Jubileu dels empresonats a La Comella d’Andorra.- Visita Pastoral a Andorra la Vella (6).

Dins els Actes de la Visita Pastoral, el divendres dia 11 de novembre, Mons. Vives va visitar el centre penitenciari de “La Comella” acompanyat pel Rector i Arxiprest de les Valls d’Andorra, Mn. Ramon Sàrries, Delegat diocesà de pastoral penitenciària, i el Secretari general Mn. David Codina, per tal de celebrar-hi el Jubileu de l’Any de la Misericòrdia amb els que allà estan privats de llibertat.

A la seva arribada a la presó fou rebut pel Director del centre penitenciari, Sr. Francesc Tarroch, el Subdirector , Sr. Miquel Àngel Garcia, i per l’Oficial de l’Àrea de Custòdia i Execució de Penes i Mesures, Sr. Joan García. Amb el Director mantingué una entrevista personal interessant-se per la situació actual dels presos, els funcionaris i el Centre. Actualment el centre penitenciari d’Andorra compta amb 45 reclusos, 38 dels quals hi resideixen de forma permanent. La majoria dels interns són homes, i només hi ha 4 dones. El Copríncep animà el Director del centre a treballar perquè els interns puguin dur a terme activitats que afavoreixin la seva formació i la seva reinserció al món laboral i la seva socialització, i a garantir el respecte i la dignitat de totes les persones que han vist privada la seva llibertat.

A continuació tingué lloc la Celebració de la Paraula amb motiu del Jubileu amb la participació de la pràctica totalitat dels reclusos que fou presidida per l’Arquebisbe ajudat per Mn. Ramon Sàrries, i que fou acompanyada amb els cants pels joves alumnes del Col·legi Mare Janer de Sta. Coloma. Després de demanar perdó de forma ben intensa, es proclamà la Paraula de Déu subratllant l’amor als enemics i la misericòrdia de Déu Pare, i en un llarg i emotiu silenci l’Arquebisbe els invità a “traspassar” la Porta de la Miserricòrdia que és Crist, que se’ls acostava per donar-los la Pau i la Salvació.

L’Arquebisbe Joan-Enric va voler adreçar-se als presos dient-los que en el Jubileu de la misericòrdia Déu Pare venia a trobar-los i els recordava que tota persona humana, per més que hagi equivocat o errat el camí, abans fins i tot que es penedeixi i es converteixi, ja és estimada infinitament per Déu i té una dignitat que ningú no li pot arrabassar. Tots cometem errors i poden canviar i millorar. I exhortà els presos a confiar en la misericòrdia del Déu Amor que mai no ens abandona i convidà els interns a pregar amb intensitat per les seves famílies, fills i persones estimades que els esperen a fora de la presó i que els estimen.

L’Arquebisbe recordà com Jesús estimava a tothom i, especialment, els qui més necessitaven de la misericòrdia i del perdó de Déu. Els parlà de la recent trobada del Papa Francesc amb els presos a Roma el dia 6 de novembre i com el Sant Pare els va dir que sempre que visitava una presó es preguntava a si mateix “per què ells i no jo?”.

I els presentà persones de l’Evangeli que a prop de Jesús van canviar i van ser transformades: Zaqueu, la dona adúltera perdonada, el pare del fill endimoniat que demanava més fe, i la prostitua que penedida estimava molt perquè molt se li havia perdonat...

Al final tots pregaren amb intensitat el Parenostre i l’Arquebisbe, després de donar la benedicció, passà a saludar un per un tots els reclusos fent-los ofrena d’un petit recordatori de l’Any de la misericòrdia i intercanviant paraules d’afecte, abraçades, i recolzament amb ells.