Divendres Sant: Acció litúrgica de la Passió del Senyor

A les esglésies del Bisbat des del migdia fins al vespre del Divendres Sant dia 7 d’abril, els fidels s’han aplegat per viure l’Acció litúrgica de la Passió i la Creu de Jesucrist. També a la Catedral de Sta. Maria de La Seu d'Urgell la celebració de la Passió del Senyor va ser presidida per l'Arquebisbe d'Urgell, acompanyat del Vicari General i Rector de la Parròquia, el diaca Mn. Antoni Serra, els sacerdots de la ciutat, els seminaristes, i el poble fidel.

A la seva breu homilia, Mons. Vives, va exhortar el Poble de Déu reunit a adorar en silenci la creu del Senyor Jesús, que es lliura per amor a tota la humanitat. Jesús és el Servent del Pare que, com diu el profeta Isaïes,  “no tenia ni figura, ni res que es fes admirar, no tenia l'aspecte atractiu, era menyspreat, rebuig entre els homes, home fet al dolor i acostumat a la malaltia, semblant a aquells que ens repugna de mirar, el menyspreàvem i el teníem per no-res. Tanmateix, ell portava les nostres malalties, i havia pres damunt seu els nostres dolors”. En l’acció litúrgica del Divendres Sant, amb tota l’Església, contemplem amb silenci i agraïment aquest Crist que ha donat la vida per tots, especialment pels qui més pateixen, i sofreixen. Ell carrega les nostres culpes. Ha matat la mort, i ha posat sentit allà on no n’hi havia: el dolor i el sacrifici és redemptor, unit al de Crist. Les nostres creus unides a la de Crist salven el món.

El text de la Passió segons Sant Joan fou un moment particularment important i central de la celebració litúrgica a la Catedral, que l'Arquebisbe remarcà en la seva exhortació, com n'era d'impressionant aquesta lectura a l'Església Mare de Jerusalem. Ja ho relata la pelegrina Egèria al segle IV. També va tenir un record pels cristians perseguits, i pels Sants Llocs de Terra Santa, pels quals es fa la col·lecta en aquest dia; i pels qui particularment s’uneixen a la Creu del Senyor: els malalts, els presos, els marginats, els ancians que viuen en la solitud, i, especialment, enguany, els qui viuen l’horror de la guerra a Ucraïna o a tants altres llocs del món.