Trobada de la Rosa a Pallerols de Rialb

Dissabte 24 de novembre va tenir lloc a Pallerols (Baronia de Rialb) la tradicional Trobada de la Rosa, una festa que recorda el fet que Sant Josepmaria Escrivà va trobar, dins de l’església de Pallerols, una rosa de fusta daurada, ara ja fa 81 anys, quan escapava cap a Andorra, durant la persecució religiosa de la Guerra Civil, una troballa que li retornà la pau interior.

Un any més es van reunir un bon grup de fidels, convocats pels “Amics del Camí de Pallerols a Andorra”. Una trobada que té uns dels seus moments més importants durant la processó amb la imatge de la Mare de Déu del Roser, que llueix a la seva mà la rosa de fusta que va trobar el sant. Una processó que s’acompanya amb el cant dels Goigs a la Mare de Déu de Pallerols, que té una de les estrofes que explica el miracle obrat, que diu:

 

“Si pertot recança es posa

una nit de fosca i dol,

a Pallerols una rosa

el neguit mudà en consol.

 

La Verge en aquest afer

vegé sant Josepmaria:

la Senyora li oferia

una rosa del Roser.”

Tot seguit i a l’església parroquial de Sant Esteve de Pallerols va tenir lloc la celebració de la Missa, que va estar presidida per Mn. Carles Palos de la Prelatura de l’Opus Dei, amb qui van concelebrar el Rector Mn. Bonifaci Fortuny i Mn. Jaume Mayoral. També van acompanyar els actes de la Trobada l’Il·lm. Sr. Antonio Reig, Alcalde de la Baronia de Rialb i la Regidora de Cultura, Sra. Maria Dolors Caelles. A l’homilia, Mn. Carles va fer un repàs dels darrers mesos de la vida de Sant Josepmaria, explicant els fets ocorreguts durant el seu camí amb un grupet de joves cap a Andorra.

Després de la missa i seguint el costum va tenir lloc una pregària davant del petit cementiri de Pallerols, per recordar els difunts i encomanar-los en la pregària de tots els assistents, Mn. Bonifaci va dirigir aquest moment de record de tots els difunts allí enterrats i d’arreu.

Tot seguit un refrigeri per a tots els assistents, i després un dinar popular per la zona dels voltants de Pallerols, en un assolellat dia que va ajudar a compartir aquest moment festiu entre aquells que van continuar la diada a la zona.