Visita Pastoral a Andorra la Vella (10).- Ple del Comú, Serveis comunals i Cases Pairals

L'Arquebisbe d'Urgell I Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va visitar el Comú d'Andorra la Vella i els serveis que en depenen el dijous 17 de novembre en el marc de la Visita Pastoral que està realitzant a la Parròquia. Els Hbles. Srs. Cònsols Major i Menor de la Parròquia, Sra. Conxita Marsol i Sr. Marc Pons, el van rebre a la porta de la Casa Comunal, juntament amb el Rector i Arxiprest de les Valls d’Andorra, Mn. Ramón Sàrries.
, Cònsol Major de la Parròquia, que volgué agrair en el seu parlament la presència de l’Arquebisbe d’Urgell a la Parròquia i la Visita Pastoral que està realitzant aquests dies per conèixer les diverses institucions i realitats que la conformen. I li oferí el pin d’or de la Parròquia.

A continuació, el Copríncep episcopal va adreçar-se als Hbles. Srs. Cònsols i Consellers de Comú per agrair-los la calorosa acollida al Comú i volgué que les seves primeres paraules fossin de sincer record i pregària per la qui en fou Cònsol Major dels anys 1998 al 2003, Hble. Sra. Conxita Mora, i que traspassà el passat 5 d’octubre.


Mons. Vives va voler agrair la tasca de servei a la societat Andorrana que duen a terme tots els Consellers i els exhortà a dur a terme aquest servei des de la transparència que ha d’anar lligada amb la veracitat. En aquest sentit, el Copríncep episcopal, animà els Consellers a estimar profundament les diverses institucions que conformen el Principat d’Andorra i que la transparència i la veracitat animin les institucions ja que no poden estar mai coaccionades ni manipulades pels diners i els interessos particulars. Volgué tenir un record especial pels infants i joves i pels padrins i gent gran que aquests dies està trobant durant la Visita Pastoral i exhortà els Consellers que l’educació als més joves i l’atenció a les persones grans fossin dos pilars fonamentals del Comú. En aquest sentit el Copríncep episcopal féu seu el lema de la capital del Principat d’Andorra, Andorra la Vella, la capital de les il·lusions, vinculant la paraula il·lusió a la paraula repte i animant a saber valorar tots els esforços i coses positives que es duen a terme a Andorra al servei dels joves i de les persones grans. Finalment l’Arquebisbe recordà com el Principat d’Andorra pot i ha de ser un exemple de democràcia i instà els Consellers de Comú a respectar sempre les minories sabent-les escoltar i fer participar.

Després del seu parlament l’Arquebisbe signà en el Llibre d’Or del Comú i a continuació pogué visitar i saludar els treballadors de la Casa Comunal acompanyat dels Hbles. Cònsols de la Parròquia.

Tot seguit l’Arquebisbe, acompanyat dels Cònsols de la Parròquia i els diversos Consellers de Comú responsables de cada àrea, es desplaçà a peu fins a les noves dependències Comunals, i, de camí, pogué contemplar el nou mural de la façana de la Casa Comuna que ha embellit l’edifici i també visità els treballs de construcció de la nova Casa Pairal de la Parròquia que estarà ubicada a la Plaça del poble.

A les noves instal·lacions del Comú d’Andorra la Vella l’Arquebisbe visità les dependències del Servei de Circul·lació; d’Urbanisme; de Serveis Públics; de Medi Ambient i d’informàtica acompanyat dels Hbles. Consellers de Comú corresponents.

En finalitzar aquestes visites el Comú van convidar el Copríncep episcopal a dinar a Casa Calones, on hi dinen diàriament uns 50 padrins de la capital d'Andorra amb dificultats o que estan més sols. En el Casal també hi ha 15 apartaments per a gent gran, on hi viuen 17 persones amb autonomia. En el decurs del dinar el Sr. Joaquim Roca Forcada va obsequiar el Copríncep amb un dibuix fet a mà per ell de la Mare de Déu de Meritxell, Patrona del Principat d’Andorra, i un altre per a la Sra. Cònsol.

Després del dinar Mons. Vives acompanyat dels Cònsols de la Parròquia i de la Consellera de Comú de Benestar Social, Hble. Ester Vilarrubla, visitaren el Casal d’Infants El Llamp, un espai lúdic per a nens de maternal o primera ensenyança que funciona fora dels horaris escolars.

A continuació el Copríncep, acompanyat de les Autoritats, visità la Casa Pairal d’Andorra la Vella on mantingué una trobada amb el President de l’Associació de la Gent Gran d’Andorra la Vella, Sr. Andreu Pedra, i els padrins que en aquell moment estaven a la Casa Pairal. El Sr. Pedra informà al Copríncep que actualment són 590 socis qui formen part de l’associació de la Gent Gran d’Andorra la Vella i explicà al copríncep el funcionalment de la Casa Pairal.

La intensa jornada de la Visita Pastoral es clogué amb la visita a la Casa Pairal Quim de Dolsa de Santa Coloma on el Copríncep mantingué un diàleg amb els padrins que allà s’hi trobaven i s’interessà per les activitats que duien a terme i per les seves necessitats i inquietuds. Després de compartir un senzill berenar i fer-se plegats una foto de família amb els padrins de la Casa Pairal i les Autoritats, clogué la jornada.