur; en canvi, si ens quedéssim, ja no ho seria".