Celebrem el Mes Missioner Extraordinari

Les morts violentes de diversos missioners espanyols aquests últims mesos els han posat, desgraciadament, d’actualitat. Hi ha moltes més raons per les quals mereixen ser coneguts els 11.000 missioners espanyols, i la missió de l’Església catòlica.

El Papa Francesc ens ha donat una ocasió magnífica  a l’octubre 2019, per a donar a la Missió el protagonisme que mereix. Ha demanat que aquest mes d’octubre sigui un Mes Missioner Extraordinari, dedicat d’una forma especial a les missions. En aquest mes destaca especialment la Jornada del Domund del 20 d’octubre. El Papa Francesc ha encomanat a Obres Missionals Pontifícies (OMP) l’organització d’aquest Mes.

OMP és una xarxa mundial al servei del Papa per a donar suport a la Missió universal de l’Església, amb la pregària i la caritat missionera. No vol que s’imposin activitats des de dalt, sinó que cada parròquia, congregació, moviment a tot el món ho celebri amb creativitat.
 

Per què un Mes Missioner Extraordinari (MME)? 

Perquè es compleixen 100 anys de la carta Maximum Illud, de Benet XV, considerada com la carta magna de les missions modernes. Després de la Primera Guerra Mundial, el Papa va donar un impuls a les missions. Va defensar la separació de les missions del colonialisme (fins al moment, els missioners eren reconeguts com a agents estrangers dels països d’origen); i va reivindicar el protagonisme de les Esglésies locals en les missions, i de la formació de les vocacions natives. Des de Roma s’ha elaborat la Guia pel Mes Missioner Extraordinari, i la pàgina web www.october2019.va, per a inspirar a les Esglésies locals. A més, hi haurà actes a l’octubre. A Espanya, la Direcció Nacional d’OMP ha organitzat un Congrés Nacional de Missions (19-22 de setembre).

Cada diòcesi ho celebrarà amb diverses iniciatives. Com cada any, l’Església celebra a tot el món de forma simultània un dia dedicat a pregar per la missió de l’Església i a ajudar els missioners. És la Jornada Mundial de les Missions -més coneguda a Espanya com Domund-, que tindrà lloc el diumenge 20 d’octubre. Aquest any, el Domund es celebra en el marc del Mes Missioner Extraordinari, convocat pel Papa Francesc per a octubre de 2019, amb el lema “Batejats i enviats, l’Església de Crist en missió en el món”.
 

Per a què un Mes Missioner Extraordinàri?

Per renovar la consciència de que tots els batejats són missioners, només pel fet de ser-ho.

Per a posar a tota l’Església en estat permanent de missió: la missió és un mirall, en el que totes les accions de l’Església s’han de mirar. La Missió de l’Església és universal, i no té fronteres. No obstant això, hi ha zones en les quals l’Església està en els seus inicis, que requereixen una atenció especial, com si de nounats es tractessin. Són els Territoris de Missió o missions, on és necessària l’ajuda personal dels missioners i l’ajuda econòmica de l’Església universal. Aquests Territoris depenen de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles -un dels dicasteris de la Santa Seu-. Una vegada que creixen i es fan autònoms, deixen de pertànyer a aquesta categoria, i passen a ser diòcesis normals.

Hi ha 1.111 Territoris de Missió. Representen un terç de les diòcesis del món. Gairebé la meitat de la població mundial viu en els Territoris de Missió. A les missions se celebra un de cada tres baptismes del món. Més de la meitat de les escoles de l’Església Catòlica estan a les missions.
 
Articles relacionats: