Festa de la Puríssima a Vila-real

La Congregació de les Filles de Maria Immaculada, més conegudes com "Purissimeres" de Vila-real van celebrar el diumenge 9 de desembre la festa principal de la seva Congregació. La jornada va arrencar a l'església arxiprestal de Sant Jaume amb la Missa solemne de les congregants que enguany fou presidida per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives. 

Mons. Vives va manifestar que havia vingut a Vila-real "com un Purisimer més, a prostrar-se davant Maria Immaculada i demanar-li la seva gràcia, de la qual Ella està tota plena. Demano la seva benedicció per a la meva Diòcesi d’Urgell i el Principat d'Andorra, però també per a tots vosaltres: pel meu germà l’estimat Bisbe de Sogorb-Castelló Casimiro López Llorente, els seus sacerdots i diaques, per a tots els religiosos i consagrats d'aquesta estimada Diòcesi de Sogorb-Castelló i per a tots els laics i laiques que viviu la vostra condició de fills i filles de Maria Immaculada". Mons. Vives va manifestar que se sentia "una mica valencià també perquè la meva àvia era de Llucena del Cid, i no fa tant que vaig anar a resar a la pila baptismal on va ser batejada. Per tant és un goig ser aquí, deixant-se portar per aquest petit tsunami d'amor a la Mare de Déu que són les festes de Maria Puríssima a Vila-real”.

En els inicis de l'Advent -va afirmar el Bisbe d’Urgell- "l'Església vol que celebrem aquest temps de Maria. Sant Pau VI va dir que, precisament, aquest era el temps apropiat per a lloar, beneir, demanar la seva gràcia, imitar-la, sentir-se bressolat per Ella, La nostra Mare, que és tota Puríssima, tota de Déu”. Mons. Vives va manifestar que la història de la Mare de Déu és la història d'una fe singular que gira al voltant de quatre paraules de l’Evangeli. La primera és "Ecce": "Ecce ancilla Domini" ("heus ací l'esclava del Senyor"). Aquestes paraules de Maria "s'incrusten en una llarga i bellíssima tradició des d'Abraham, Moisès, David, Samuel, amb tants i tants d'altres, fins als nostres dies: Aquí em tens, Senyor, disponible. Tu ets l'amo de la meva vida. Us convido a dir-li avui amb Maria: aquí em tens Senyor.

La segona gran paraula de la nostra Mare és "Fiat": "Fiat mihi secundum verbum tuum" ("que es compleixin en mi les teves paraules"). "Tant de bo ho demanéssim amb l'esperit de senzillesa -va manifestar- i d'humilitat amb què es manifesta Maria. No podem, com Maria, deixar d'obrir la nostra existència a Déu. Això és creure com la Nostra Mare: ferma, forta, gran, humil, senzilla. Com comenta sant Bernat de Claravall, 'aixeca't per la fe, corre per la devoció i obre pel consentiment'. Aquest pobre Bisbe us diu el mateix: “obriu-li la vida al Senyor que arriba amb poder”..

La tercera paraula és "Magnificat". Maria és la Mare del "Magnificat", joiosa, que canta a Déu: "La meva ànima magnifica el Senyor". "Hem d'anar pel món amb esperança, proclamant la glòria de Déu i que ho descobreixin els que ens envolten, que vegin les nostres bones obres i donin glòria al Pare del Cel", va comentar. Finalment, l’Arquebisbe va cloure la seva homilia amb la quarta i última paraula de Maria: "Fácite", "feu el que Ell us digui (...), posa aigua, dóna'm aquests pans, dóna'm aquests peixos, desprèn-te del poc teu i El Senyor alimentarà a 5.000 persones”. "Aquesta és Maria de Canà -va afirmar- que, davant la falta del vi, els diu als servents que posin tot el necessari perquè el seu fill actuï. Som persones d'acció, no ho oblidem; fins i tot l'autèntica contemplació ens ha de portar a l'acció caritativa, a l'amor, al lliurament, al servei, a perdre la vida per recobrar-la després".

El cor juvenil "La Immaculada" va interpretar la Missa "Tota Pulchra" a quatre veus mixtes, de Mn. Miguel Alepuz Penalba, acompanyat per l'orquestra de Cambra i acompanyament d'orgue per María Isabel Casalta, sota la direcció del seu autor.

Després de la Missa el Copríncep episcopal anà en processó a la seu de la Congregació, saludà els assistents i després fou rebut a l’Ajuntament de Vila-real per l’Il·lm. Sr. Alcalde José Benlloch Fernández i la Corporació, on va oferir un breu discurs en resposta a l’Alcalde i va signar al llibre d’honor. Després va dinar amb la Junta de Purissimeres i els Mossens de la ciutat.

A la tarda del diumenge va tenir lloc una solemne processó pels carrers de Vila-real amb Congregants, Mancebos que porten la Sagrada Imatge imolts fidels. En entrar la Verge a l'església, es va entonar el "Tota Pulchra", va donar una darrera al.locució fervorosa i donà la benedicció a tots els assistents. Així es va posar punt final a la jornada.