Festa del primer repic de la campana “St. Marcel·lí Champagnat” a Les Avellanes

L’any 2010, en la celebració del centenari de l’arribada dels Germans Maristes al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, va sorgir un vell tema a debat: el campanar del Monestir de Les Avellanes seguia sense tenir campanes. Era un bon moment per a plantejar recuperar aquest patrimoni sonor, atenent que el cenobi n’havia tingut històricament, que l’aposta dels Maristes en obrir-lo al públic posava en valor el monestir com a conjunt monumental, i que som al municipi d’Os de Balaguer, seu de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya.

Finalment, l’any 2011 i en el marc de les polítiques de recuperació i difusió de patrimoni cultural del monestir, es va decidir restaurar aquest patrimoni sota el projecte “Que sonin les campanes al Monestir”, que tenia per objectiu recuperar aquest patrimoni sonor al campanar de l’abadia. Un projecte iniciat l’any 2011, coincidint amb el centenari de l’arribada dels Gns. Maristes al monestir, i finalitzat l’any 2022, amb la benedicció i pujada de l’última campana. Però aquest projecte només tenia sentit si estava al servei del territori i la seva gent. Per això, si s’ha pogut aconseguir, ha estat gràcies a la implicació de persones, empreses, entitats i institucions de la nostra comarca.

Una dècada després hem aconseguit recuperar les campanes al campanar del Monestir de Les Avellanes. Un patrimoni sonor que ara és de tots i per a tots.

El dissabte 22 d’abril va tenir lloc la festa de recuperació de les Campanes del Monestir amb la inauguració i repic de la Campana que porta el nom de St. Marcel·lí Champagnat, fundador dels Maristes. Hi van assistir l’Alcaldessa de Les Avellanes, la Comunitat de Germans Maristes del Monestir amb Mn. JM. Aresté, i Mn. Joan Pujol en representació de l’Arquebisbe d’Urgell, i amb més d’un centenar d’assistents.

Com és tradició, totes les campanes solen tenir padrins i padrines. Per a l’actual campana, es va proposar com a padrins, l’Arquebisbe-Bisbe d’Urgell; el Superior General Marista; el Batle d’Artà (Mallorca) i l’Alcaldessa d’Os de Balaguer. L’elecció d’aquests padrins respon al fet que el monestir forma part del Bisbat d’Urgell, la campana porta el nom dels Germans Maristes, la campana fou fosa al mateix moment que la seva campana germana, al priorat de Santa Maria de Bellpuig d’Artà i finalment fou creada a Os de Balaguer, en el marc de la Trobada de campaners d’aquest municipi.