Aplec de St. Jaume de Rigolisa

Els veins i fidels de la Cerdanya es van reunir en un aplec de germanor molt tradicional a la comarca de La Cerdanya i a la parròquia de Santa Maria de Puigcerdà: l'aplec de Sant Jaume de Rigolisa.

El dia de Sant Jaume, Mn. Josep Grau, Rector de la Parròquia de Sta. Maria de Puigcerdà, va presidir la celebració eucarística, a la qual hi va haver una assistència molt nombrosa de fidels, encapçalats per les autoritats de la Vila.

En acabar la celebració de la Missa Solemne, tingué lloc la benedicció de la coca i el moscatell amb què el consistori obsequià els assistents i es va compartir una estona de germanor i de música, que va donar alegría a la festa.

Sant Jaume de Rigolisa és una església situada al nord-est del Puig Cerdà, que està inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La primitiva església estava dedicada a Sant Jaume apòstol, però va ser destruïda per les tropes franceses el 1793 a la Guerra Gran. Fou restaurada per la família Guasch. El lloc actual de l'església, a prop de les Ansaneres, al costat del riu Raür, fou traslladat per la família Macià i Bonaplata. El nom antic de l'església era Sant Jaume d'Eragolissa i podria ser una deformació fonètica d'"anar a Galícia". Diu la llegenda que l'església primitiva podria haver estat edificada pel mateix apòstol Jaume, en el seu camí cap a Galícia. Per aquest motiu passaven per Rigolisa els pelegrins provinents del santuari de Bell-lloc i de Font-romeu, anant per l'antic camí de Puigcerdà.